Imobilele naţionalizate "ar putea fi restituite în natură"
Purtătorul de cuvânt al PD-L susţine că restituirea proprietăţilor confiscate de comunişti ar trebui să se facă în natură, părere susţinută şi de UDMR. Anterior guvernul anunţa varianta unor despăgubiri de maxim 15%.
Articol de Florin Matei, 17 Aprilie 2012, 14:40
Purtătorul de cuvânt al PD-L Sever Voinescu susţine că restituirea proprietăţilor confiscate de regimul comunist ar trebui să se facă, în continuare, în natură, iar acolo unde nu e posibil, să se acorde despăgubiri echitabile, în acelaşi cuantum, ca şi până acum.
Guvernul propusese, în dezbatere publică, o lege prin care restituirile în natură erau eliminate, iar despăgubirile erau plafonate la 15% din valoare reală a bunului.
"Calitatea aceasta a procesului de restituire a proprietăţilor înseamnă că cei care-şi dobândesc proprietăţile astăzi nu trebuie să fie neapărat dezavantajaţi, în raport cu cei care şi-au redobândit proprietăţile ieri.
"Pe de altă parte, evident, există şi o constrângere bugetară. În parlament, evident că vor fi dezbateri mult mai ample decât cele care sunt în momentul acesta în coaliţie", a afirmat Sever Voinescu.
Opoziţia va solicita înfiinţarea unei comisii de anchetă a Senatului cu privire la activitatea Agenţiei Naţionale de Restituire a Proprietăţilor, a declarat copreşedintele Crin Antonescu, la finalul şedinţei Uniunii de astăzi.
"Marele om de dreapta, care s-a declarat a fi premierul, şi marele partid de dreapta, care s-au declarat a fi pedeliştii, au dat ce au avut de dat şi, acum, precum în visele cele mai frumoase ale socialiştilor, pe vremuri, ar dori să le dea maximum 15%, proprietarilor, ceea ce, sigur, dincolo de faptul că este profund inechitabil, presupune să vedem exact ce s-a întâmplat acolo, ce s-a dat, ce nu s-a dat şi câţi bani s-au cheltuit, până la urmă, tot din fonduri publice", a afirmat Crin Antonescu.
El a mai spus că ancheta vizează activitatea Agenţiei, pe perioada ultimilor ani, începând cu 1 ianuarie 2009.
Varianta finală a proiectului de lege, "săptămâna viitoare"
Preşedintele PDL, Emil Boc, a declarat după şedinţa coaliţiei că au fost înaintate mai multe propuneri, urmând ca executivul să vină cu forma finală a proiectului de lege cel mai târziu săptămâna viitoare.
Decizia finală va aparţine însă parlamentului, a precizat Emil Boc, citat de redactorul Radio România Actualităţi Amalia Bojescu.
"Subiectul acesta se discută de peste şase luni de zile în coaliţie, deci nu este un subiect care să fie unul uşor, de aceea el va mai avea şi multe alte discuţii politice în parlament. Sperăm ca şi opoziţia să-şi aducă contribuţia necesară la rezolvarea acestei probleme care ţine de România.
"Potrivit Curţii Europene a Drepturilor Omului, trebuie ca până în 15 iulie proiectul să fie adoptat de către parlamentul României", a afirmat premierul Emil Boc.
În schimb, UDMR şi minorităţile naţionale vor, pe lângă compensaţii băneşti, şi restituirea în natură a imobilelor, acolo unde dosarele sunt complete, a afirmat Laszlo Borbely, vicepreşedintele politic al UDMR.
"Celor care au depus dosarul la comisie nici nu e corect ca, de pe azi pe mâine, să li se spună că "nu mai primiţi înapoi" pentru că Comisia nu a catadicsit să finalizeze procedura de analiză a dosarelor.
"Să se dea un termen foarte scurt, de 15, maximum 30 de zile până când cine mai vrea să depună, să depună, şi să tragă linie, şi la cei care au depus şi care au evident actele în regulă să li se retrocedeze în natură", a afirmat Laszlo Borbely.
Anul trecut, CEDO a dat o hotarâre prin care obligă România să găsească până în luna iulie o soluţie unitară privind restituirea imobilelor.