Dezbateri tensionate pe proiectul privind organizarea judiciară
Actul normativ urmează să fie votat de plenul Camerei Deputaților în calitate de prim for sesizat.
Articol de Cătălin Purcaru, 27 Septembrie 2022, 13:31
Au fost dezbateri tensionate în plenul Camerei Deputaților pe proiectul privind organizarea judiciară, care face parte din pachetul de legi pe justiție. Toate amendamentele opoziției au fost respinse, așa cum s-a întâmplat și în comisia specială. Actul normativ urmează să fie votat de plenul Camerei Deputaților în calitate de prim for sesizat.
Fostul ministru USR al justiției, Stelian Ion, a criticat propunerea ca procurorul general și procurorii șefi ai DNA și DIICOT să infirme soluțiile și măsurile tuturor procurorilor din subordine, precum și articolele care ar reduce din atribuțiile colegilor de conducere ale parchetelor și instanțelor.
Totodată, el s-a referit și la eliminarea din textul legii a reglementărilor privind detașarea polițiștilor judiciari în parchete pentru colaborarea la anchetei cu procurorii.
Stelian Ion: Chestiunea aceasta, lăsată la mâna ministrului afacerilor interne, un om politic, este foarte, foarte gravă. Nu ministrul de interne trebuie să decidă când și cum pune la dispoziția procurorilor polițiști de poliție judiciară.
Președintele comisiei speciale pentru legile justiției, liberalul Gabriel Andronache, a subliniat că proiectul privind organizarea judiciară a fost elaborat în urma consultărilor cu experții din domeniul juridic.
Gabriel Andronache: Această lege, ca de altfel și celelalte două, au fost elaborate cu toate autoritățile relevante în domeniu, aspect pe care reprezentanții acestor autorități l-au subliniat la dezbaterile generale din comisie.
Documentul prevede, între altele, o clarificare a auditării externe pentru repartizarea aleatorie a cauzelor pe completurile de judecată. De asemenea, în situația în care ar exista un volum ridicat de activitate într-o secție care soluționează cauze în alte materii decât cea penală, colegiul de conducere va putea dispune participarea temporară în complet, pe durata unui an, a unui judecător de la alte secții decât cea penală.