Dispute legate de amânarea votului la moţiunea de cenzură
Agenda parlamentară a fost acaparată şi ieri de disputele şi controversele legate de amânarea votului la moţiunea de cenzură AUR şi USR PLUS.
Articol de Amalia Bojescu, 21 Septembrie 2021, 08:04
Agenda parlamentară a fost acaparată şi ieri de disputele şi controversele legate de amânarea votului la moţiunea de cenzură AUR şi USR PLUS.
Cele două formaţiuni şi-au pus în practică planurile de contraatac. AUR a intrat în grevă parlamentară, iar USR PLUS a acţionat pe două fronturi, instituţională şi în legislativ, unde a cerut urgentarea dezbaterii moţiunii înaintea Congresului PNL.
Peste toate acestea a intervenit PSD, care anunţă propria moţiune, aşa că cel puţin la nivel declarativ guvernul Cîţu va trebui să treacă totuşi printr-un vor de cenzură în parlament.
USR PLUS a trimis din nou o solicitare Camerei Deputaţilor, de convocare a conducerii parlamentului, în vederea stabilirii unui calendar pentru dezbaterea şi votul moţiunii, solicitare rămasă deocamdată fără răspuns.
Președinta Senatului, Anca Dragu, spunea că moţiunea de cenzură trebuie dezbătută și votată în termenele stabilite prin Constituție:
Anca Dragu: Moțiunea de cenzură trebuie dezbătută, trebuie supusă votului. Este dreptul parlamentarilor, este un drept de control al Parlamentului asupra activității Guvernului, iar amânarea ar însemna golirea de conținut a acestui instrument juridic.
Între timp, senatorii și deputații AUR - semnatari ai moțiunii de cenzură alături de USR PLUS - au intrat în grevă parlamentară pe termen nelimitat, în semn de protest față de blocarea moțiunii de cenzură. Copreședintele formațiunii, George Simion:
George Simion: Florin Cîțu trebuia de mult să nu mai fie primul ministru al României. S-au folosit de tertipuri și au călcat în picioare Constituția României și de aceea singura formă prin care putem să protestăm este să intrăm în grevă parlamentară.
Şi PSD are pregătită o moțiune de cenzură împotriva Guvernului, dar va acționa în funcție de decizia Curții Constituționale. Purtătorul de cuvânt al formațiunii, Radu Oprea, a precizat că dacă moțiunea USR PLUS - AUR va ajunge la vot, PSD o va susține.
Radu Oprea: Avem două opțiuni: fie este declarată constituțională moțiunea USR - AUR și o votăm, fie este declarată neconstituțională și atunci introducem moțiunea PSD. Desigur că ne dorim ca ea să fie susținută și votată de către toate forțele politice care se declară astăzi în opoziție.
USR PLUS şi AUR au acuzat PSD și PNL că blochează stabilirea unui calendar pentru dezbaterea și votul moțiunii de cenzură. PNL așteaptă decizia Curții Constituționale și își menține decizia de a nu vota nicio moțiune de cenzură împotriva unui guvern condus de liberali.