Impozitarea suplimentară "ar compromite creşterea economică"
Premierul Emil Boc a prezentat după întâlnirea cu patronatele căteva dintre măsurile pe care executivul le va lua pentru relansarea economică.
Articol de Ionuţ Dragu, 21 Mai 2010, 17:48
Premierul României, Emil Boc a declarat, după întâlnirea cu patronatele că printre măsurile pe care executivul le are în vedere pentru reluarea creşterii econimice se regăseşte încadrarea în deficitul convenit cu FMI.
Potrivit lui Emil Boc dacă România rămâne într-o cotă de deficit bugetar de 6,8%, "avem asigurată finanţarea deficitului, putem acoperi ce consumăm".
Emil Boc a subliniat că măsurile de austeritate vor permite plata datoriilor statului către firme, de un miliard de euro, în special pentru domeniul sanitar. El a mai precizat că executivul va dispune de resursursele necesare pentru asigurarea cofinanţării unor proiecte europene de miliarde de euro.
De asemenea, Emil Boc a prezentat câteva din principalele măsuri pe care le are în vedere guvernul:
"
* Vom modifica legea achiziţiilor publice pentru a termina acest coşmar al proceselor fără sfârşit, vom adopta legea parteneriatului public-privat, vom restructura companiile de stat acolo unde se impune şi se va realiza impozitarea suplimentară începând cu cea de-a doua proprietate.
* Se măresc accizele la produsele de lux.
* Din fondul de solidaritate îi vom ajuta pe cei defavorizaţi.
* Avem în vedere ca la restructurările de cheltuieli niciun salariat să nu aibă un salariu mai mic de 600 lei.
* Nu vor fi afectate alocaţiile pentru copii, indemnizaţiile pentru persoane cu handicap.
* Opţiunea FMI a fost TVA 24%, cota unică 20% dar şi reducerea salariilor cu 20%.
* Noi am ales reducerea cheltuielilor bugetare fără mărirea taxelor. O impozitare suplimentară ar compromite şansele relansării economice.
* Sper ca în sfârşit vor dispare pensiile de lux.
* TVA şi cota unică nu se vor majora cu două condiţii: să nu se agraveze criza mondială şi măsurile anunţate să fie aplicate.
"