Florin Cîțu: Sănătatea și investițiile sunt domenii prioritare în 2021
La București au intrat în linie dreaptă discuțiile pentru finalizarea proiectului de buget pe acest an, negocieri care se anunță dificile.
Articol de Florin Lepădatu, 26 Ianuarie 2021, 08:12
La București au intrat în linie dreaptă discuțiile pentru finalizarea proiectului de buget pe acest an, negocieri care se anunță dificile, pentru că banii sunt puțini, iar deficitul nu mai poate să depășească 7% din PIB.
Guvernul încearcă să împartă cât mai echilibrat fondurile, dar ministerele și autoritățile locale au cerut deja sume mai mult mai mari decât posibilitățile financiare ale țării, într-un an și așa dificil.
Cheltuielile provocate de pandemie sunt majore, atât cele legate de campania de vaccinare, cât și cele pentru susținerea economiei, și liderii coaliției au avut ieri o nouă întâlnire, pentru a găsi o linie de mijloc care să permită și realizarea de investiții pentru dezvoltarea țării.
Reporter: Amalia Bojescu - Premierul Florin Cîțu speră ca, în urma discuțiilor cu principalii ordonatori de credite, să se ajungă la un buget echilibrat, care să susțină creșterea economică. Investițiile și sănătatea vor fi prioritare în Legea bugetului, care - spune șeful Executivului - va fi construită pe legislația în vigoare.
Florin Cîțu: Sănătatea și investițiile sunt domenii prioritare în 2021. Pentru a putea plăti și pentru educație și pentru sănătate trebuie să investim mai mult. Vor fi și kilometri de autostradă. Eu v-am spus că trebuie prioritizare a proiectului de investiții. Sibiu - Pitești este cel care trebuie pornit și trebuie să avem o planificare clară și aici doresc un buget pus la punct pentru următorii patru ani.
Reporter: Bugetul României este sub o presiune foarte mare în momentul de față, din cauza necesității de a respecta deficitul de 7% agreat cu Comisia Europeană - afirmă liderul USR PLUS, vicepremierul Dan Barna, care dorește o dezbatere parlamentară a legii.
Dan Barna: Vom vedea care va fi forma finală și cum vom reuși să ne încadrăm în deficitul acesta de 7 și ceva la sută, pe care România îl are agreat cu Comisia Europeană și, din această perspectivă, vom vedea ce și dacă vor fi amendamente la nivelul Parlamentului din partea grupurilor noastre parlamentare.
Reporter: Bugetul de stat pe acest an trebuie să fie echilibrat, țintit spre dezvoltare, investiții și locuri de muncă - afirmă și liderul UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor.
Kelemen Hunor: Trebuie să folosim bani pentru dezvoltare și din PNDR foarte, foarte eficient și din programele operaționale și din POIM, fiindcă de la bugetul național pentru investiții, poate, în acest an vor fi mai puțini bani decât dorește fiecare om, decât dorește fiecare autoritate locală.