Facilităţile la credite, "doar pentru cele viitoare"
Deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci, nu vor ca prevederile ordonanţei 50 să se aplice creditelor aflate acum în derulare, aceasta fiind una dintre obligaţiile negociate cu FMI.
Articol de Andrei Şerban, 08 Decembrie 2010, 19:45
Românii cu credite la bănci şi care îşi puneau speranţe în celebra de acum Ordonanţă 50, a cărei aplicare să le uşureze plăţile, nu prea mai au motive de bucurie.
Şi asta pentru că deputaţii din Comisia de Buget, Finanţe şi Bănci, sau cel puţin o parte dintre aceştia, nu vor ca prevederile ordonanţei să se aplice creditelor aflate acum în derulare.
Ba chiar acest lucru ar fi una dintre obligaţiile asumate de guvern în faţa Fondului Monetar Internaţional, a afirmat un oficial din ministerul de finanţe.
Şi nici nu e clar dacă Autoritatea pentru Protecţia Consumatorului va mai putea sau nu să închidă o bancă sau alta pentru condiţii de creditare considerate abuzive.
Dezbaterile au fost destul de animate, mai ales după ce PD-L a propus un amendament exact în chestiunea neaplicării Ordonanţei 50 la creditele în derulare.
Deputatul PD-L, Adrian Niţu, a prezentat un amendament prin care Ordonanţa 50 nu se aplică creditelor în derulare
"Prevederile prezentei ordonanţe de urgenţă nu se aplică contractelor în curs de derulare la data întrării în vigoare prezentei ordonanţe de urgenţă, cu excepţia dispoziţiilor Art. 66 la 69 şi în ceea ce priveşte contractele de credit pe durată nedeterminată existente la data intrării în vigoare a prezentei ordonane de urgenţă.
"Pentru contractele în curs de derulare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, creditorii, la solicitarea clienţilor, au opţiunea, dar nu şi obligaţia să aplice oricare dintre celelalte prevederi ale prezentei ordonanţe de urgenţă" a declarat deputatul PD-L Adrian Niţu.
Modificările aduse ordonanţei, acceptate de BNR
Acest punct de vedere a fost însuşit şi de reprezentanţii BNR şi ai ministerului de finanţe.
Secretarul de stat în acest minister, Gheorghe Gherghina a spus că dacă România vrea să aibă finanţare în continuare de la FMI trebuie acceptat acest amendament.
"A fost o negociere destul de dură pe această problemă, însă dacă vrem să avem finanţare în continuare, trebuie să acceptăm că nu se aplică la stocul de credite de la data intrării în vigoare a Ordonanţei 50" a declarat Gheorghe Gherghina
PD-L propune ca amendamentul său prin care Ordonanţa 50 nu se aplică creditelor în derulare să înlocuiască actualul articol, care spune exact opusul.
Ordonanţa 50 se aplică tuturor creditelor, şi celor actuale şi celor contractate din momentul publicării ordonanţei.
Aceasta a fost realizată de Agenţia Naţoinală pentru Protecţia Consumatorului şi însuşită de guvern.
Prezent la comisie, preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu a spus că va analiza amendamentul PD-L, dar că acum se pronunţă pentru forma actuală a ordonanţei.
"Deocamdată este o propunere de amendament. Ordonanţa este în vigoare, mai mult decât atât ce să vă spun, atâta timp cât este în vigoare? Ea n-a intrat încă în parlament, n-a ieşit de la comisie. Rămâne să vedem în final ce va spune parlamentul prin vot" a spus preşedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.
Deputaţii PSD şi PNL susţin o poziţie opusă PD-L.
Deputatul social-democrat Viorel Ştefan a arătat că Ordonanţa 50 trebuie să se aplice şi creditelor în derulare, iar puterea trebuie să-şi asume politic angajamentul pe care l-a făcut în relaţia cu FMI.
"Iată că s-a făcut public că aceasta este a patra condiţionalitate în legătură cu accesarea tranşei de la FMI în luna ianuarie" a mai spus Viorel Şerban.
Deputaţii din Comisia pentru Buget vor relua mâine dezbaterile legate de Ordonanţa 50.