Guvernul a trimis parlamentului propunerea unui nou minister
Prim-ministrul Emil Boc solicită preşedinţilor celor două Camere să dispună măsurile necesare pentru obţinerea aprobării parlamentului pentru înfiinţarea ministerului pentru afaceri europene.
Articol de Cătălin Purcaru, 14 Septembrie 2011, 19:27
Premierul Emil Boc a transmis celor două camere ale parlamentului propunerile de completare a structurii guvernului, prin înfiinţarea ministerului pentru afaceri europene şi numirea lui Leonard Orban la conducerea noului minister.
Prim-ministrul solicită preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor să dispună măsurile necesare în vederea organizării unei şedinţe comune a celor două camere, pentru obţinerea aprobării parlamentului în acest sens.
Şeful executivului invocă art.85 din Constituţie şi precizează că propunerea sa nu face obiectul modificării structurii şi componenţei guvernului.
Partidele din opoziţie sunt de acord cu existenţa unei instituţii care să gestioneze fondurile europene, însă cer ca întregul guvern să fie supus aprobării parlamentului, întrucât, susţin PNL şi PSD, prin înfiinţarea unui nou minister se schimbă structura cabinetului.
Parlamentul ar urma să se reunească în zilele următoare în şedinţă comună pentru a valida propunerile guvernului de înfiinţare a ministerului afacerilor europene şi cea de numire a lui Leonard Orban în funcţia de ministru.
Schimbarea structurii guvernului înseamnă "remaniere"
Preşedintele comisiei juridice, senatorul PSD, Toni Greblă, spunea că, în conformitate cu prevederile legale, în condiţiile în care se schimbă structura executivului, are loc o remaniere, în acest caz fiind necesar acceptul parlamentului.
"Este clar că, în momentul în care structura politică a guvernului se schimbă, urmare viitoarei remanieri, guvernul trebuie să aibă aprobarea parlamentului. Deci, din acest punct de vedere, nu există nici un alt fel de interpretare.
"Deci este o remaniere, este o regândire a structurii guvernului, care nu va mai avea 21 sau câţi miniştri are în prezent, şi va avea unul în plus, şi acest lucru se face pe procedura remanierii, nu există o altă procedură. Dacă se schimbă structura politică, noul guvern trebuie să aibă aprobarea parlamentului", a declarat Toni Greblă.
Senatorul PSD, Dan Şova, a declarat că procedura parlamentară în cazul numirii unui nou ministru urmează a fi dezbătută în comisiile de specialitate ale legislativului.
În opinia sa, în acest caz, este nevoie doar ca viitorul minister să primească acceptul parlamentului.
"Atunci când se modifică structura guvernului, prin apariţia unui nou minister, este nevoie să se treacă prin parlament şi să se obţină majoritatea aceea absolută de 236 de voturi ale camerelor reunite pentru înfiinţarea acestui minister, nu altceva.
"Şi restul, o să dezbatem în comisiile juridice şi o să vedem. Dar opinia mea este că acel vot, de 236, trebuie obţinut în faţa camerelor reunite doar de către nou-înfiinţatul minister", a declarat Dan Şova.
Şi preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, spunea marţi că în situaţia numirii unui nou ministru se impune audierea în parlament doar a acestuia, nu a întregului guvern.