Discuții pentru mărirea bugetului Ministerului Apărării
Președintele Klaus Iohannis a anunțat că luni va avea consultări cu partidele în vederea încheierii unui acord cu scopul asigurării în 2017 a minim 2% din PIB pentru MApN.
09 Ianuarie 2015, 20:52
Preşedintele României, Klaus Iohannis va avea luni o serie de întâlniri cu partidele politice parlamentare pentru a discuta despre mărirea bugetului Ministerului Apărării, la cel puţin două procente din PIB, începând cu 2017.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, doreşte ca, prin semnarea acestui acord, formaţiunile politice care vor guverna ţara în următorii 10 ani să-şi asume alocarea unui buget de minim 2% pentru Apărare.
"Ne dă o siguranţă că, indiferent cine guvernează, contăm pe o anumită alocare bugetară, care, sigur, ne pune în situaţia să facem un plan de înzestrare pe termen mai lung", a spus președintele.
Premierul Victor Ponta consideră important faptul că documentul este semnat de toate partidele parlamentare.
"Acea idee a unui pact transpartinic pentru cheltuieli de apărare, o spun în avans, că susţin această idee, iar noi, în 2016, va trebui să construim bugetul în acest sens", a spus Victor Ponta.
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunţat că liberalii vor semna acordul politic propus de şeful statului. În plus, ea subliniază avantajele economice pe care le are un stat care are un sistem de apărare eficient.
"Un stat capabil să-şi asigure securitatea generează certitudini, inclusiv pentru atragerea investiţiilor directe în economie", a declarat Alina Ghorghiu.
Vicepreşedintele UDMR, Laszlo Borbely, a declarat că susţine, în principiu, majorarea bugetului aprării, dar că suplimentarea va trebui justificată de specialişti, deoarece sunt şi alte domenii care ar avea nevoie de mai mulţi bani.
Liderul grupului parlamentar al minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, susţine că discuţia ar trebui extinsă şi la capitolele pentru dezvoltarea economică.