Evaluarea activităţii miniştrilor generează speculaţii
La Bucureşti, o eventuală remaniere a executivului aduce, deocamdată, mai multe comentarii decât informaţii certe. Există doar speculaţii privind numele unor posibil remaniaţi.
Articol de Bogdan Isopescu, 31 August 2010, 19:34
Au fost vehiculate mai multe nume ale miniştrilor care ar putea fi înlocuiţi din funcţii, dar nimic nu pare sigur până la această oră.
Singurul lucru pe care se poate conta e întâlnirea de miercuri dintre premierul Boc, membrii Cabinetului şi parlamentari ai PD-L, întâlnire în cadrul căreia va fi evaluată activitatea fiecărui ministru şi la care ar putea participa şi preşedintele Traian Băsescu.
La fel de adevărat e şi faptul că mai mulţi senatori şi deputaţi din PD-L au cerut public, şi nu o dată, schimbarea unui ministru sau altuia.
De mai bine de două luni, tot mai mulţi democrat-liberali, în special parlamentari, solicită remanierea guvernului şi acuză anumiţi miniştri de incompetenţă, lipsă de profesionalism sau jocuri de culise.
Este vorba de cinci sau şase ministere, iar surse din PDL înaintează nume precum Mihai Şeitan - pensii, Sebastian Vlădescu - finanţe, Mihail Dumitru - agricultură, Adriean Videanu - economie, Radu Berceanu - transporturi, sau Gabriel Sandu - comunicaţii.
Toţi cei care solicită remanierea vor o schimbare de fond în interiorul guvernului, nu permutări de cadre sau schimbări minore.
"E nevoie de evaluare, dar, în acelaşi timp, dincolo de performanţele obţinute de miniştri, cred că e nevoie şi de un suflu nou în guvernul condus de premierul Boc" a declarat Raluca Turcan.
Liderul senatorilor PDL, Traian Igaş, afirmă că, până acum, parlamentarii au fost solidari cu guvernul, însă rămâne de văzut în ce măsură şi guvernul a fost solidar cu parlamentarii şi a respectat angajamentul.
"Sigur, în urma evaluării pe care premierul o va prezenta în grupurile reunite, vom spune dacă avem anumite observaţii vizavi de unele ministere, dar noi am fost solidari cu acest guvern.
"Sigur, am cerut să se urgenteze aceşti paşi ai reformei, pentru că, până la urmă, noi suntem primii care dăm socoteală pentru actul de guvernare, atunci când ne întâlnim cu alegătorii noştri", a declarat Traian Igaş.
Remanierea a fost discutată de mai multe ori, la palatele Cotroceni şi Victoria
Luni, democrat-liberalii au discutat cu premierul, în şedinţa Biroului Permanent Naţional al PDL, acelaşi subiect, remanierea.
Vicepreşedintele Gheorghe Flutur spune că, atunci când se va face, premierul se va consulta şi cu şeful statului.
În acelaşi timp, el lasă să se înteleagă faptul că remanierea este un lucru cert.
"Nu facem remanierile nici la televizor, nici în conferinte de presă, ele se execută, nu se discută şi este atributul primului ministru.
"Eu cred că trebuie puse în termenii următori: se poate şi mai bine, şi atunci trebuie să eficientizezi şi au fost, în cei 20 de ani, remanieri, vor mai fi, sunt convins, în perioada următoare, însă este un atribut al primului ministru şi sunt convins că şi-l va exercita", a declarat Gheorghe Flutur.
Premierul a avut deja două întâlniri, în care surse democrat-liberale spun că a discutat despre remaniere, una la Palatul Victoria, cu liderii PDL, cealaltă la Cotroceni, cu şeful statului.
Conform dorinţei mai multor parlamentari ai PDL, Traian Băsescu ar trebui să participe la întâlnirea de miercuri, unde premierul va prezenta evaluarea miniştrilor