Fuziunea PNL-PDL, "agreată de conducerile ambelor partide"
PDL a votat în unanimitate pentru fuziunea cu PNL şi constituirea unui mare partid de dreapta până la alegerile prezidenţiale. Liberalii agrează şi ei ideea unei fuziuni.
Articol de Andrei Şerban, 02 Iunie 2014, 21:03
Conducerea PDL a votat în unanimitate pentru fuziunea cu PNL şi constituirea unui mare partid de dreapta până la alegerile prezidenţiale.
Anunţul a fost făcut de preşedintele democrat liberal Vasile Blaga după şedinţa Colegiului Director.
Liberalii agrează şi ei ideea unei fuziuni prin comasare şi pe cea a susţinerii unui candidat comun la prezidenţiale, a anunţat preşedintele interimar PNL, Klaus Iohannis, după reuniunea Biroului Politic Naţional.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că a început colaborarea la nivel parlamentar cu PNL şi că acest lucru a fost adus la cunoştinţa liderilor de grupuri parlamementare.
Vasile Blaga a mai spus că PNL şi PDL vor să participe împreună la întâlnirea cu delegaţia FMI şi că acest lucru îl vor transmite delegaţiei străine.
Toate acestea demonstrează că cele două partide doresc serios să continue negocierile - este de părere Vasile Blaga.
"Suntem decişi să punem umărul la această construcţie serioasă pentru România şi aş vrea să vă spun că termenul până la care poate fi constituită fuziunea, cât mai repede cu putinţă, foarte bine ar fi până la începerea campaniei pentru prezidenţiale", spune Vasile Blaga.
Discuţiile "merg bine"
Şi preşedintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a susţinut că discuţiile cu PDL merg bine.
Despre modul în care se vor uni cele două partide, Klaus Iohannis a spus că acest lucru se va hotărî la Congresuil extraordinar de la sfârşitul lunii.
"Nu a fost vorba niciodată de o fuziune prin absorbţie. Din capul locului, noi am acceptat că sunt două partide sensibil egale, care pot fuziona doar prin voinţa comună şi prin comasare", afirmă Klaus Iohannis.
Ambii preşedinţi au declarat că până acum nu s-a discutat despre numele viitorului partid şi că vor un candidat comun la prezidenţiale, care va fi stabilit în urma unei cercetări de natură sociologică.
Klaus Iohannis, ales preşedinte interimar PNL, a mai propus, în şedinţa de astăzi, şi o serie de modificări la statutul partidului, cum ar fi desfiinţarea funcţiei de prim-vicepreşedinte şi alegerea conducerii prin competiţie directă.
Modificările vor fi discutate la Congresul PNL de la sfârşitul acestei luni.