Dezbaterile asupra proiectului privind organizarea și funcționarea CSM
Comisia specială parlamentară pentru Legile justiției a reluat dezbaterile asupra proiectului privind organizarea și funcționarea CSM.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Octombrie 2022, 14:12
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Comisia specială parlamentară pentru Legile justiției a reluat dezbaterile asupra proiectului privind organizarea și funcționarea Consiliului Superior al Magistraturii, unul dintre cele trei legi noi ale justiției.
Acestea au fost adoptate deja de către deputați, dar Senatul este Camera decizională.
Cătălin Purcaru relatează: ”Obiectivul major al guvernului este adoptarea pachetului celor trei legi ale justiției în toamna acestui an, a subliniat ministrul Cătălin Predoiu. El a explicat că de acest lucru depinde încadrarea în obiectivele stabilite de Mecanismul de Cooperare și Verificare și, implicit, aderarea României la Spațiul Schengen.
Cătălin Predoiu: ”Este un proces legislativ început în urmă cu 10 luni și care se apropie de final aici, în parlament. Prin urmare, îmi exprim totala încredere că în parlament se vor găsi toate soluțiile să avem o formă care, în final, să fie evaluată pozitiv, inclusiv de Comisia de la Veneția. ”
Fostul ministru USR al justiției Stelian Ion a solicitat din nou amânarea votului până la momentul când experții europeni din Comisia de la Veneția vor transmite un punct de vedere. El a atras atenția că obiectivul trebuie să urmărească o justiție corectă și un stat de drept funcțional.
Stelian Ion: ”Profitați de faptul că într-adevăr există mare deschidere pentru ridicarea MCV și veniți cu tot felul de propuneri care ne îndepărtează de la obiectivul pe termen lung, acela de a avea o justiție independentă, eficientă.”
Până în prezent, amendamentele depuse de opoziție la proiectul privind organizarea și funcționarea CSM au fost respinse, astfel încât se păstrează forma adoptată de către deputați. În document se arată că membrii CSM se aleg din rândul judecătorilor și procurorilor numiți de către președintele României, cu vechime de cel puțin șapte ani și care nu au fost sancționați disciplinar în ultimii trei ani. Totodată, ședințele publice de plen și de secții se transmit în direct, audio-video, pe pagina de internet a CSM, cu excepția deliberării și audierii în materie disciplinară.”