Guvernul Ungureanu, demis prin moţiune de cenzură
Rezultatul votului la moţiunea de cenzură a fost anunţat oficial în plenul parlamentului, fiind exprimate 235 de voturi "pentru". Guvernul Ungureanu a fost demis. Partidele sunt chemate la consultări la Cotroceni.
Articol de Sorin Solomon, 27 Aprilie 2012, 16:01
Preşedintele României, Traian Băsescu, a trimis vineri o scrisoare preşedinţilor partidelor şi formaţiunilor politice reprezentate în parlamentul României, prin care îi invită la consultări, vineri, la Palatul Cotroceni.
Potrivit procesului verbal prezentat în plen de deputatul PSD Georgian Pop, din totalul de 460 de parlamentari au fost prezenţi 259, fiind exprimate 248 de voturi, patru fiind anulate.
Guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu a fost executivul cu cel mai scurt mandat, doar 78 de zile.
Guvernul Ungureanu a fost ales de parlament, după ce premierul Emil Boc a demisionat.
Până la alegerea de către parlament a unui nou prim ministru, guvernul condus de Mihai Răzvan Ungureanu asigură interimatul.
Paşi de urmat pentru numirea unui nou premier
Într-o astfel de situaţie, este începută procedura nominalizării unui candidat la funcţia de premier.
Pentru desemnarea acestuia, preşedintele României trebuie să consulte partidul care are majoritatea absolută în parlament sau, dacă nu există o asemenea majoritate, partidele reprezentate în parlament.
Legea fundamentală mai arată că, în termen de 10 zile de la desemnare, candidatul pentru funcţia de prim-ministru va cere votul de încredere al parlamentului asupra programului şi a întregii liste a noului executiv.
Urmează dezbaterea în şedinţă comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi acordarea votului de încredere.
În cazul în care parlamentul respinge de două ori solicitarea de învestitură a unui nou guvern, în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi după consultarea preşedinţilor celor două camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, şeful statului poate dizolva parlamentul şi declanşa alegerile anticipate.
Însă acestă prevedere nu poate fi aplicată în ultimele 6 luni ale mandatului prezidenţial.
FMI întrerupe negocierile cu autorităţile române
Misiunea de evaluare a FMI, Comisia Europeană şi Băncii Mondiale va întrerupe negocierile cu autorităţile române, dar va continua discuţiile tehnice atât în ceea ce priveşte criteriile de îndeplinit, cât şi perspectivele macroeconomice, urmând să mai stea în ţară cel puţin câteva zile.
"Vor continua discuţiile tehnice, dar nu vor continua negocierile. Sunt multe discuţii legate de ţintele pentru primul trimestru, de reformele structurale, de asistenţa tehnică, iar acestea pot fi continuate, fără a se mai negocia nimic", a declarat pentru Mediafax reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.
Cotaţiile au urcat pe piaţa valutară până la nivelul maxim istoric, de 4,4010 lei/euro, la o oră de la anunţul privind căderea guvernului Ungureanu, iar Banca Naţională a României a intervenit agresiv, indirect, prin vânzare de euro, şi a întors cursul spre 4,3900 lei/euro, relatează Mediafax.
Nivelul record de 4,4010 lei/euro a mai fost atins pe piaţa interbancară în iunie 2010.
Intervenţia BNR a readus cotaţiile în intervalul 4,3915 - 4,3950 lei/euro, într-o piaţă unde, potrivit dealerillor, volumele de tranzacţionare sunt printre cele mai ridicate de la începutul anului.
Unii dealeri spun că deprecierea leului a fost atenuată şi de contexul internaţional, unul relativ calm.
Dezbateri furtunoase în parlament
Dezbaterile pe moţiunea de cenzură, "Opriţi guvernul santajabil. Aşa nu, niciodată", depusă de USL, au început la ora 9, când senatorul PSD, Lia Olguţa Vasilescu, a prezentat în plenul parlamentului textul moţiunii de cenzură.
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a luat cuvântul la tribuna parlamentului în jurul orei 10.30, când a încercat să demonteze acuzele prezentate în textul moţiunii de cenzură.
"Alocările din fondul de urgenţă s-au făcut pe baza cofinanţării proiectelor în curs de implementare şi care beneficiază de fonduri europene, pentru plata unor arierate ale comunităţilor locale.
"Alocările au fost făcute dincolo de orice culoare politic. Am fost acuzat că au fost alocaţi bani la o primărie unde primarul e arestat. Nu se poate penaliza o comunitate locală pentru greşelile făcute de un ales local", a declarat premierul Mihai Răzvan Ungureanu.
În ceea ce priveşte linia în limba maghiară la UMF-Târgu Mureş, Mihai Răzvan Ungureanu a declarat că este prima dată când un guvern se confruntă cu o moţiune în care e acuzat de respectarea legii educaţiei.
"La Bucureşti discutăm politicianist şi steril pe o temă care e închisă de textul legii. Soluţia nu afectează cu nimic structura actuală a universităţii si nici studenţii înmatriculaţi", a mai spus premierul.
Mihai Răzvan Ungureanu a mai precizat că oferta la Transelectrica a reprezentat un succes.
"După încheierea cu succes a ofertei, s-a încasat suma de 37,6 milioane euro. Câştigul statului român nu e reprezentat doar de bani, ci transmite şi un semnal de încredere privind forţa economiei româneşti.
"Toate marile bănci de investiţii internaţionale au apreciat la superlativ modul în care s-a efectuat această vânzare. Bursa e garanţia transparenţei şi a eficienţei" a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.
Guvernul "nu înstrăinează resursele"
"Zăcământul nu se vinde, conform prevederilor din legea minelor. Zăcământul de la Roşia Poieni nu a fost supus evaluării pentru că nu face obiectul vânzării şi nu poate fi vândut".
"Acest guvern a decis să schimbe practica, iar contractele sunt pe siteul ANRM. Autorii moţiunii s-au pus în situaţia de a fi fost prim miniştri. Au contestat aprobarea în 2004 a concesionării perimetrului Bârlad unei companii de la care Chevron a preluat ulterior concesiunea.
"Domnilor de la PSD, ce consultări au avut loc cu cetăţenii din Bârlad? Cum le răspundeţi propriilor colegi, domnule prim ministru Adrian Năstase?", a mai spus premierul.
"Suntem gata cu toţii să conducem România"
Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat de la tribuna parlamentului că au avut loc discuţii în Coaliţie !şi suntem gata cu toţii să conducem România".
Victor Ponta a mai spus că doreşte 80 de zile ale guvernului Ungureanu au creat probleme care trebuie rezolvate urgent.
"Trebuie rezolvate cele şase grave probleme deschise în doar cele 80 de zile de existenţă ale guvernului Băsescu-Ungureanu, nu poţi să dai toată vina pe cel care execută, ci şi pe cel care decide. Îmi doresc să nu mai avem ocazia să ascultăm raportul a 100 de zile.
"Avem datoria să spunem care sunt soluţiile noastre şi ce trebuie făcut cât mai repede posibil pentru România. Singura caracteristică a guvernului Ungureanu este aroganţa. Când nu te bazezi pe nimic, aroganţa e un simplu viciu şi poate să te transforme în ridicol", a mai spus Victor Ponta.
Celălalt copreşedinte al USL, Crin Antonescu, a declarat că guvernul Ungureanu a făcut "la vedere cea mai partizană alocare de fonduri pentru un partid. Pentru asta trebuie să plecaţi".
"Noi, cei din PNL, credem că atunci când e vorba de privatizări care presupun resurse naturale ale României, trebuie să avem transparenţă, studii serioase din surse
serioase, dezbateri publice, o dezbatere în parlament şi trebuie să integrăm fiecare privatizare într-o strategie de dezvoltare economică a acestei ţări", a mai afirmat preşedintele PNL, Crin Antoinescu.