Guvernul Boc îşi asumă răspunderea pe legea educaţiei
Premierul Emil Boc a anunţat că guvernul îşi va angaja răspunderea în parlament pentru legea educaţiei joi dimineaţă, după ce miniştrii s-au reunit miercuri pentru a adopta forma finală a legii.
Articol de Bogdan Mihai, 27 Octombrie 2010, 19:55
Guvernul îşi va angaja răspunderea în parlament pentru legea educaţiei joi dimineaţă, de la ora 10.00, a anuntat premierul Emil Boc.
Miniştrii s-au reunit miercuri seară pentru a adopta forma finală a legii educaţiei naţionale, prin integrarea unor amendamente dintre cele peste 1200 aduse de parlamentari.
700 aparţin partidelor din arcul guvernamental în timp ce senatorii şi deputaţii opoziţiei au înaintat un numar de aproximativ 400 de amendamente.
Proiectul, în forma finală, va fi transmis joi parlamentului.
Preşedintele Senatului, Mircea Geoană, a sesizat Curtea Constituţională pentru oprirea din procedura legislativă a proiectului legii educaţiei naţionale şi angajarea răspunderii de către executiv asupra acestui act normativ.
Miercuri, Curtea Constituţională a decis să redeschidă dezbaterile în acest caz şi judecătorii au acordat un nou termen pentru 3 noiembrie, când vor fi citate părţile implicate în conflict.
Potrivit legii, preşedintele Curţii poate să dispună redeschiderea dezbaterilor dacă în cursul deliberării se constată necesitatea lămuririi suplimentare a unor aspecte.
Învăţământ obligatoriu de zece ani
Guvernul s-a reunit şi duminică în şedinţă, iar la finalul reuniunii a anunţat că a analizat 362 amendamente depuse de parlamentari la proiectul legii educaţiei, dar va lua în considerare numai acele propuneri care urmăresc modernizarea sistemului de învăţământ.
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Ioana Muntean, a afirmat recent că noutăţile cuprinse în acest proiect vizează trecerea clasei a IX-a la gimnaziu şi introducerea clasei pregătitoare în învăţământul obligatoriu, care ar urma să fie astfel de 10 ani.
Totodată, limba maternă şi limba română vor fi predate elevilor minoritari dupa alte manuale iar istoria şi geografia vor fi predate în limbile materne.
Prevederile ar urma sa intre în vigoare gradual, până în 2014.
Guvernul şi-a mai asumat răspunderea pe o lege a educaţiei
Asumarea răspunderii pe legea educaţiei nu este prima încercare de acest fel a guvernului Boc.
În septembrie 2009, executivul a mai urmat o dată această procedură pe o altă lege a educaţiei.
Curtea Constituţională a invalidat atunci demersul guvernului, considerând că ocolirea procedurii de examinare şi debatere a proiectului şi recurgerea la asumare "nu au motivare".
Emil Boc susţine că de această dată, decizia Curţii nu poate fi invocată, în conditiile în care actuala lege a fost în dezbatere publică şi parlamentară.