Guvernul a aprobat scrisoarea către FMI
Guvernul s-a angajat, în cadrul negocierilor cu FMI, să reducă masa salarială în sistemul bugetar cu 25% şi pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB în 2010.
Articol de Bogdan Mihai, 26 Mai 2010, 19:20
Premierul Emil Boc a declarat că guvernul a aprobat scrisoarea de intenţie către FMI şi memorandumul către Comisia Europeană.
Guvernul s-a angajat, în cadrul negocierilor cu FMI, să reducă masa salarială în sistemul bugetar cu 25% şi pensiile cu 15%, pentru a atinge un deficit de 6,8% din PIB în 2010.
"Dacă nu ar fi luate măsuri de reducere a cheltuielilor, deficitul bugetar ar ajunge la 9,1% din PIB", a precizat Emil Boc.
Creşterea cheltuielilor, "răul cel mai mic"
Primul ministru a adăugat că s-a evitat majorarea taxelor, respectiv a cotei unice şi a TVA, pentru a nu sufoca suplimentar mediul economic, singurul care produce resursele necesare domeniului public.
"În anul 2009 mediul privat a fost nevoit, datorită constrângerilor economice, să adopte măsuri de austeritate.
"O taxare suplimentară prin majorarea TVA şi a cotei unice nu ar fi făcut altceva decât să oprească şi acest ultim resort al revenirii economice", a subliniat premierul.
Potrivit primului ministru, creşterea impozitelor ar fi condus la inflaţie şi ar fi "muşcat la fel de mult din buzunarul românilor". "Practic am ales răul cel mai mic", a spus Emil Boc.
Măsurile de austeritate
Salariile şi pensiile vor fi diminuate fără a scădea sub nivelul salariului minim pe economie de 600 lei, respectiv sub pensia socială minimă garantată de 350 lei.
Premierul Emil Boc a anunţat de asemenea că salariile angajaţilor companiilor la care statul este acţionar majoritar sau minoritar vor fi şi ele supuse unor măsuri de reducere prin hotărâre de guvern.
Măsurile de austeritate nu afectează alocaţiile pentru copii, bursele studenţilor şi ale elevilor, iar mamele nu vor primi mai puţin de 800 de lei pe lună.
"Nu este afectată alocaţia monoparentală, cea de plasament, de plasament pentru copii cu handicap, stimulent de creştere a copiilor de 100 de lei pe lună, indemnizaţiile de creştere, bursele studenţilor şi elevilor, precum şi multe alte indemnizaţii", a menţionat premierul.
Primul ministru a mai adăugat că mai multe categorii sociale defavorizate vor beneficia în continuare de ajutoarele de la stat.
Guvernul îşi va asuma răspunderea
Pentru a pune în practică măsurile de austeritate, Guvernul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege.
Unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi va reevalua pensiile de invaliditate.