Euro-reproşuri la întâlnirea parlamentarilor
Deputaţii europeni români şi parlamentarii de la Bucureşti s-au întâlnit faţă în faţă să discute despre noul tratat de funcţionare al UE.
Articol de Claudia Marcu, 26 Februarie 2010, 09:03
Pentru prima dată deputaţii europeni români şi deputaţi naţionali s-au întâlnit faţă în faţă să discute despre noul tratat de funcţionare al UE.
Eurodeputaţii au încercat să scoată în evidenţă rolul pe care Tratatul de la Lisabona îl conferă parlamentelor naţionale.
Victor Boştinaru, copreşedinte al Grupului Socialiştilor Români din Parlamentul European a criticat puternic lipsa unei viziuni în politica românească privind coeziunea europeană.
El a remarcat că în România până în acest moment nu a avut loc nici o dezbatere pe această temă.
"România ar trebui să aibă nişte proiecte şi o perspectivă asupra viitorului politicilor europene pe câteva axe importante: politica agricolă comună, politica de coeziune şi viitoarea anvelopă bugetară.
De urmărit este şi rolul pe care UE ar trebui să-l joace în două regiuni foarte importante pentru ţara noastră, Balcanii de Vest şi Marea Neagră", a spus domnul Boştinaru.
Tratatul de la Lisabona aduce în prim-plan politica de securitate. Şi aici România ar trebui să aibă un cuvânt de spus, a subliniat eurodeputata liberală Norica Nicolai.
"România ar trebui să fie un partener privilegiat al UE şi să înţeleagă că o politică de securitate comună în Europa este o prioritate pentru ea.
"Sigur, este stat membru NATO, are deja o prezenţă activă în diverse misiuni, însă viitorul în materie de securitate aparţine punctului strategic al UE, într-un parteneriat cu Organizaţia Atlanticului de Nord", a subliniat Norica Nicolai.
În general, eurodeputaţii români sunt nemulţumiţi de lipsa de comunicare cu parlamentul naţional dar şi de lipsa unei legi care să reglementeze relaţia dintre parlamentul naţional şi guvern.
Această "carenţă" a fost scoasă în evidenţă de vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase.
El a arătat faptul că va trebui până la urmă "să învăţăm de la alţii să avem o viziune românească pe care să o putem impune la nivel european".