Discuţie telefonică Angela Merkel - Traian Băsescu
Într-o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, cancelarul german, Angela Merkel, a calificat drept "inacceptabilă încălcarea principiilor statului de drept într-o ţară membră a Uniunii Europene".
Articol de Beatrice Brăileanu, 09 Iulie 2012, 15:39
Cancelarul german, Angela Merkel, a discutat la telefon cu preşedintele român, Traian Băsescu, despre actuala situaţie politică din România, informează purtătorul de cuvânt al guvernului german, într-un comunicat postat pe site-ul executivului german.
Potrivit comunicatului, suspendarea preşedintelui Traian Băsescu stârneşte îngrijorarea executivului german.
Angela Merkel a calificat drept "inacceptabilă situaţia în care într-o ţară membră a Uniunii Europene sunt încălcate principiile statului de drept ".
Potrivit cancelarului german, Uniunea Europeană funcţionează pe principii fundamentale comune, iar acestea trebuie respectate de toate statele membrie, inclusiv de România, se arata în comunicat.
Potrivit acestuia, Angela Merkel a declarat că sprijină Uniunea Europeană să ia măsurile necesare, dacă va fi cazul.
Subiectul ar putea fi dezbătut săpămâna aceasta, când premierul român Victor Ponta se va deplasa la Bruxelles, unde va discuta cu reprezentanţii Uniunii Europene despre evoluţiile politice din ţara noastră, se mai arata în comunicat.
"Nu Angela Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie"
În replica la comunicatul menţionat, premierul Victor Ponta a spus că "nu Angela Merkel votează la referendumul de pe 29 iulie".
"Cred că din punct de vedere politic creştin democraţii germani îl sprijină pe Traian Băsescu fără să ştie toate abuzurile şi toate încălcările pe care le-a comis Traian Băsescu.
"Doamna Merkel şi creştin democraţii germani, pentru că doar ei ţin partea domnului Băsescu, sunt cei care au crezut totdeauna în austeritate, în tăieri. E adevărat, mai multă austeritate în România şi Grecia şi în Italia şi Spania, mai puţin la dânşii.
"Până la urmă, nimeni nu poate după 29 iulie să conteste dreptul poporului român de a se pronunţa asupra preşedintelui României", a susţinut premierul Victor Ponta.
Premierul a mai adăugat că va merge la Berlin, după vizita la Bruxelles, pentru a discuta cu Angela Merkel, însă nu a precizat o dată exactă.
Partidul Uniunea Creştin Democrată, la putere în Germania, face parte din Partidul Popular European(PPE), familie europeană de care aparţine şi PDL.
Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat vineri de către parlament.
După vot, Traian Băsescu a contestat la Curtea Constituţională procedura de suspendare.
Curtea Constituţională a României analizează luni solicitarea preşedintelui Traian Băsescu, dar şi alte contestaţii, cum ar fi schimbarea şefilor celor doua camere ale parlamentului, schimbarea condiţiilor în care se face demiterea unui preşedinte precum şi reducerea unor atribuţii ale Curţii Constituţionale.
"Îngrijorări internaţionale"
La scurt timp după schimbările legislative contestate la Curtea Constituţională, au apărut reacţii internaţionale faţă de ceea ce unii lideri politici au numit "posibile derapaje de la democraţie".
Printre primele reacţii au fost cele ale comisarului european pe justiţie, ale diplomaţiei germane şi ale şefului Comisiei Europene.
O reacţie similară a avut şi departamentul de stat american, care a menţionat că "guvernul parcurge paşi hotărâţi în vederea înlăturării din funcţie a şefului statului român".
"De aceea solicităm ca acest proces să fie condus într-o maniera în întregime corectă şi transparentă, cu respect total faţă de regulile stabilite prin lege şi de idealurile democratice", se mai arată în comunicatul departamentului de stat american.
Liderul socialiştilor din Parlamentul European (PES), Hannes Swoboda, declara pe 6 iulie pe contul său de Twitter că: "trebuie să monitorizăm atent evenimentele din România şi să luăm măsuri în cazul în care se încalcă legislaţia UE".
Într-o expunere mai largă, pe site-ul grupului social-democraţilor, Hannes Swoboda adăuga că până la ora actuală nu a constatat "existenţa unor încălcări ale legilor europene în România" astfel încât nu vede, în acest moment, necesitatea unei acţiuni.
Curtea Constituţională germana, "in conflict cu politicienii"
Relatia dintre politicieni si Curtea Constituţională este tensionata în Germania, unde, potrivit Der Spiegel, Curtea Constituţională a avertizat-o pe Angela Merkel, cancelarul german, că nu ar fi ţinut cont de dreptul parlamentului federal de a se pronunţa asupra crizei euro.
În timpul unei reuniuni a partidului său, Angela Merkel s-a arătat nemulţumită de faptul că, informând Bundestagul, ar trebui să îşi dezvăluie strategia de negociere înaintea fiecărei întâlniri cu un lider european, scrie Der Spiegel.
Relaţiile dintre guvernul de la Berlin şi Curtea Constituţională de la Karlsruhe nu au fost niciodată lipsite de tensiuni.
Despre politicianul social-democrat Herbert Wehner se spune ca a fost cel mai tranşant.
"Nu le vom permite nemernicilor din Karlsruhe să ne distrugă politicile", a declarat, la un moment dat, Herbert Wehner.
Curtea Constituţionala germană a fost înfiinţată după război, în 1951, ca parte a unui sistem complex de control şi de echilibru.
Dar, ca şi în Romania, ea are ultimul cuvânt în domeniul legislativ. De exemplu, scrie Der Spiegel, intrarea în vigoare a Tratatului fiscal şi a Mecanismului European de Stabilizare Financiară nu este posibilă fără acordul Curtii Constitutionale.