Guvernul, faţă în faţă cu moţiunea
Parlamentarii au încheiat votul cu bile pe moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi PC susţinută de PNL.
15 Iunie 2010, 08:50
Parlamentarii au început procedura de vot a moţiunii de cenzură a opoziţiei, care a fost dezbătută într-o atmosferă tensionată de acuzaţii reciproce.
Camera deputatilor şi senatul au dezbătut într-o şedinţă comună, moţiunea de cenzură iniţiată de PSD-PC după ce guvernul şi-a asumat răspunderea asupra unui pachet de legi privind reducerea cheltuielilor statului.
Semnatarii acuză executivul că nu ar fi ales cele mai bune soluţii anti-criză, în timp ce premierul Emil Boc avertizează că măsurile de austeritate sunt inevitabile.
Moţiunea este susţinută de PSD şi PNL, în timp ce PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile naţionale altele decât cea maghiară au anunţat că nu vor susţine moţiunea.
Partidele din opoziţie, dar şi PDL au decis că parlamentarii proprii să voteze cu bilele la vedere pentru a exclude eventualele surprize.
Preşedintele PSD Victor Ponta a susţinut motivele pentru care cere votarea moţiunii de cenzură
.
Premierul Emil Boc a explicat necesitatea aplicării măsurilor de austeritate.
Anterior parlamentarul PSD Dan Şova a prezentat textul moţiunii de cenzură.
În timp ce în parlament se desfăşoară şedinţa camerelor reunite mai multe mii de persoane au format un lanţ uman în jurul Palatului Parlamentului în semn de protest faţă de măsurile de austeritate.
Protestatarii speră că în felul acesta să îi determine pe politicieni să voteze pentru moţiune şi să blocheze astfel reducerea cu 25 la sută a salariilor din sistemul bugetar şi cu 15 la sută a pensiilor.
Zece persoane care protestează la Palatul Parlamentului au avut nevoie de îngrijiri medicale, una dintre acesta urmând să fie transportatã la spital, din cauza unei crize de hipertenziune arterială, a declarat, marţi, pentru Mediafax, coordonatorul echipelor medicale de urgenţă, Gabriela Mălureanu.
Confederaţiile sindicale au anunţat că 20.000 de oameni vor picheta Palatul Parlamentului, în timp ce parlamentarii vor vota moţiunea de cenzură.
Moţiunea e susţinută de alianţa PSD-PC şi PNL în timp ce PDL, UDMR, UNPR şi minorităţile nu o votează
PSD a făcut apel la conştiinţa parlamentărilor, indiferent de partid, să voteze în favoarea moţiunii de cenzură pentru a bloca reducerile de salarii şi pensii asumate de guvernul Boc. PSD poate conta însă doar pe votul liberalilor.
"Orice fel de speculaţii, în special ale celor de la PD-L, vor fi infirmate de votul nostru de mâine. Mâine, parlamentării PSD vor vota "la vedere", tocmai pentru că alegătorii lor să fie convinşi de acest vot şi vom face apel, până la momentul votului, către toţi parlamentării PD-L, independenţi, UDMR să voteze această moţiune de cenzura” a declarat Victor Ponta.
PSD se bazează în susţinerea moţiunii, oficial, doar pe voturile liberalilor.
Aceştia au anunţat că vor vota moţiunea de cenzură, iar în cazul în care guvernul va fi demis, PNL este dispus să îşi asume guvernarea, dar doar pe baza unui program liberal.
Democrat liberalii au anunţat că vor vota cu bilele la vedere împotrivă moţiunii de cezură depusă la adresa planului de măsuri de austeritate pentru care guvernul şi-a asumat răspunderea. Totuşi şi PDL îşi are proprii nemulţumiţi. După deputatul Daniel Oajdea, propus deja pentru excludere din PDL, au anunţat că vor vota pentru moţiune Teo Trandafir şi Georgică Severin.
Liderul UDMR, Marko Bela, susţine că asumarea guvernării alături de PD-L presupune şi respectarea deciziilor luate în coaliţie şi că nu votează o moţiune de cenzură.
Pentru că moţiunea de cenzură să fie adoptată, sunt necesare 236 de voturi "pentru", din totalul de 471 de parlamentari.
În ceea ce-i priveste pe parlamentariii UNPR, aceştia au anunţat că nu vor susţine moţiunea, vor fi prezenţi în sală, însă se vor abţine de la vot.
Puteţi citi textul integral al moţiunii aici.