Guvernul - "liber la buget"
Senatorii sunt de acord ca guvernul demis să poată prezenta legea bugetului în parlament.
Articol de Ionuţ Dragu, 11 Noiembrie 2009, 11:16
Plenul Senatului a adoptat în unanimitate proiectul de modificare a legii prin care Cabinetul demis poate înainta Parlamentului legea bugetului de stat , dar şi pe cea a responsabilităţii fiscale .
Ambele acte legislative sunt condiţii asumate de România la încheierea acordului de împrumut cu FMI
Legea prin care guvernul demis poate elabora bugetul a fost adoptată ieri şi de Camera Deputaţilor.
Actul legislativ va fi trimis la Preşedinţie, pentru a fi promulgat de către şeful statului.
Proiectul de lege adoptat de Camera Deputaţilor prevedea că guvernul poate iniţia proiecte de lege pentru ratificarea unor tratate internaţionale şi proiectele legilor bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat.
Premierul interimar, Emil Boc, le-a cerut senatorilor să modifice legea adoptată de cameră, astfel încât guvernul interimar să aibă şi dreptul de a iniţia proiectele de lege privind sistemul unitar de pensii şi responsabilitatea fiscală.
După o negociere de câteva minute în cursul dimineţii, liderii grupurilor parlamentare din Senat au căzut de acord să-i dea guvernului interimar şi dreptul de a iniţia proiectul legii responsabilităţii fiscale.
Proiectul de lege, în noua sa formă, a fost adoptat în unanimitate de senatori.
Deşi grupul PD-L a susţinut proiectul de lege, senatorul Anca Boagiu consideră că a fost de fapt o soluţie de compromis."Facem prin această lege un pas minor, dăm puţină putere unui guvern care nu are de fapt putere", a declarat Anca Boagiu.
Adoptarea legii a fost salutată şi de reprezentantul grupului PSD, Titus Corlăţean, care a spus că întelege că guvernul chiar demis va transmite acest proiect de lege privind bugetul de anul viitor. "E un gest responsabil care trebuie salutat şi în plen" a precizat Titus Corlăţean.
Proiectul de lege, prin care guvernul interimar este abilitat să prezinte parlamentului proiectele de buget, a fost dezbătut şi adoptat într-un timp record.
Liderul grupului parlamentar PNL, Puiu Haşotti, consideră că parlamentul a demonstrat astfel că poate fi mai eficient decât guvernul.
Senatorul UDMR, György Frunda, consideră că legea adoptată de Senat repectă prevedrile Constituţiei. "Chiar dacă am mers până la interpretarea strictă a Constituţiei, suntem în limitele constituţionale. Cred că Parlamentul a adus o decizie înţeleaptă" a menţionat György Frunda.
Pentru a intra în vigoare modificările la legea de organizare a Executivului mai trebuie promulgate de preşedinte.
Guvernul lucrează deja, din punct de vedere tehnic, la proiectul de buget pe 2010, după cum a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al instituţiei.
Aprobarea bugetului pe 2010 este una din condiţiile necesare pentru ca România să poată accesa următoarea tranşă din împrumutul de la FMI.