Funcţia de vicepremier pentru Iohannis creează dispute în USL
Liderul PSD Dan Şova spune că numirea lui Klaus Iohannis în funcţia de vicepremier duce la schimbarea structurii guvernului şi necesită un vot de încredere în Parlament.
Articol de Radiojurnal, 07 Februarie 2014, 21:34
Reacţii din ce în ce mai multe apar de la social democraţi după ce liderul PNL, Crin Antonescu, l-a propus pe Klaus Iohannis pentru funcţia de vicepremier şi ministru de interne.
Funcţia de vicepremier pe probleme economice nu poate fi ocupată de către Klaus Iohannis, spun ei.
Acest lucru ar presupune schimbarea structurii guvernului şi un vot de încredere în Parlament, ceea ce ar putea "genera o noua perioadă de instabilitate".
Instabilitate cu 70 la sută, pare caraghios, răspunde liderul PNL.
Guvernul României a fost învestit anul trecut de parlament. Prin această hotărâre au fost stabilite atât componenţa cât şi structura executivului.
Trei vicepremieri
În structura actuală, există trei vicepremieri: unul pentru economie şi fiscalitate care este ministrul de finanţe, unul pentru administraţie publică - ministrul dezvoltării şi un vicepremier pentru siguranţă naţională şi ordine publică - ministru fără portofoliu.
Ministrul marilor proiecte, Dan Şova, susţine că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, ar putea să fie vicepremier doar pe domeniul siguranţă şi ordine publică, funcţie care aparţine în prezent lui Gabriel Oprea.
Dan Şova afirmă că venirea în guvern a lui Klaus Iohannis reprezintă un lucru benefic, dar, din punct de vedere tehnic, acesta ar putea fi doar ministru de interne, nu şi vicepremier.
"În acest moment, numirea domniei sale ca ministru de interne este o propunere absolut viabilă.
"Normal, urmează să fie discutată în Uniunea Social Liberală şi să aibă acceptul final al premierului Victor Ponta, dar numirea domniei sale ca vicepremier presupune modificarea structurii guvernului şi, dincolo de faptul că în mod evident nu vom putea fi de acord cu plecarea domnului Oprea, dar, dacă s-ar accepta modificarea structurii guvernului în orice formă, ar trebui să existe un nou vot al parlamentului pentru guvern.
"Procedurile presupun o perioadă de instabilitate", a adăugat Dan Şova.
"Ministru - un câştig; vicepremier - instabilitate"
Purtătorul de cuvânt al PSD Cătălin Ivan afirmă că nominalizarea primarului Sibiului Klaus Iohannis în guvernul USL reprezintă un câştig.
El spune, într-un comunicat de presă, că nu este clar dacă acesta poate ocupa şi funcţia de vicepremier, alături de cea pentru portofoliul ministerului de interne.
Cătălin Ivan precizează că atât executivul cât şi instituţiile guvernamentale nu au nevoie de instabilitate. El se arată convins că se vor găsi cele mai bune soluţii în cadrul USL astfel încât să nu se creeze anumite probleme procedurale.
"Deciziile, în USL"
Preşedintele PNL, Crin Antonescu, susţine că deciziile vor fi luate în cadrul USL, în urma discuţiilor cu premierul Victor Ponta.
"Nu este vorba de niciun fel de instabilitate. Pare chiar caraghios să vorbim de instabilitate.
"Avem o majoritate de 70 şi la sută, avem un guvern foarte puternic, sunt detalii procedurale pe care le rezolvăm.
"Avem toată legislaţia şi toată capacitatea politică de a rezolva în interiorul acestui guvern şi, la nevoie, în interiorul paralmentului aceste chestiuni", a precizat Crin Antonescu.
Este de aşteptat ca situaţia şă fie clarificată într-o nouă întâlnire a celor doi co-preşedinţi USL.
Patru propuneri de miniştri PNL
Reacţiile liderilor PSD vin după ce preşedintele PNL a făcut patru nominalizări pentru cabinetul Victor Ponta.
Liderul PNL, Crin Antonescu, l-a propus pe Klaus Iohannis pentru funcţia de vicepremier şi ministru de interne.
Eugen Nicolăescu a fost nominalizat pentru funcţia de ministru de finanţe, în timp ce Teodor Atanasiu şi Cristian Buşoi au fost propuşi pentru a ocupa funcţiile de ministru al economiei şi respectiv al sănătăţii.
Nominalizările urmează să fie trimise premierului Victor Ponta şi ulterior preşedintelui Traian Băsescu.
După anunţul lui Crin Antonescu, Klaus Iohannis a anunţat că se va folosi de legea care i-ar permite să îşi păstreze funcţia de primar al Sibiului pe perioada eventualului mandat de ministru de interne.
Postul de ministru de interne a rămas vacant după demisia lui Radu Stroe, în urma accidentului aviatic din Munţii Apuseni, la care autorităţile ar fi intervenit cu întârziere.
Crin Antonescu a anunţat că propunerile au fost comunicate premierului Victor Ponta, afirmând că primul-ministru a luat act de acestea şi "nu a ridicat obiecţiuni".
Teodor Atanasiu îl înlocuieşte la ministerul economiei pe Andrei Gerea, în vreme ce Eugen Nicolăescu schimbă portofoliul sănătăţii pe cel al finanţelor, la care a fost şef până ieri Daniel Chiţoiu.