Guvernul, ameninţat de trei moţiuni de cenzură
Executivul îşi va asuma răspunderea pe 15 septembrie, opoziţia anunţă trei moţiuni de cenzură.
Articol de Iulia Gherman, 08 Septembrie 2009, 08:39
Parlamentul a luat, luni, în discuţie data la care primul ministru, Emil Boc, îşi va asuma răspunderea pentru pachetul de legi privind educaţia naţională, salarizarea unitară a bugetarilor şi reorganizarea agenţiilor guvernamentale.
Este foarte posibil ca evenimentul să aibă loc la aceeaşi dată cu mesajul pe care preşedintele Traian Băsescu doreşte să-l adreseze legislativului.
Birourile Permanete din Senat şi Camera Deputaţilor au decis ca preşedintele României, Traian Băsescu să-şi prezinte mesajul în faţa Parlamentului pe 15 septembrie, cu o zi mai târziu decât s-a solicitat şeful statului.
Conducerile celor două camere au motivat că devansarea datei se datorează începutului de an şcolar, pe 14 septembrie, moment la care participă de regulă şi senatorii şi deputaţii.
Astfel, preşedintele României este aşteptat în parlament în aceeaşi zi în care primul-ministru îşi va asuma răspunderea asupra pachetelor de lege privind educaţia, salarizarea unitară în sistemul bugetar şi restructurarea agenţiilor guvernamentale. Aceste proiecte de lege au ajuns deja pe masa de lucru a senatorilor şi deputaţilor, iar birourile permanente au fixat astăzi calendarul asumării.
Chestorul Senatului, social-democratul Ioan Chelaru a declarat că în termen de trei zile, până vineri, 11 septembrie, orele 20:00, pot fi depuse amendamente legislative.
Marţi, 15 septembrie, primul-ministru îşi va asuma răspunderea în Parlament pe toate cele trei proiecte de lege.
Demersul guvernului a fost criticat de PNL
Vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu, i se pare un abuz faptul că "sunt trei angajări de răspundere pe trei proiecte dintre care unul singur e urgent, cel al restructurării agenţiilor".
"Cel al salarizării unitare până la 1 ianuarie putea fi foarte bine discutat în Parlament, cel al legilor educaţiei care vor intra în vigoare în viitorul an şcolar cu atât mai mult putea să fie discutat în parlament".
"De asta considerăm un abuz şi o subminare a autorităţii Parlamentului şi nu putem fi de acord cu cele trei angajări" a declarat vicepreşedintele camerei deputaţilor Bogdan Olteanu.
Liberalii au anunţat că vor să iniţieze trei moţiuni de cenzură, câte una pentru fiecare proiect de lege pentru care guvernul îşi asumă răspunderea.
Potrivit prevederilor constituţionale, dacă moţiunea de cenzură trece de parlament guvernul este demis. În caz contrar proiectele de lege cu amendamentele acceptate de executiv se consideră adoptate.