Grupul GRECO a dat publicității raportul de evaluare privind lupta anticorupție în România
Grupul statelor împotriva corupției -GRECO- recomandă României, în raportul dat azi publicității la Strasbourg, să fie mai eficientă în promovarea integrității și în prevenirea corupției din administrația centrală și din instituțiile care aplică legea.
Articol de Florin Lepădatu, 07 Septembrie 2023, 18:41
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Grupul statelor împotriva corupției GRECO recomandă României, în raportul dat azi publicității la Strasbourg, să fie mai eficientă în promovarea integrității și în prevenirea corupției din administrația centrală și din instituțiile care aplică legea. Pe de altă parte, raportul său de evaluare privind lupta anticorupție în România consemnează și progresele înregistrate.
Reporter: Daniela Coman - ”Raportul recunoaște progresele făcute de România, în special în ceea ce privește crearea cadrului legal și a instituțiilor de luptă împotriva corupției și de verificare a integrității demnitarilor și a altor persoane cu funcții în stat. Sunt enumerate legile ce reglementează conflictul de interese, incompatibilitatea celor care dețin funcții publice, depunerea declarațiilor de avere și de interese, declararea cadourilor primite de demnitari. Raportul salută intrarea în vigoare, în decembrie 2022, a Legii privind protecția avertizorilor de integritate, adică acelor cetățeni ce atrag atenția asupra unor eventuale fapte de corupție comise de demnitari sau funcționari ai statului. GRECO le cere, însă, autorităților de la București să întărească măsurile de prevenire și combatere a corupției la nivelul funcțiilor executive de vârf, cum ar fi președintele țării, premierul, vicepremierii, miniștrii, secretarii și subsecretarii de stat, consilierii de stat și ministeriali, precum și în rândul Poliției și a Jandarmeriei, și face 26 de recomandări în acest sens. Astfel, utilizarea frecventă de către Guvern a ordonanțelor de urgență pentru legiferarea în cazuri excepționale este un motiv serios de preocupare pe care autoritățile române trebuie să-l ia în considerare cu prioritate, recomandă Grupul Statelor împotriva Corupției. O altă observație vizează practica des întâlnită în Poliție și Jandarmerie de numire cu delegație a unor ofițeri în funcții de conducere, lăsând la bunul plac al superiorilor ierarhici direcți distribuirea acestor funcții, mai arată raportul GRECO al Consiliului Europei.”