"Dialog putere-opoziţie" privind reorganizarea administrativă
Preşedintele Traian Băsescu a apreciat că reorganizarea trebuie realizată în etape, dar ar prefera ca "un stadiu de implementare" să existe până la alegerile din 2012.
Articol de Carmen Gavrilă, 10 Iunie 2011, 16:50
Preşedintele Traian Băsescu a spus că a urmărit reacţiile în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei şi reorganziarea teritorială a ţării şi a ajuns la concluzia că deşi opiniile diferă privind modalităţile de realizare a acetsor obiective, este clar că ele sunt dorite.
Aşadar, şeful statului s-a decis să invite partidele la consultări, în a doua parte a lunii iunie.
Traian Băsescu a spus că atât reorganizarea administrativ-teritorială a României cât şi modificarea Constituţiei sunt in interesul cetăţeanului.
Reorganizare în etape
Preşedintele a apreciat că reorganizarea administrativă a ţării trebuie realizată în etape şi nu peste noapte, dar oricum ar fi indicat să fie făcută până la alegerile din 2012.
"Este clar că există aproape un consens că ţara trebuie reorganizată administrativ. Nu există, ca şi la Constituţie, o unitate de puncte de vedere asupra modalităţii, dar există puncte de vedere comune între putere şi opoziţie legat de necesitatea ca acţiunea să se întâmple. În această situaţie, cred că s-a creat o bună oportunitate pentru iniţierea unui dialog putere-opoziţie, dialog care să ne ducă înspre o soluţie comună", a declarat Traian Băsescu.
"Fără condiţii suplimentare" pentru aderarea la Schengen
Şeful statului a spus că vrea să corecteze şi ideea că România ar fi înregistrat un eşec în ce priveşte aderarea la Spaţiul Schengen.
Traian Băsescu a argumentat că nu este vorba de o amânare şi că, în sfârşit, România , la Consiliul Justiţie - Afaceri Interne, din septembrie, va afla la ce dată va adera la Schengen.
"Ştim măcar care sunt abordările în timp. Oficial, respingem adăugarea de condiţii la accesul în Spaţiul Schengen. Aceste condiţii nu sunt trecute în Tratatul de aderare al României. Obligaţia era pur tehnică pentru acces în Spaţiul Schengen", a precizat Traian Băsescu.
Preşedintele a admis că avem o problemă şi a spus că niciunde justiţia nu a făcut mai mult rău ţării respective decât justiţia română ţării noastre.
Preşedintele consideră că şi în chestiunea Schengen, tot starea justiţiei ne pune probleme şi că pentru ţări ca Germania, Franţa şi Olanda, aderarea la Schengen a României depinde de cât de bun va fi raportul pe justiţie, de luna viitoare.