Discuţii privind colaborarea PSD-UDMR
Premierul Victor Ponta şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu au reuşit să ajungă la un acord în privinţa unei soluţii pentru menţinerea colaborării în coaliţia de guvernare.
Articol de Radiojurnal, 09 Iulie 2014, 18:25
Premierul Victor Ponta şi liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu au ajuns astăzi la un numitor comun în privinţa unei soluţii pentru menţinerea colaborării în coaliţia de guvernare.
Aceasta este pusă sub semnul întrebării, după ce Uniunea a contestat respingerea, de către Comisia Europeană, a initiaţivei cetăteneşti privind protecţia minorităţilor naţionale, iar Ministerul de Externe a susţinut punctul de vedere al Comisiei, poziţionându-se, astfel, împotriva initiaţivei UDMR.
Primul ministru a declarat că doreşte continuarea cooperării corecte pe care a avut-o cu UDMR şi a precizat că este dispus să negocieze, dar nu şi aspecte care ţin de politica de stat.
La rândul său, fostul preşedinte al UDMR, Marko Bela, susţine că existenţa coaliţiei de guvernare depinde de interesele comune pe care le au partidele care o formează.
"Orice coaliţie şi orice guvern funcţionează dacă există interese comune care leagă partidele din coaliţie. Dacă acele interese comune nu mai există, atunci coaliţia nu mai funcţionează.
"Oricum, ce se întâmplă, după părerea mea, este inacceptabil, nu este cu putinţă ca UDMR să aibă o anumită poziţie legată de o iniţiativă europeană şi guvernul României, în primul rând Ministerul de Externe, să încerce să împiedice această iniţiativă", spune Marko Bela.
Consiliul Permanent al UDMR, vineri
Următoarea întâlnire între premierul Victor Ponta şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, va avea loc după reuniunea de vineri a Consiliului Permanent al Uniunii, când conducerea UDMR ar urma să decidă în legătură cu rămânerea sau ieşirea de la guvernare.
Fostul ministru de Externe şi candidat al Partidului Mişcarea Populară la preşedinţie, Cristian Diaconescu, consideră că poziţia Guvernului în ceea ce priveşte iniţiativa cetăţenească a UDMR este corectă.
Potrivit acestuia, România are o singură alternativă, aceea de a susţine decizia Comisiei Europene.