Deputaţii au aprobat "Ordonanţa 50"
Documentul reglementează relaţiile de creditare între bănci şi clienţi. Unul dintre amendamentele aprobate elimina prevederea ca Ordonanţa să se aplice şi la creditele aflate în derulare.
Articol de Iulian Olescu, 23 Decembrie 2010, 17:08
Camera Deputaţilor a aprobat legea care reglementează relaţiile de creditare între bănci şi clienţi. Cunoscut ca Ordonanţa 50 a guvernului, documentul a suferit modificări importante.
Printre amendamentele adoptate de Comisia de buget-finanţe din Camera Deputaţilor se numără eliminarea prevederii conform căreia, în anumite condiţii, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor putea decide suspendarea activităţii de creditare a unei bănci, dar şi a celei care stabilea că prevederile ordonanţe se aplicau şi creditelor aflate deja în derulare.
De fapt, aceasta din urmă prevedere a Ordonanţei de urgenţă numărul 50 a stârnit cele mai mari controverse, băncile contestând-o vehement. În plus, şi FMI a recomandat modificarea actului normativ, în sensul neaplicării sale retroactive, iar Comisia Europeană a declanşat o procedură de verificare a compatibilităţii acestei ordonanţe cu legislaţia Uniunii.
După ce s-a decis neaplicarea ordonanţei pentru creditele în derulare, Comisia de buget-finanţe a Camerei Deputaţilor a adoptat însă un alt amendament, prin care băncile erau obligate să refinanţeze fără costuri toate creditele existente pentru a le alinia cu nivelurile de costuri care se aplică în prezent împrumuturilor noi.
Această nouă modificare a nemulţumit băncile, unii dintre bancheri avertizănd că ar putea conduce la scumpirea creditelor noi. În plus, Comisia Europeană a transmis recomandarea schimbării raportului Comisiei de buget-finanţe, în caz contrar existând pericolul de a nu elibera următoarea tranşă din împrumutul acordat României.
În sfârşit, plenul Camerei a decis retrimiterea la Comisia de buget-finanţe a raportului, iar aceasta din urmă l-a modificat printr-un raport suplimentar, în care se arăta că băncile vor fi obligate numai să analizeze orice cerere de refinanţare din partea clienţilor, dar decizia de refinanţare să rămână în final la latitudinea instituţiei de credit în funcţie de normele sale interne.
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, dar şi reprezentanţii sistemului bancar au evitat să comenteze forma finală a legii de aplicare a Ordonanţei de urgenţă 50, limitându-se să precizeze că aşteaptă să vadă forma oficială a actului normativ.
Legea prevede că se va aplica numai creditelor noi, cu excepţia eliminării comisionului de rambursare anticipată, care se va aplica tuturor împrumuturilor şi că actele adiţionale semnate până în prezent vor râmâne în vigoare, în timp ce contractele de credit pentru care nu s-au semnat acte adiţionale rămân şi ele în vigoare în forma actuală, cu excepţia cazului în care sunt atacate fie de client, fie de către bancă, în această situaţie urmând a se renegocia.