Deputaţii au adoptat legea lustraţiei
Legea lustraţiei stabileşte că persoanele care au ocupat funcţii importante în perioada regimului comunist nu mai pot fi numite sau alese în funcţii de conducere.
Articol de Răzvan Stancu, 19 Mai 2010, 15:24
Deputaţii au adoptat legea lustraţiei, cu 203 voturi pentru, 40 împotrivă şi 12 abţineri, la aproape cinci ani de când proiectul a fost depus în Parlament.
PDL, PNL, UDMR şi grupul minorităţilor naţionale au votat pentru, în timp ce o parte dintre deputaţii PSD au votat împotrivă.
Legea lustraţiei stabileşte că persoanele care au ocupat funcţii importante în perioada regimului comunist nu mai pot fi numite sau alese în funcţii de conducere timp de cinci ani de la intrarea legii în vigoare.
De asemenea, legea permite celor deja aleşi să-şi termine mandatul primit.
Proiectul acestei legi a fost înregistrat în Parlament în anul 2005 fiind iniţiat de patru liberali Mona Muscă, Eugen Nicolăescu, Viorel Oancea şi Adrian Cioroianu, iar în anul 2006 a fost adoptat de către Senat.
După dezbaterea din Senat, legea lustraţiei a fost uitată, din cauza problemelor politice.
A fost readusă în atenţie după ce revoluţionarul Teodor Mărieş a intrat în greva foamei şi a cerut printre altele şi adoptarea acestei legi.
Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş. a declarat după adoptarea în plenul Camerei Deputaţilor că legea este una a bunului simţ şi reprezintă încununarea dorinţelor celor care au murit la revoluţia din 1989.
Ca un efect al adoptării legii lustraţiei, după ce legea va fi promulgată, toţi candidaţii şi demnitarii aflaţi în funcţii publice vor fi obligaţi să completeze o declaraţie pe proprie răspundere, pe care Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii(CNSAS) o va verifica.
Totuşi, rezultatul verificărilor nu va putea fi publicat în Monitorul Oficial, conform deciziei deputaţilor din Comisia juridică.
Din textul legii lustraţiei, comisia juridică a Camerei Deputaţilor a eliminat două alineate, adoptate anterior de Senat, care îi vizau pe foştii şefi ai misiunilor comerciale sau persoanele cu atribuţii în domeniul operaţiunilor valutare.