Discuţii privind formarea unui nou guvern Ponta
Premierul Victor Ponta a avut discuţii la Palatul Parlamentului cu liderii politici pe care contează alături de social-democraţi pentru formarea viitoarei coaliţii de guvernare.
Articol de Cristina Dumitrescu, 12 Decembrie 2014, 16:42
Guvernul şi-a propus să aprobe astăzi proiectul bugetului de stat pentru anul viitor, precum şi bugetul pentru asigurări sociale, într-o şedinţă specială.
Reuniunea a fost iniţial programată pentru ora 10:00, dar amânată până la ora 17:00 întrucât documentele nu erau gata.
Până în momentul în care şedinţa executivului va începe, premierul Victor Ponta a avut discuţii la Palatul Parlamentului cu liderii politici pe care contează alături de social-democraţi pentru formarea viitoarei coaliţii de guvernare.
În condiţiile în care UDMR a anunţat că va ieşi de la guvernare, liderul PSD, Victor Ponta, contează pe sprijinul reprezentanţilor UNPR, PC şi pe cel al parlamentarilor care vor să creeze alături de Călin Popescu Tăriceanu noul PLR.
Deşi jurnaliştii doreau detalii despre structura viitoarei echipe guvernamentale şi despre bugetul de stat pentru 2015, Victor Ponta şi aliaţii săi au preferat să vorbească astăzi public despre ceea ce îşi propun să facă în plan guvernamental şi parlamentar în următorii doi ani.
Revizuirea Constituţiei şi modificarea legislaţiei electorale se află printre aceste proiecte, a precizat liderul PSD.
"Un sistem de vot mixt în care jumătate dintre parlamentari să fie aleşi în colegii şi jumătate pe lista naţională. Ne dorim să finalizăm sistemul de vot pentru românii din afara graniţelor ţării, fie că este vorba de vot electronic sau de vot prin corespondenţă, o nouă lege de finanţare a partidelor politice. Vom susţine o limită de mandate pentru toţi cei care ocupă funcţii publice la nivel central şi local. Putem să gândim în viitor ca şi la nivel local şi la nivel parlamentar această limită de două mandate să fie regula" a spus Victor Ponta.
Un proiect prin care se propune limitarea numărului de mandate succesive la două în cazul aleşilor locali, primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilieri locali şi judeţeni a fost adoptat tacit în Camera Deputaţilor la sfârşitul lunii trecute.
Propunerea legislativă a fost iniţiată de doi deputaţi PDL.
Camera Deputaţilor este prima sesizată în acest caz. Decizia va fi luată de Senat.