E nevoie de "refacerea capacităţii de a mobiliza rezerviştii"
Preşedintele României Traian Băsescu e în direct la o sesiune online de întrebări şi răspunsuri organizată de ziarul "Adevărul".
Articol de Radiojurnal, 23 Aprilie 2014, 11:34
Preşedintele României Traian Băsescu e în direct la o sesiune online de întrebări şi răspunsuri organizată de ziarul "Adevărul".
Urmăriţi aici sinteza principalelor declaraţii ale preşedintelui.
Situaţia din Ucraina
Ruşii se declară "dezamăgiţi de declaraţiile d-voastră privitoare la agresiunea Federaţiei Ruse asupra Ucrainei".
Traian Băsescu: Da, dezamăgiţi pot să fie, dar şi eu sunt dezamăgit de acţiunile din regiune ale Federaţiei Ruse şi am spus-o public întotdeauna: Federaţia Rusă este un elemnet de destabilizare a regiunii. (...) Am spus-o şi legat de Nagorno-Karabach, şi de Abhazia, şi de Osetia de Sud, şi legat de Transnistria şi, iată, acum a venit şi Crimeea, dar continuă cu destabilizarea în estul Ucrainei.
(...) Nu poate să mă convingă nici MAE rus, nici preşedintele Putin, nici premierul Medvedev că Rusia este un purtător de ramuri de măslin, de ramurile păcii în regiune. Nu.
Relaţia (cu Rusia, n.r.) funcţionează, la nivelul la care funcţionează. Nu ne pupăm, dar nu înseamnă că relaţia este ruptă, că avem ambasadele şi noi, la Moscova şi Federaţia Rusă, la Bucureşti, utilizăm ambasadele pentru a ne transmite mesaje.
"Ţinta Federaţiei Ruse este federalizarea Ucrainei"
Eu cred că ţinta Federaţiei Ruse acum este federalizarea Ucrainei şi prin aleşii sau cei desemnaţi în regiunea de est să controleze estul Ucrainei şi din punct de vedere strategic, uşor, uşor, prin Odesa, să se apropie de gurile Dunării, nu ştiu dacă într-o operaţiune militară sau tot într-o operaţiune de control a administraţiei de la Odesa, care acoperă toată regiunea, până la braţul Chilia.
"Analiză a capacităţii de a mobiliza rezerviştii"
S-a pus problema unei analize a capacităţii noastre de a chema rezerviştii sub arme, dacă ar fi nevoie. Avem o mare problemă aici, pentru că foarte mulţi dintre rezervişti sunt la muncă în Italia, în Spania, în Franţa, în Germania. Este un subiect pe care CSAT-ul îl va analiza în perioada următoare. El a făcut obiect de discuţie în ultimul CSAT şi va trebui să ne refacem capacitatea de a aduce rezerviştii sub arme, dacă este nevoie.
"Nu suntem o armată atât de nedotată cum pare"
Vreau ca românii să înţeleagă că nu suntem o armată atât de nedotată cum pare sau cum încearcă unii să spună, pe de altă parte, este clar că România trebuie să investească mai mult în noile tehnologii necesare armatei. Ne trebuie mai multe avioane de vânătoare, bombardament, avioane multirol. Ne-am angajat la 48. Abia am contractat 12. Ne trebuie mai mult armament pentru infanterie, pentru trupele terestre, ne trebuie o dotare mai consistentă a fregatelor pe care le avem, pentru a face faţă în Marea Neagră. Deci sunt multe care trebuie făcute şi guvernele trebuie să înţeleagă.
"Transnistria este un Kaliningrad al acestei regiuni"
Federaţia Rusă nu îşi va retrage niciodată trupele din Transnistria. Este un Kaliningrad, o fâşie de securitate care poate fi utilizată la nevoie şi pentru anexarea Moldovei şi poate fi utilizată fără anexarea Moldovei pentru a împinge controlul pe Braţul Chilia, către gurile Dunării. Cred că Transnistria este un Kaliningrad al acestei regiuni; cum este Kaliningradul pentru baltici şi Polonia este Transnistria pentru această regiune.
Inundaţii
Spre deosebire de perioadele Guvernelor Tăriceanu şi Boc, când verificaţi pe teren dacă lucrurile sunt sub control, de data aceasta nu aţi fost văzut în zonele inundate.
Traian Băsescu: Nu, şi nici nu intenţionez să mă duc în perioada imediat următoare, pentru că ar naşte un nou conflict cu guvernul.
Să îl vezi pe Dragnea în Teleorman, unde a fost vreo 16 ani preşedinte de Consiliu Judeţean şi prefect şi să spună ce ar trebui făcut, este jenant şi arată până unde merge făţărnicia baronilor.
Modul cum au făcut-o, însă, a fost penibil, cu barcă gonflabilă, trasă de ofiţeri şi subofiţeri, de pompieri, mai rămânea să îi pună nişte din alea... să îi ducă ca pe împăraţi. Frate, când te-ai dus la inundaţii, ştii că te poţi uda până la chiloţi, păşeşti pe unde păşeşte şi omul, că oamenii ăia în comună să ştiţi că prin apa au circulat ca să mai salveze ce pot salva. Au fost penibili ca apariţie, atât.
"Baronizarea României"
Eu le spun românilor, ca mesaj: nu aduceţi la Palatul Cotroceni un om care este dependent de baroni, pentru că se va baroniza ţara şi nimeni nu va mai putea lupta împotriva lor.
Cine este acest om dependent de baroni?
Traian Băsescu: Nu am nici o reţinere să spun: Victor Ponta. N-am nici o reţinere. El spune "vreau schimbarea". Ce vrei să schimbi, Ponta? Faptul că a început să meargă justiţia? Vrei să schimbi Agenţia ANI, vrei să schimbi Codul Muncii, vrei să schimbi legea educaţiei, vrei să schimbi modul cum s-a neutralizat politic SRI-ul şi SIE, vrei să schimbi modul în care nu mai sunt controlate politic DNA-ul şi DIICOT-ul? Ce vrei să schimbi? Consolidează! Numai că un astfel de politician, controlat de baroni şi care îi apără, deci nu spun poveşti, nu le-am inventat eu, tot timpul mesajul lui Ponta este 'să plece preşedintele, că pe urmă terminăm cu anchetele împotriva baronilor'. Românii nu-şi dau seama ce pericol uriaş îi pândeşte, să aducă la Cotroceni un om care, într-un fel sau altul, numeşte procurorii, numeşte judecătorii la Înalta Curte, controlează serviciile de securitate ale ţării, serviciile naţionale. Este o greşeală fundamentală şi vor avea decizii pe care le va lua împins de baroni şi nu de conştiinţa lui sau de priorităţile ţări.
Transcriere RADOR.