Discuţie telefonică între Traian Băsescu şi Nicolas Sarkozy
Cei doi şef de stat au stabilit să lucreze împreună pe marginea problemei integrării romilor şi au reamintit determinarea comună de a continua şi aprofunda parteneriatul strâns dintre România şi Franţa.
Articol de Paul Poteraşi, 11 Septembrie 2010, 07:57
Preşedintele României, Traian Băsescu, şi omologul francez al acestuia, Nicolas Sarkozy, au avut în cursul zilei de vineri o convorbire telefonică "amicală şi constructivă", se arată într-un comunicat al preşedinţiei.
Potrivit sursei citate, cei doi şefi de stat au reamintit determinarea comună de a continua şi aprofunda parteneriatul strâns dintre România şi Franţa.
Cei doi preşedinţi au constatat deplinul acord de a răspunde eficient problemei puse de integrare a romilor, mai cu seamă prin punerea în aplicare a acordului asupra căruia miniştrii români şi francezi au convenit joi la Bucureşti.
De asemenea, preşedintele Republicii Franceze şi preşedintele României au hotărât să lucreze împreună pe marginea acestui subiect, precum şi pe cel al romilor nomazi, cu ocazia unei viitoare întâlniri bilaterale ce va avea loc la Paris, se mai precizează în comunicatul de la Cotroceni.
Secretarul de stat francez pentru afaceri europene Pierre Lellouche şi ministrul francez al imigrării Eric Besson au venit joi la Bucureşti pentru a cere un plan naţional de urgenţă de integrare a romilor pe teritoriul României.
Acest plan de urgenţă ar putea fi finanţat din fonduri europene în valoare de un miliard de euro, au declarat atunci oficialii francezi.
Cele două parţi au declarat că sunt decise să renunţe la polemicile din presă şi să lucreze împreună pentru a pune la punct acest plan special pentru integrarea şi incluziunea socială a populaţiei roma, dar, aşa cum au dorit autorităţile franceze, în comunităţile de origine, adică în România.
În acest scop vor fi folosite fonduri europene care, după cum a atras atenţia secretarul francez de stat Pierre Lellouche, sunt destule, dar nu au fost utilizate, fonduri europene pentru incluziune socială, dar şi pentru proiecte care să fie realizate de ONG-uri şi de reprezentanţii administraţiei locale din România.