Guvernul "va fi nevoit să respecte decizia CCR"
Profesorul de drept constituţional, Ioan Stanomir, susţine că guvernul României trebuie să pună în aplicare hotărârea Curţii Constituţionale privind legea referendumului în litera şi în spiritul ei.
Articol de Mădălina Verman, 10 Iulie 2012, 19:35
Profesorul de drept constituţional, Ioan Stanomir, susţine că Tribunalul Constituţional a stabilit un principiu pe care-l vede cu o aplicare generală şi obligatorie în materia referendumului.
Anume că orice referendum care are ca obiect demiterea preşedintelui este validat doar dacă patriciparea la acel referendum este de 50 plus unu din numărul alegătorilor înscrişi pe liste.
În acest moment, guvernul României trebuie să pună în aplicare hotărârea Curţii Constituţionale în litera şi în spiritul ei, a mai spus Ioan Stanomir.
Acesta subliniază că orice referendum care nu va îndeplini condiţiile minimale de validitate indicate de Curte riscă să fie declarat invalid de către Tribunalul Constituţional, nesocotindu-se astfel regulile fundamentale ale statului de drept.
"Deci eu cred că o conduită firească este să se meargă la referendum, iar pragul de validare să fie pragul de validare indicat de Curtea Constituţională", a declarat Ioan Stanomir.
Profesorul de drept constituţional menţionează că este foarte greu să se discute asupra deciziilor Curţii Constituţionale, pentru că acestea parvin fragmentat sub forma unor comunicate.
Tribunalul Constituţional a formulat un principiu, iar acest principiu este un principiu nonderogabil şi imposibil de ocolit, este de părere Ioan Stanomir.
"Acesta este tipul de validitate a referendumului aşa cum îl vede Curtea Constituţională. Orice altă formă de validare a referendumului riscă să fie declarată nevalidă şi neconstituţională de către Tribunalul Constituţional. Este o problemă ca în matematică.
"Pentru Curtea Constituţională unu şi cu unu fac doi. Pentru guvern poate să facă şi trei şi patru. La sfârşit Curtea Constituţională este cea care constată regularitatea procedurii de referendum", a concluzionat profesorul de drept constituţional, Ioan Stanomir.
Profesorul de drept constituţional consideră că într-o ţară ţară europeană nu se poate pune problema ca până la referendum motivarea Curţii să nu fie publicată în Monitorul Oficial.
"O decizie de asemenea importanţă trebuie publicată în Monitorul Oficial, indiferent de autoritatea sub ordinea căreia se află Monitorul Oficial şi cu acesta cred că am spus totul pentru ascultătorii dumneavoastră", a declarat Ioan Stanomir.