Dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură
Articol de Radiojurnal, 05 Februarie 2020, 12:15
LIVE TEXT Dezbatere în Parlament a moţiunii de cenzură
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (5 februarie, ora 12:21) - Realizator: Dăm legătura la Parlament Alinei Stănuță.
Reporter: Bună ziua! Şedinţa comună în care se dezbate și votează moțiunea de cenzură tocmai a început. Citește textul moțiunii deputatul PSD Florin Manole. Cu precizarea că în sală este și premierul Ludovic Orban.
Florin Manole: Dincolo de politică, în viață este vorba despre priorități. Când vine vorba despre alegeri și opțiuni, există o vorbă: banii sau viața. Pentru PSD, viața oamenilor este sfântă, însă pentru guvernul Orban profitul este mai important decât viața oamenilor. Spun asta pentru a vă reaminti că datoria guvernului pe care îl conduceți ar trebui să fie viața românilor. În momentul în care un stat reușește să protejeze viața cetățenilor săi se poate îndrepta și spre îmbunătățirea ei, dumneavoastră însă nu aveți nicio viziune și nici priorități compatibile cu nevoile reale ale României în 2020.
Decizia de asumare a răspunderii pe modificarea legislației electorale nu are legătură cu viața românilor în niciun fel, doar cu calculele dumneavoastră electorale, o speranță goală că veți capitaliza electoral în timp util. Să știți că spre deosebire de încredere, care crește sau scade, în democrația de tip european spre care tindem cu toții, legitimitatea nu are nuanțe - este sau nu este, o ai sau ai pierdut-o. Şi, vă îndemn să analizați ce se întâmplă cu o țară, cu imaginea ei și cu legitimitatea guvernanților atunci când aceștia calcă în picioare principiile de bază ale democrației. Să schimbi regulile în timpul jocului, să calci în picioare Comisia de la Veneția și recomandările ei. Şi vă dau un exemplu: în 2018, Uniunea Europeană a tăiat integral finanțarea europeană pentru Republica Moldova pentru că la Chișinău au modificat legislația electorală fără consultări, nu cu trei luni înainte, cum faceți dumneavoastră, ci cu un an.
Indiferent de partidul din care facem parte, legitimitatea, integritatea și grija sinceră față de viețile românilor noștri reprezintă mai mult decât simple concepte, sunt priorități reale, comune pe care avem datoria să le respectăm, indiferent de culoarea politică sau de partidul din care facem parte.
Să le luăm pe rând: legitimitatea deciziei politice stă la baza democrației europene și vă spun direct, pe înțelesul dumneavoastră, decizia de a modifica legislația electorală cu patru luni înainte de alegeri aruncă România la marginea Uniunii Europene. Când o decizie politicianistă calcă în picioare un principiu fundamental al democrației, drumul este spre Est, nu spre Vest. Integritatea, alături de consecvență este calitatea esențială pentru a avea curaj să te uiți în ochii oamenilor care te votează, dar dumneavoastră, care de trei luni refuzați să guvernați și aveți un singur program de guvernare, anticipate, e clar că nu știți ce înseamnă integritate și demnitate în funcția publică.
Despre grija dumneavoastră față de români, din păcate, sunt foarte puține lucruri de spus. Ar fi de spus însă că aveți o grijă față de sectorul privat și nici aceasta pentru toți cei din sectorul privat, doar pentru unii. Privatizarea programelor de sănătate, modul jalnic în care conduceți această țară, din punct de vedere economic, sunt doar două alte exemple.
Stimați colegi, guvernul Orban trebuie demis de urgență, nu doar pentru că această măsură de modificare a sistemului electoral în prag de alegeri încalcă standardele europene, dar mai ales pentru că adoptarea acestor modificări se face în mod unilateral, fără consultare și dezbatere, prin angajarea răspunderii de către partidul aflat la putere.
Standardele europene electorale au fost stipulate exact pentru combaterea unor astfel de tentații ale partidelor de a schimba regulile în timpul jocului și de a-şi crea astfel un avantaj în competiția electorală.
PSD sancționează azi, prin moțiune de cenzură, tocmai încălcarea gravă a standardelor electorale./ilixandru
Cu fiecare angajare de răscumpere, ordonanță după ordonanţă, guvernul PNL vrea să demonstreze că este groparul democrației românești.
V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puțin timp înainte de alegeri este un abuz. Ați ignorat cu bună știință toate aceste avertismente, ați călcat în picioare normele constituționale și aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea de putere. Curtea Constituțională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeți pe un drum greșit, că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte care se află deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav legea fundamentală!
Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative. Domnule Orban, încetaţi să vă mai comportați ca un vătaf la conducerea țării! Încetați să vă bateți joc de această țară! Mai bine fiţi curajos și dați-vă demisia. Noi am crezut că de-asta și întârziați la plen.
Stimați colegi, PNL vrea azi, din rațiuni pur politice, să schimbe din temelii sistemul electoral. Dar actualii lideri PNL, aflați în cele mai înalte funcții din guvern, vicepremieri sau miniștri, au fost vârfurile de lance ale partidului care în 2011 a făcut legea alegerilor pentru primari într-un singur tur. Acești pedeliști vopsiți astăzi în liberali sunt adevărații părinți ai alegerilor într-un singur tur. Iar acum tot ei spun că nu e bine și că vor să revină la două tururi. În realitate, vor doar să aranjeze regulile așa cum le convine acum, pentru ca mâine să le schimbe, eventual, din nou.
Printre votanții din 2011 ai alegerilor locale într-un singur tur se numără și câțiva metri de vază ai PNL de azi, pe care o să-i nominalizez.
Doamna Turcan Raluca - doamnă Turcan, v-aţi mai răzgândit sau rămâne cum am stabilit? -; Preda Cezar; Tinel Gheorghe; Ionescu George, Bălan Ioan, Bode Lucian, Anastase Roberta, Andronache Gabriel și alții. Acest lucru demonstrează foarte clar că PNL nu vrea să modifice legea electorală pentru că așa este bine pentru români, ci pentru ca aşa le convine acum. Dacă a fost bine într-un tur în 2011, de ce nu e bine și în 2019?
Dar cel mai bine este să auzim argumentele pentru un singur tur chiar din vocea Ralucăi Turcan, ediția 2011: "Pe lângă simplificarea votului și reducerea cheltuielilor din banii statului, al doilea argument e legat de punerea în acord a procedurilor de vot pentru funcţiile alese."
-: Vă rog frumos să vă limitaţi la citirea moţiunii!
Florin Manole: "Avem vot într-un singur tur la președinți de CJ, avem un vot pentru parlament, e bine să avem un vot într-un singur tur și la primari. Al treilea argument e legat de interesul pentru eficientizarea și simplificarea scenei politice. De asemenea, votul într-un singur tur duce la guvernări stabile, fie că vorbim de guvernări locale sau de guvernări naționale."
Doamnelor și domnilor, din punct de vedere statistic, noua reglementare nu modifică substanțial procentele prin care partidele ar obține alte scoruri în alegeri. În 2008 a avut loc în România ultimul scrutin electoral cu alegerea primarilor în două tururi. Prezența la vot a fost în 2008 de 48,44%. Din cele 3.183 de primării, 1.708 primari au câștigat alegerile din primul tur cu un scor de peste 50%, respectiv 53,66% din totalul primarilor au fost aleși din primul tur. În cel de al doilea tur au fost alegeri în 1.475 de localități, iar în 1.049 dintre acestea a câștigat candidatul care se clasat pe primul loc și în primul tur de scrutin. În total, 2.757 de primari ar fi câștigat mandatul indiferent dacă alegerea primarilor ar fi fost într-un singur tur sau în două tururi, adică 86,61% din total.
În 2016 am avut alegerile într-un singur tur de scrutin pentru primari, prezența la vot a fost tot de 48,44%, la fel ca cea din 2008, când au fost două tururi de scrutin. Astfel, argumentul conform căruia două tururi ar asigura o prezență mai mare la vot nu se susține. În 2016 s-au desfășurat alegeri în 3186 de primării, dintre care 2275 adică 71,4% dintre primari au câștigat alegerile cu un scor mai mare de 50%. Deci, ar fi fost câștigători și dacă alegerile ar fi fost în două tururi. Doar 911 primari au câștigat alegerile cu un scor mai mic de 50%, iar dintre aceștia 604 au obținut scoruri între 40% și 50%. Prin urmare, afirmația că într-un singur tur de scrutin foarte mulți candidați ar deveni primari cu scoruri de sub 20% nu este adevărată. Doar unul singur a fost în această situaţie la ultimele alegeri. Mai mult, dacă extrapolăm şi aplicăm acelaşi calcul matematic ca în 2008, observăm că din cei 911 aproximativ 647 ar fi câştigat probabil alegerile şi dacă ar fi fost în două tururi de scrutin. Practic peste 91% dintre primari ar fi câştigat indiferent de sistemul de vot. Deci, argumentul referitor la legimitate şi reprezentativitate nu se susţine.
Doamnelor şi domnilor, Constituţia României arată la articolul 114 aliniatul 1 că guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului în sedinţă comună asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Prin deciziile CCR multiple s-a stabilit că la această modalitate simplificată de legiferare trebuie să se ajungă in extremis și că acest lucru nu poate fi absolut. Instanța de control constituțional a subliniat că guvernul nu își poate asuma răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreționar, oricând și în orice condiții. CCR a arătat că trebuie să existe, în primul rând, o urgență în adoptarea măsurilor conținute în legea asupra căreia guvernul și-a angajat răspunderea. Așadar, interesul PNL de a obține avantaje electorale nu reprezintă o urgență. Acest lucru arată doar disperarea acestui partid incapabil să guverneze și să asigure cetățenilor bunăstare, disperarea că în toamnă vor fi sancționați de electorat pentru că nu au făcut nimic.
Doamnelor și domnilor, Comisia de la Veneția a arătat în repetate rânduri că modificarea frecventă a normelor sau caracterul lor complex pot dezorienta alegătorul. Alegătorul poate conchide, în mod corect sau incorect, că dreptul electoral este doar un instrument cu care operează cei care sunt la putere și că votul alegătorului nu mai este elementul esențial care decide rezultatul scrutinului. La punctulul 63, respectiv că ceea ce trebuie evitat este nu atât modificarea sistemelor de scrutin, ele pot fi întotdeauna îmbunătățite, ci modificarea lor frecventă cu mai puțin de un an înainte de alegeri. Chiar în absența unei intenții de manipulare, modificările vor fi dictate de interesele iminente ale partidului politic. Punctul 65, Codul bunelor practici în materie electorală, linii directoare și raport explicativ adoptat de Comisia Europeană pentru democrație și drept în cadrul celei de-a 52-a sesiuni plenare. În plus, recomandările Comisiei de la Veneţia vizează trei aspecte esenţiale ale legii electorale care nu trebuie modificate intempestiv, pentru că ar putea crea un avantaj competitiv celor care sunt la putere./ahincu/ilapadat
Unu: sistemul electoral în ansamblul său, respectiv condiţiile de participare la vot, modul de atribuire a mandatelor etc. Şi aici se încadrează trecerea de la un tur la două tururi, pentru că se modifică modul de stabilire a câștigătorului și atribuirea mandatelor. Doi: delimitarea circumscripțiilor electorale. Şi trei: componenţa Birourilor Electorale. Altfel spus, Comisia de la Veneția este preocupată ca cei care sunt la putere să nu schimbe regulile în timpul jocului pentru a-şi crea un avantaj electoral. Recomandarea Comisiei este ca modificările care vizează cele trei aspecte mai sus menționate să se aplice de la finalul următorului ciclu electoral, nu de la cel în cursul căruia se fac modificările. Cu alte cuvinte, Comisia de la Veneția nu spune nicăieri că alegerile într-un singur tur ar fi mai puțin sau mai mult democratice decât în cele în două tururi. Așadar, PNL invocă un argument fals atunci când spune că în două tururi s-ar asigura mai multă democrație și atunci poate fi modificată oricând înainte de alegeri legislația. Doamnelor și domnilor, cu permisiunea dumneavoastră, avem și argumente constituționale, dar nu le mai citesc și nu mai insist, pentru că am văzut că elevul Orban Ludovic primește deja lecții de constituționalitate fix în cadrul ședințelor de guvern cu presa de față. Așadar, voi depăși aceste trei pagini, cu voia dumneavoastră.
-: /.../
Marcel Ciolacu: Nu aveţi voie.
Florin Manole: Considerăm că...
-: Domnul...
Florin Manole: Tocmai am renunţat să citesc trei pagini. Consider că...
Marcel Ciolacu: Nu aveți dreptul, domnule Manole. Domnule Manole...
Florin Manole: ...toate argumentele juridice...
-: /.../
Florin Manole: Mai am două pagini. Consider că toate argumentele juridice susțin că ceea ce vrea să facă PNL nu este doar un imens abuz de putere, ci și o încălcare flagrantă a standardelor și principiilor europene. Doamnelor și domnilor, stimați colegi...
-: Tăiaţi-i microfonul.
Florin Manole: ...problema principal nu este dacă alegerile sunt într-un singur, în două tururi sau în 10 tururi. PSD a spus deja că este deschis oricăror discuții privind modificarea legislației electorale, pentru că, spre deosebire de PNL, nouă nu ne este frică de alegeri. Important este însă ca orice modificare legislativă să ţină cont de standardele europene. Nu poți să fii la putere și să modifici legea electorală în interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu. Este un abuz de putere evident, un abuz care încalcă în mod flagrant Constituția României și standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneția și împărtășită de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că își dorește să fie părtașul unui asemenea abuz. Problema principală nu este dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în 10 tururi, discuțiile privind modificarea legislației electorale se pot realiza, dar nu așa, încălcând toate normele, cutumele legislative. Nouă nu ne e frică de alegeri. Cei care schimbă legea cu patru luni înainte de turul de scrutin sunt cei care cred că dacă nu schimbă regulile vor avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic. Așadar, stimați colegi, având în vedere dorința PNL de a privatiza democrația din România, vă rog să susțineți această moțiune de cenzură. Drumul României nu este spre Est și nu îi lăsați să ducă România pe acel drum. Mulțumesc!
Reporter: Așadar, PSD reproșează guvernului Orban că modificarea legilor electorale cu puțin timp înainte de alegeri este un abuz de democrație. Guvernul...
Marcel Ciolacu: Domnule Andronache, vă rog. Domnule Manole, domnule Manole, domnule deputat, veniţi un pic. Domnule Andronache, vă rog.
Gabriel Andronache: Vă mulţumesc, domnule preşedinte! Este pentru prima dată în istoria acestui parlament când în procedura de citire a moțiunii de cenzură un coleg parlamentar își permite să încalce regulile stabilite de regulament, în sensul în care textul moțiunii trebuie citit în integralitate. Colegul nostru a sărit o pagină, pentru că așa a considerat de cuviință. Există în mod evident situații în care într-o astfel de procedură se anulează moțiunea de cenzură. Asta doriți? Vă rugăm, domnule Manole, să veniți să citiți toată moțiunea, așa cum scrie în regulament. Mulțumim!
-: Domnule deputat, faceţi această ultimă plăcere.
Florin Manole: Stimaţi colegi, vă supun atenţiei alte două decizii relevante ale CCR în acest domeniu:
Decizia nr. 1557/209. CCR a statuat că la această modificare simplificată de legiferare trebuie să se ajungă in extremis, atunci când adoptarea proiectului de lege în procedură obişnuită sau în procedura de urgenţă nu este posibilă, ori atunci când structura politică a Parlamentului nu permite adoptarea priectului de lege în procedură uzuală sau de urgenţă.
Prin aceasţă decizie CCR a mai statuta că angajarea răspunderii guvernului asupra unui proiect de lege urmăreşte ca acesta să fie adoptat în condiţii de maximă celeritate, conţinutul reglemenţării vazând stabilirea unor măsuri urgente într-un domeniu de maximă importanţă, iar aplicarea acestora trebuie să fie imediată.
Prin urmare, dacă la prima vedere posibilitatea angajării răspunderii nu este supusă nici unei condiţi, oportunitatea şi conţinutul acestei iniţiative rămânând teoretic la aprecierea exclusivă a guvernului, acest lucru nu poate fi absolut, pentru că exclusivitatea guvernului este opozabilă numai parlamentului, nu şi CCR ca garant al supremaţiei legii fundamentale.
În plus, prin Decizia nr. 1431/2010, Curtea a subliniat că acceptarea ideii potrivit căreia guvernul îşi poate angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii ar echivala cu transformarea acestei autorităţi în autoritate publică legiuitoare concurentă cu parlamentul, în ceea ce priveşte atribuţia de legiferare.
În considerarea acestor raţiuni, CCR a stabilit pe cale juriosprudenţială, decizia nr.1655/2010, criteriile a căror respectare este impusă de articolul 114 din Constituţie, respectiv: existenţa unei urgenţe în adoptarea măsurilor conţinute în legea asupra căruia guvernul şi-a asumat răspunderea, necesitatea ca reglementarea în cauză să fie adoptată cu maximă celeritate, importana domeniului reglementat şi aplicarea imediată a legii în cauză. Vă mulţumesc!
Marcel Ciolacu: Şi eu vă mulţumesc! Procedură completă, să nu cumva să anulăm....
-: Procedură s-a cerut la Stelian Ion.
Marcel Ciolacu: Invit..., înaintea.domnule prim-ministru. doriţi? Vă rog! O invocaţi!?
Reporter: Deputatul USR Stelian Ion.
Stelian Ion: Vă rog, o chestiune, mă adresez tuturor colegilor. Dacă mai sesizaţii vicii de procedură care pot afecta aceasţă moţiune, odioasă din punctul meu de vedere, vă rog nu le mai atrageţi atenţia colegilor din PSD. Haideţi să contestăm la CCR şi să terminăm cu această moţiune de doi bani, care nu face altceva decât să înfrângă voinţa românilor aceea de a avea alegerea primarilor în două tururi.
Marcel Ciolacu: Invit la tribună pe domnul prim-ministru, Ludovic Orban, pentru prezentarea poziţiei guvernului cu privire la moţiunea de cenzură. Aveţi cuvantul, domnule prim-ministru!
Reporter: Premierul Ludovic Orban se îndreaptă acum către microfonul din sala de plen. Vreau să vă spun că aici în sală şi-au înregistrat prezenţa 350 de parlamentari.
Ludovic Orban: Înţeleg că aveţi probleme cu cititul, aşa că sunt înţelegător faţă de voi. Vreţi, nu vreţi sunteţi parlamentari născuţi din pixul lui Dragnea şi nu veţi scăpa de stigamtul ăsta în toată cariera dumneavoastră, pentru că nu numai că a fost semnată candidatura dumneavoastră de vechilul stăpan, dar trei ani de zile l-aţi slugărit cu râvnă, aţi votat toate aberaţiile, toate proiectele împotriva interesului României, aţi susţinut toate acţiunile antiromâneşti, toate acţiunile care au dus la prăbuşirea imaginii externe a României, care au aruncat în aer economia, care au distrus încrederea mediului de afaceri şi al investitorilor în România şi care ne-au adus pe marginea prăpastiei./lazard
Puteți să faceți ce vreți, nu mă las judecat de voi, pentru că în trei an de zile ați arătat clar de ce sunteţi în stare: de sărăcie, dezinformare, minciună, slugărnicie și nu ați adus nimic bun României, decât dezolare, imaginea catastrofală la nivel internațional și, până la urmă, o prăbușire dramatică meritată în care s-s întors complet voința oamenilor. Nu v-au deranjat alte lucruri, singurul lucru care v-a deranjat și v-a determinat să depuneți moțiune de cenzură a fost angajarea răspunderii guvernului pe instituirea unui regim electoral care dă un plus de democrație, dă un drept suplimentar cetățenilor, care permite să aleagă primari mai reprezentativi și care permite să schimbe primarii care și-au bătut joc de comunitățile locale pe care le-au condus.
Voi, având o majoritate parlamentară, ne atacați pe noi că am emis ordonanță de urgență! Voi ați emis Ordonanța de Urgență 13 noaptea ca hoţii, ca să scăpați de pedeapsă pușcăriabilii care vă conduceau.
Noi am emis ordonanțe de urgență pentru a rezolva problemele românilor, pentru a oferi masă caldă în școli pentru 65.000 de copii într-un program pilot pe care îl vom dezvolta din fonduri europene, să asigurăm tuturor copiilor masă caldă în școli. Noi am adoptat ordonanțe de urgență ca să salvăm prostiile și incompetența voastră.
Vă dau un singur exemplu. Am adoptat ieri ordonanță de urgență pentru a împiedica situația dramatică în care România să fie obligată să ramburseze la Uniunea Europeană două miliarde de euro, pentru că voi nu ați fost în stare să finalizați proiectele de extindere de apă și rețele de apă și canal, deși ele trebuiau terminate în exercițiu 2007-2013. Comisia Europeană ne-a acceptat fazarea, voi nu ați fost în stare să le terminați nici în 2014-2020, iar dacă nu le finalizăm până în 2020, România, din cauza voastră, va trebui să plătească două miliarde de euro înapoi și mii de români vor rămâne fără conectare la apă și canal. Care credeți că sunt județele unde nu aţi terminat proiectele începute nici măcar în 2007-2013? Dați-mi voie să vă dau citire.
Marcel Ciolacu: Domnul prim-ministru, domnul prim-ministru...
Ludovic Orban: Mehedinţi - preşedinte de Consiliu Judeţean PSD; Maramureş - președinte de Consiliu Județean PSD.
Marcel Ciolacu: Domnul prim-ministru...
Ludovic Orban: Tulcea - preşedinte de Consiliu Judeţean PSD...
Marcel Ciolacu: ... trebuie să vă prezentați poziția cu privire la moțiunea de cenzură.
Ludovic Orban:...Caraş-Severin - preşedinte de Consili Judeţean PSD; Vaslui - președinte de Consiliu Județean PSD; Teleormanul vostru - președinte de Consiliu Județean PSD; Vâlcea - președinte de Consiliu Județean PSD.
Ne acuzați pe noi că dăm ordonanțe de urgență! Păi, vă spun ce alte orodonanţe de urgență am dat: 500 de milioane de euro pentru introducerea gazului natural, pentru înființarea de rețele de distribuție în localități pe care le-aţi ținut în afara rețelelor de gaz din 2012, datorită reglementărilor din timpul guvernului Ponta. Am dat ordonanță de urgență după ce aţi spus pe butuci companiile statului: Complexul Energetic Oltenia, Tarom, fără Ordonanța de Urgență adoptată ieri nu putem acorda ajutorul de salvare care să împiedice închiderea acestor companii fanion pentru România.
Din cauza voastră, nu din cauza noastră! Ce aţi făcut trei ani de zile? Ne cereţi nouă socoteală pentru trei luni în care am schimbat ritmul de lucru, în care am reparat imaginea externă a României, în care am rezolvat în fiecare zi zeci de de probleme, cele mai multe dintre probleme provocate de dumneavoastră.
Dumneavoastră depuneți moțiune de cenzură dintr-un motiv foarte simplu: pentru că vă este frică de democrație, pentru că vă este de frică că într-un sistem autentic democratic de alegere a primarilor veți pierde mai mult de jumătate dintre primari și pentru că primarii v-au spus că nu vă mai susțin dacă nu împiedicați adoptarea legii de alegerea primarilor în două tururi. Acesta e motivul.Demagogia pe care ați manifestat-o în ultima perioadă este de neacceptat, iar din punctul meu de vedere nu dau doi bani pe toate afirmațiile voastre despre democrație, în condițiile în care ați făcut tot ce ați putut, trei ani de zile, să călcați drepturile și libertățile fundamentale ale românilor, să folosiți puterea publică mod abuziv, să călcați în picioare demnitatea umană, să vă bateți joc de români mințindu-i cu nerușinare și neoferindu-le altceva decât praful de pe tobă. În campania electorală din 2016 erați travestiți în albine și promiteați miere; când ați ajuns la putere, v-aţi dat arama pe față, că nu sunteţi altceva decât niște viespi care n-aveți decât ac și venin pentru români, nu miere, aşa cum le-ați promis!
Să vorbim de ordonanțe și de campania voastră mincinoasă. Ați mințit că privatizăm sistemul de sănătate și programele naționale. Cine a dat Ordonanța 27, prin care s-a introdus coplata și contribuțiile financiare suplimentare în spitalele private, noi sau voi? Voi aţi dat Ordonanța 27! Din cauza voastră era riscul să se introducă coplata și contribuțiile financiare. Prin ordonanța pe care am adoptat-o ieri nu numai că n-am introdus coplata și contribuțiile financiare, ci am abrogat termenul de intrare în vigoare a ordonanței voastre nerușinate, care a fost dată noaptea, ca hoţii, împotriva interesului pacienților români. Mai mult decât atât, prin ordonanță dăm dreptul cetățeanului să-și aleagă unitatea spitalicească care să-i furnizeze serviciile de sănătate din cadrul programelor de sănătate, nu să hotărască baronii și baroneţii că numai ei au dreptul să deruleze programele din sănătate. Mai mult decât atât: am introdus și o altă reglementare care să prevină ca și în spitalele publice să li se ceară pacienților care au dreptul la serviciile din cadrul programelor de sănătate - deci am introdus interdicția de a li se cere bani suplimentari celor care sunt în programele de sănătate inclusiv în spitalele publice. Așa că demagogia voastră mincinoasă, când românii vor afla adevărul, va fi demontată și vă veți face din nou de râs, așa cum va făcut în ultimii trei ani!
Închei prin a vă spune că cel mai tare m-am mirat nu de demagoia voastră, ci că l-am auzit pe un alt lider politic - proaspăt colaborator al dumneavoastră, după ce v-a înjurat vreo doi ani de zile - că are o atitudine critică privitor la spitalele private. Păi unde s-a operat Domnia sa, nu cumva într-un spital privat? Dar nu într-un spital privat din România, ci într-un spital privat din Turcia, dragii mei! Ca atare, marea atenție față de sănătatea românilor și față de sistemul de sănătate o avem noi, cei care guvernăm astăzi.
Închei prin a vă spune că, cu cât mai repede vă încetați mandatul, cu atât mai bine pentru România! Şi indiferent ce veți face, și dacă guvernul va cădea astăzi, vă garantez că va cădea în picioare, iar românii vor susține toate proiectele pe care le prezentăm oamenilor, pentru că oamenii au sfârșit nevoie de un guvern care să facă cinste României și care să pună în practică deciziile și programele de care are nevoie România și fiecare român. Vă mulțumesc!
*
Realizator: Un discurs primit aici cu aplauze din partea reprezentanților PNL, care îl aplaudă la scenă deschisă pe premierul Ludovic Orban.
*
-: Începem dezbaterile partea grupului parlamentar PSD. Timp alocat - 34 de minute.
Domnul senator Florian Bodog!/cvanatoru/ilapadat
*
Realizator: Încep dezbaterile asupra moțiunii de cenzură aici, în plenul Parlamentului. Primul reprezentant al PSD care ia cuvântul este senatorul Florian Bodog.
Florian Bodog: Domnilor președinți, stimate colege și stimați colegi, mi-a fost frică că rămâne moţiunea fără obiect, că mi s-a părut că îi vine rău domnului prim-ministru în timp ce vorbea...
Stimate colege şi stimaţi colegi, un guvern care dă vina pe parlament pentru propria sa incompetenţă trebuie să plece. Un guvern care fuge de o dezbatere parlamentară şi democratică trebuie să plece. Un guvern care nu poate guverna trebuie să plece. Parlamentul le-a dat acestor oameni o şansă în toamna anului trecut. Aveau în primul rând şansa de a arăta că pot, ştiu şi vor să guverneze. Nu au făcut nimic din toate astea, dimpotrivă. Cred că a venit vremea ca Parlamentul României să le de-a acum o nouă şansă, aceea de a pleca. Să plece unde le este locul, la amicii lor din marile corporaţii. Probabil că acolo au jurat, nu pentru România, nu pentru români. Au jurat credinţă corporaţiilor, şi o fac pe bani mulţi, pe banii românilor. Vă cer să ne întoarcem spre români şi să îi întrebăm: v-a plăcut ce aţi văzut la PNL în aceste trei luni? Vă place când ministrul de finanţe îndatorează ţara, probabil pentru a-şi ferici amicii din bănci, la dobânzi umilitoare, în timp ce Polonia, lângă noi, se împrumută la dobânzi negative? Pentru cei de la PNL: asta înseamnă că sunt plătiţi de cei care îi împrumută. Vă place, oameni buni, când ministrul muncii se ia la trântă cu văduvele? Vă place când ministrul educaţiei dă buzna peste dascăli şi îi umileşte? Vă place când ministrul transporturilor vă spune că veţi face 120 de km în 7 ore? Desigur, preşedintele Iohannis s-ar grăbi să întrebe: "cu ce?"... Vă place când sănătatea este oferită pe tavă firmelor care le plătesc salarii lunare de mii de euro? Şi vă place să vedeţi un ministru al sănătăţii, dovedit de presă ca fiind mincinos, cum fuge de ziarişti prin parlament?
Cei care ar trebui să apere accesul legal al fiecărui român la serviciile de sănătate pun în pericol viaţa românilor. Şi vreau să fac două precizări, domnule prim-ministru. Prin ordonanţa dată pe sănătate - din ceea ce a apărut pe presă, că se pare că ordonanţele sunt secretizate - am aflat două lucruri: 1 - că aţi scos programele naţionale de sub incidenţa legii achiziţiilor publice; oare de ce? 2 - - că într-adevăr nu românii vor plăti coplata, o plătim din fondurile programelor de sănătate; dar cine plăteşte aceşti bani, nu tot românii?
Vă place când se dau proiecte de lege, precum cel cu eliminarea pensiilor speciale, care de fapt nu elimină mai nimic? Vă place când ministrul justiţiei propune în fruntea Parchetelor persoane atât de controversate încât şi presa care le e amică se declară scârbită? Vă place cum dau zeci de ordonanţe într-o singură noapte? Şi vă place cum noaptea, ca hoţii, încearcă să şteargă pe ascuns, prin ordonanţe, datoriile unei bănci străine, în ciuda unei decizii a Justiţiei Române?
Fiecare act emis este un motiv în sine pentru tot atâtea moţiuni de cenzură, iar ei au dat azi noapte câteva zeci!
Vă place cum modifică legile electorale pentru unicul motiv de a-şi crea lor înşile un avantaj? Dacă PSD făcea tot ceea ce au făcut această gaşcă doar azi noapte, nu de trei luni, ce se întâmpla? Ei bine, vă place că primul ministru Orban este mulţumit de toate acestea şi-şi califică prea lungul mandat de trei luni ca fiind impresionant? Pentru că au organizat alegeri prezidenţiale? Pentru că au făcut un buget? Într-adevăr, impresionat. Niciun guvern de după '89 nu a mai organizat alegeri şi nu a mai făcut niciun buget. Aveam nevoie de gaşca domnului Orban pentru asta. Stimate
colege şi stimaţi colegi, după propria lor logică, a celor de la PNL, e vremea ca acest parlament să-şi asume azi, acum, urgenţa adevărată: să dea jos acest guvern, care asta vrea, asta cere. Fiecare zi cu acest prim-ministru şi cu această gaşcă de incompetenţi este o nouă zi de ruşine, o ruşine care costă mult. Mult prea mult pentru a fi îndurată de România. Vă mulţumesc!/ahincu/cvanatoru
Marcel Ciolacu: Domnul deputat Victor Paul Dobre.
Victor Paul Dobre - PNL: Domnilor preşedinţi de şedinţă, domnule prim-ministru, doamnelor şi domnilor miniştri, stimaţi colegi! Înainte de a vorbi despre ceea ce mi-am propus, aş vrea să vă spun că după atâţia ani în parlament mi-e ruşine de afirmaţiile antevorbitorului meu. Nu poţi să-ţi permiţi în faţa ţării, în Parlamentul României să faci 'gaşcă' guvernul! Este inacceptabil! Sunteţi.... Domnilor... este respectul unei instituţii legitime. Înseamnă că nu aţi înţeles nimic! Este de ajuns! Să vă fie ruşine! Doamnelor şi domnilor, aş vrea întâi şi întâi să vă spun că în arhitectura administrativă constituţională a României nu există o funcţie mai importantă pentru cetăţean, din funcţiile alese, decât aceea de primar, pentru cetăţeanul României oricare ar fi el. Practic 90% din problemele lui, din ceea ce îşi doreşte să se rezolve, din ceea ce îşi doreşte pentru bunul lui trai şi al familiei, este în relaţie în primul rând cu primăria şi cu primarul. De aceea importanţa alegerii primarului este primordială. În zorii democraţiei româneşti, acum aproape 30 de ani, cei care legiferau aici şi care nu-şi permiteau să vorbească în felul în care vorbiţi dumneavoastră, au prevăzut nu numai alegerea primarului în două tururi, ci un prag minim în primul tur de prezenţă de 50%. De ce? Pentru că este nevoie ca cel care asigură reprezentativitatea comunităţii să aibă consensul, suportul unui număr cât mai mare de locuitori, al majorităţii, esenţa democraţiei, pentru că este nevoie ca acela care ia decizii ce privesc toţi locuitorii comunităţii să aibă legitimitatea votului majorităţii locuitorilor./lazard/ilapadat
Din păcate, de-a lungul timpului această lege a fost modificată. Niciodată Partidul Național Liberal - și vă spune un om care știe foarte bine -, în programele lui, nu a renunțat niciodată la teza alegerii în două tururi. Am depus mai multe proiecte de lege, avem zeci de amendamente; tot timpul am susținut acest lucru. Şi dacă e să dați exemple pe aici, îl întreb și eu pe distinsul coleg Corlățean, care acum șapte-opt ani vota alături de mine, ca și alții din sală, împotriva alegerii primarului într-un tura - asta, ca să terminăm cu exemplele. Nu există o legitimitate mai importantă în democrație decât votul majoritar corect.
Astăzi, dumneavoastră de fapt ați prezentat o moțiune a inepţiilor. Cum poți să vorbești de privatizarea democrației, atunci când... Guvernul - și noi îl susținem, să dăm dreptul ca acel ce este ales să fie votat de cât mai mulți, să aibă cât mai multă legitimitate. Asta e esenţa democrației.
De fapt, această moțiune - și aș vrea să nu vorbesc mai mult - e o moțiune a fricii, e o moțiune a lașității. Vă e frică de confruntare, vă e frică de oameni; vă e frică să vă asumați angajamente. Şi vă spun așa, în particular: vă e frică că n-o să mai vedeți primar de-al vostru la București până în secolul următor; Şi lucrul ăsta îl știți foarte bine!
Dar, stimați colegi, de ce vă e frică n-o să scăpați, cum zice românul. Indiferent, chiar dacă astăzi veți vota această moțiune ineptă, veţi deschide calea anticipatelor. Şi vă asigur - și țineți minte ce vă spun azi -, vezi pierde cum n-ați pierdut niciodată în 30 de ani; niciodată! Şi această lege democratică o vom adopta și vă veți izbi de ea decenii de-acum încolo, vă asigurăm.
-: Din partea grupurilor parlamentare USR, domnul deputat Dan Barna!/cvanatoru/ilapadat
Dan Barna: Domnilor președinți, domnule premier, doamnelor și domnilor am fi putut să discutăm astăzi despre soluții pentru a găsi bani pentru plata pensiilor sau a alocaților, sau am fi putut să ne adunăm astăzi să vorbim despre autostrada A8 sau despre Pitești-Sibiu. Alt subiect bun pentru noi și pentru români ar fi putut să fie reforma în sănătate, ar fi putut să fie inflația care macină zi în aceste zile câștigurile oamenilor sau birocrația, care ne macină timpul, resursele și nervii. Dar, dumneavoastră, doamnilor din PSD și UDMR, aţi vrut altceva, aţi vrut ca astăzi să discutăm despre Evul Mediu și despre baroni, ați vrut ca astăzi să discutăm despre o mână de primari fricoşi care vor să își păstreze privilegiile, pentru că le este frică de votul oamenilor, câțiva primari care nu au adus nimic și care pur și simplu au risipit banii publici sau i-au furat prin firme de casă și care astăzi vă împing la o moțiune grotească și fără conținut. Oricât vă străduiți să vorbiți despre democrație, mi se pare că nu o faceți decât la mișto constant. Cum, domnule Ciolacu, ne vorbiți despre democrație după ce trei ani de Dragnea ați aruncat România în pragul unei revoluții care era să ne scoată din Europa? Cum veniți să ne vorbiți astfel despre democrație, cât cât timp dumneavoastră în trei ani ați încercat doar să îl salvați pe Dragnea de pușcărie? Poate ați uitat, dar noi și oamenii care se uită astăzi la Parlamentul României nu au uitat acest lucru. Apoi, domnule Ciolacu, și stimați colegi din PSD, ne vorbiţi despre Europa și despre reguli. Nu vă înădușă oare ironia, după ce timp de trei ani și jumătate aţi spus că toţi aceia care vorbesc cu partenerii noștri internaționali sunt trădători de țară? Când ați fost, nu știu să spun, un cuvânt greu, cinstiți, atunci sau acum? Şi vreau să fiu bine înțeles: e dreptul oricăruia dintre dumneavoastră să se plângă oricui, de la Internaționala Socialistă, la Ion Iliescu, dar nu veniți acum în Parlament, după ce trei ani de zile România a fost scoasă, făcută de râs, să ne vorbiți despre democrație, pentru că v-aţi pierdut moral acest drept. Domnule Kelemen Hunor, cât o să mai jucați partida aceasta a virginității interesate? Când o să încetați să mai fiți un PSD bilingv și să începeţi să gândiți și pentru oamenii aceia care încă mai au încredere și vă dau votul? De când un primar loial e mai valoros pentru cetățeni decât un primar competent? Doar pentru că vă este frică de alegeri?