Guvernul aprobă "mica reformă în justiţie"
Dacă va obţine avizul parlamentului, legea ar urma să scurteze durata proceselor, una din criticile aduse de Comisia Europeană în cel mai recent raport pe justiţie.
Articol de Angela Bârgoan, 23 Iulie 2010, 19:46
La câteva zile de la prezentarea raportului Uniunii Europene cu privire la evoluţia justiţiei, premierul Emil Boc a anunţat trimiterea către parlament a unui proiect de lege privind eficientizarea activităţii justiţiei.
Dacă va fi pusă în aplicare, legea ar urma să scurteze durata proceselor, una din criticile aduse de Comisia Europeană în cel mai recent raport pe justiţie.
Proiectul de lege pentru accelerarea soluţionării proceselor extinde procedura medierii atât în cauzele comerciale, cât şi în cele de divorţ.
Românii vor putea divorţa mai uşor prin medierea între părţi chiar şi în cazul în care familia respectivă are în întreţinere minori, fiind necesar doar acordul Autorităţii Tutelare.
O altă noutate se referă la recunoaşterea vinovăţiei. Pentru că se scurtează procesele judiciare şi scad costurile, inculpaţi care îşi recunosc vina vor beneficia de o reducere cu o treime a pedepesei sau cu 25% a amenzii.
O modificare importantă a fost adusă şi în ceea ce priveşte executarea silită.
"Se interzice evacuarea din imobile cu destinaţie de locuinţă în perioada iernii, să nu-l pui pe om în stradă în prag de iarnă sau în iarnă, astfel încât între 1 decembrie şi 1 martie practic nu pot avea loc aceste evacuări, cu excepţiile strict menţionate, şi anume în situaţia în care cel care solicită el evacuarea nu are el o locuinţă", a declarat Emil Boc.
Noile reglementări simplifică procedurile de citare şi instituie obligaţia judecătorului de a fixa termene procedurale scurte, chiar de la o zi la alta.
Ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, a subliniat că se va eficientiza astfel activitatea instanţelor şi a parchetelor şi se vor reduce costurile atât pentru cetăţean, cât şi pentru stat.
Rezolvare dificilă pentru legea ANI
În ceea ce priveşte legea ANI, Cătălin Predoiu afirmă că rezolvarea situaţiei nu este una simplă.
"Este mai uşor să treci o cămilă prin urechile unui ac decât să faci acum o lege ANI care să împace şi decizia Curţii Constituţionale şi decizia Comisiei Europene, dar orice problemă are o soluţie, deci există o probabilitate să avem o nouă lege.
"Sunt trei legi principale care se ocupă de domeniul acesta al conflictului de interese, transparenţă în modul de dobândire al averilor, controlul averilor, incompatibilităţi, dar mai există şi legi care sectorial, punctual se ocupă de procese de intregritate. În total sunt în jur de zece legi care au incidenţă pe domeniu", a declarat Cătălin Predoiu.
O nouă consultare pe această temă între premier, ministrul justiţiei şi experţi ar urma să aibă loc luni.
Legea micii reforme în justiţie, alături de cea care stabileşte principiile de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate, ar putea fi dezbătute într-o sesiune extraordinară a parlamentului solicitată de preşedintele Traian Băsescu în prima parte a lunii august.