Dispute în PDL privind criteriile de integritate
Consiliul Naţional de Coordonare al PDL a adoptat statutul pe baza căruia vor fi organizate alegerile din partid. Cea mai aprigă dezbatere a fost în jurul criteriilor de integritate.
Articol de Bogdan Isopescu, 05 Martie 2011, 20:17
Noul statut PDL conţine prevederi precum vot uninominal pentru fiecare funcţie de conducere în parte sau derogarea de la principiul vechimii pentru cei care au mai puţin de 5 ani în partid, dar vor să candideze.
Cea mai aprinsă discuţie a fost pe tema criteriilor de integritate susţinute de Monica Macovei, Cristian Preda şi Sever Voinescu şi respinse în parte, de Colegiul director.
Majoritatea liderilor PDL care s-au opus sancţiunilor propuse de Monica Macovei aveau ca principal argument faptul că partidul nu poate suspenda din funcţie pe cineva care nu a fost condamnat în justiţie.
Aici trebuie să funcţioneze prezumţia de nevinovăţie până la decizia judecătorilor, explică ei.
"Integritate da, dar să ştiţi că şi solidaritate trebuie să fie da. Avem un statut tare pe care nu am fost în stare până acuma să-l respectăm şi vă promit că vom respecta, indiferent despre cine este vorba", a afirmat Vasile Blaga.
Monica Macovei insista însă asupra faptului că prezumţia de nevinovăţie este treaba Justiţiei.
"Noi am spus tot timpul în campaniile electorale şi de când suntem la guvernare că suntem altfel decât ceilalţi. Dacă spunem că suntem altfel haideţi să arătăm că suntem altfel", a afirmat Monica Macovei.
Singurul premier, "neimplicat în scandaluri de corupție"
Oameni precum Cristian Boureanu, Ioan Olteanu, Vasile Blaga, Adrian Videanu sau Radu Berceanu afirmau că statutul include deja criterii de integritate şi că PDL nu are probleme cu corupţia.
"Dacă astăzi PDL are o problemă, ea nu este de percepţia de partid corupt. Avem singurul premier care după doi ani de guvernare nu este implicat în nici un scandal de corupţie", a declarat Cristian Boureanu.
Sulfina Barbu, Raluca Turcan sau Traian Ungureanu veneau să medieze conflictul spunând că ambele tabere au argumente serioase.
Ceea ce contează la final, afirmau ei, este ca partidul să fie unit după tranşarea subiectului.
"Proiectul lor a împins, după părerea mea, cu destule temeiuri, o parte dintre oamenii prezenţi acolo să vadă în acest proiect o încercare de control politic. Să ştiţi că şi ei au dreptatea lor. Şi mi se pare normal ca partidul să primească o astfel de reacţie după episoadele legate de voturile din Parlament", este de părere Traian Ungureanu.
Concluzia o trage liderul PDL Emil Boc.
"Dezbaterea înseamnă democraţie, însă după tranşarea problemei trebuie să intervină disciplina, adică respectarea deciziilor majorităţii".
Chiar dacă suspendarea din partid a membrilor trimişi în judecată pentru fapte penale nu a fost adoptată, există alternativa autosuspendării până la rezolvarea problemelor din instanţă.