Deputaţii dezbat moţiunea simplă pe tema descentralizării
Opoziţia susţine că descentralizarea este un instrument în favoarea reprezentanţilor locali ai puterii. Guvernul vorbeşte însă de o apropiere a cetăţenilor de nivelul decizional.
02 Decembrie 2013, 18:29
Deputaţii dezbat moţiunea simplă a opoziţiei pe tema descentralizării, un proiect adoptat de guvern prin asumarea răspunderii.
Potrivit coaliţiei guvernamentale, descentralizarea vizează o mai mare apropiere a cetăţenilor de nivelul decizional.
Opoziţia susţine însă că este doar un instrument în favoarea reprezentanţilor locali ai puterii.
Iniţiatorii acestei moţiuni susţin că România are nevoie de reformă administrativă şi constituţională, concomitent cu descentralizarea.
Deputatul PDL Tinel Gheorghe a afirmat că ordinea firească ar fi fost: revizuirea Constituţiei, reforma administrativ-teritorială, regionalizarea şi apoi descentralizarea la nivel de regiuni şi judeţe.
El susţine că descentralizarea gândită de USL va da putere absolută baronilor locali şi preşedinţilor de consilii judeţene şi va favoriza clientela de partid.
El a criticat şi trecerea terenurilor şi clădirilor din patrimoniul central în cel local.
"Descentralizarea USL nu este decât un transfer de resurse, patrimoniu şi funcţii către baronii locali. Este un demers premergător campaniilor electorale de anul viitor, atât cu resurse financiare, cât şi cu pârghii legale, pentru furt din patrimoniul public.
"Descentralizarea USL dă frâu legal abuzurilor şi tunurilor imobiliare date de baonii locali. Descentralizarea USL dă o lovitură grea mediului de afaceri", spune Tinel Gheorghe.
Descentralizare, "în beneficiul cetăţenilor"
În replică, vicepremierul USL Liviu Dragnea a afirmat că proiectul descentralizării a fost discutat şi întocmit împreună cu toate grupurile parlamentare, inclusiv cu PDL, care a reuşit să-şi impună două amendamente care se regăsesc în textul de lege.
El a mai spus că proiectul de descentralizare este în interesul autorităţilor locale şi în beneficiul cetăţenilor, iar clădirile şi terenurile care vor trece din patrimoniul central în ce local nu vor putea fi înstrăinate.
"O comunitate va avea întotdeauna mai multă grijă de bunurile proprii decât cineva din afara comunităţii. Un primar nu va permite niciodată ca cinematograful din localitatea sa să fie transformat într-o gogoşerie, cum se întâmplă cu actualul sistem centralizat.
"Un ales local va fi întotdeauna mai preocupat de calitatea actului medical din spitalul în care se tratează comunitatea sa şi inclusiv membrii familiei sale", spune
Votul final asupra acestei moţiuni va fi dat cel mai probabil săptămâna viitoare după finalizarea dezbaterilor şi votului asupra Legii bugetului pe 2014.