Dunărea, "brand comun" pentru România şi Bulgaria
În urma şedinţei comune de la Bucureşti, guvernele român şi bulgar au stabilit că vor construi un al doilea pod peste Dunăre şi noi hidrocentrale. S-a disputat şi aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen.
Articol de Bogdan Isopescu, 12 Octombrie 2011, 19:29
Guvernele român şi bulgar s-au reunit, miercuri, în şedinţă comună la Bucureşti şi s-a convenit că un asemenea eveniment trebuie organizat în fiecare an.
Un al doilea pod peste Dunăre, noi hidrocentrale şi terminarea conductei de gaz Giurgiu-Ruse sunt doar câteva dintre proiectele pe care România şi Bulgaria au de gând să le realizeze împreună.
Dunărea va fi în centrul proiectelor pe care cele două ţări le vor pune în practică, inclusiv crearea unui aşa-numit "brand al Dunării" în regiune.
Oficialii români şi bulgari au discutat şi despre aderarea celor două ţări la Spaţiul Schengen şi au cerut statelor europene tratament egal pentru România şi Bulgaria în acest proces.
În urma şedinţei de miercuri, cele două guverne au bătut palma pentru a crea un consiliu de cooperare la nivel înalt între cele două ţări, fapt ce presupune întâlniri anuale şi discuţii
pe proiecte comune.
Premierul Emil Boc a vorbit de pragmatism şi proiecte concrete atunci când a menţionat acordurile semnate, miercuri, în domeniul mediului, economiei, administraţiei, muncii sau în domeniul apărării.
În parte, optimismul afişat de cei doi premieri are la bază date statistice din ultimii ani conform cărora România ar fi devenit al doilea partener economic al Bulgariei din rândul
ţărilor europene, iar volumul schimburilor dintre cele două ţări ar fi crescut de cinci ori în ultimii doi ani.
Acelaşi optimism a fost afişat de Emil Boc atunci când a vorbit de proiecte masive din viitor - poduri şi hidrocentrale, conducte de gaz şi turism.
"Avem proiecte concrete pe care urmează să le dezvoltăm, finalizarea podului Calafat - Vidin, construirea de noi poduri peste Dunăre, construirea de noi hidrocentrale pe Dunăre sau finalizarea interconectorului de gaz Giurgiu Ruse.
"În plan regional, suntem parteneri în cadrul proiectului Nabucco. Avem o şansă extraordinară de a valorifica strategia Dunării. De asemenea, subliniem interesul pentru înfiinţarea unui brand al Dunării pentru întreaga regiune şi a unor noi rute culturale şi de dezvoltare", a declarat Emil Boc.
România şi Bulgaria "apără graniţele UE"
Subiectul Schengen era, însă, de neevitat în condiţiile în care, în luna septembrie, ambele ţări erau refuzate politicos în legătură cu integrarea.
Emil Boc a spus că România şi Bulgaria au respectat reguli, au respectat angajamente şi cer acelaşi lucru statelor din Uniunea Europeană.
Premierul bulgar, Boiko Borisov, a afirmat că Europa ar trebui să fie liniştită pentru că ambele ţări apără ca la carte graniţele Uniunii cu tehnologie de ultimă oră.
"Europa poate fi liniştită şi este liniştită pentru Bulgaria şi România apără graniţele comune ale Uniunii Europene şi chiar apelez către celelalte ţări din zona Schengen să-şi apere graniţele aşa de bine precum o facem noi", a declarat Boiko Borisov.
De asemenea, cei doi premieri par nemulţumiţi şi de faptul că României şi Bulgariei nu li se permite să aibă un deficit bugetar mai ridicat, aşa cum se întâmplă în Italia, Spania,
Portugalia sau Marea Britanie.
Ascultaţi aici un interviu cu Marian Tutilescu, şeful departamentului Schengen din ministerul administraţiei şi internelor.