Demersuri pentru amânarea alegerilor interne în PD-L
Biroul Permanent Naţional al PD-L a propus amânarea alegerilor conducerii centrale a partidului pentru începutul anului 2011, motivând că executivul trebuie să se concentreze anul acesta pe contracararea efectelor crizei economice.
Articol de Bogdan Isopescu, 17 Mai 2010, 16:17
Din cauza crizei economice, democrat-liberalii sunt pe punctul de a amâna alegerile interne pentru şefia partidului.
Propunerea a fost adoptată în Biroul Permanent Naţional al PD-L şi va fi înaintată săptămâna viitoare Colegiului director.
Există însă voci care spun că mai sunt şi alte motive pentru amânarea alegerilor, cum ar fi o nouă modificare a statutului sau chiar evoluţia PD-L ca partid de guvernare.
La începutul anului anumiţi reprezentanţi ai PD-L începuseră să vorbească de nevoia de modernizare a partidului şi ca atare, de modificarea statutului. Aceştia erau Cristian Preda, Sever Voinescu, Valeriu Stoica sau Theodor Stolojan.
Ca urmare a unei dezbateri interne mai mult sau mai puţin vizibile pentru presă, statutul este modificat şi la începutul lunii aprilie PD-L anunţă alegeri interne pentru vara lui 2010.
Pe cât de repede au fost anunţate, pe atât de repede par a se amâna alegerile. Unul din motivele invocate arată către guvern şi ne face să ne întrebăm în ce măsură democrat-liberalii nu vedeau în aprilie cursul crizei economice.
"Am decis amânarea alegerilor în Partidul Democrat-Liberal la nivel naţional până la începutul anului viitor, o propunere care a fost votată doar cu două abţineri în Biroul Permanent Naţional.
"Considerentul clar este că guvernul în această perioadă în primul rând trebuie să se concentreze pentru punerea în aplicare a acestor măsuri, pentru rezolvarea problemelor economice şi sociale ale ţării", a declarat vicepreşedintele PD-L, Gheorghe Flutur.
Pe de altă parte însă, rezultatul modificării statutului PD-L nu a satisfăcut pe anumiţi democrat-liberali. Conform noului statut cei patru prim-vicepreşedinţi sunt aleşi pe listă, alături de preşedintele partidului şi de secretarul general.
Această prevedere a stârnit o reacţie şi din partea şefului statului Traian Băsescu, ce acuza PD-L de bolşevizare, tocmai pentru acest tip de vot pe listă, catalogat drept nedemocratic.
Unii dintre reprezentanţii PD-L au fost receptivi la acest mesaj al preşedintelui şi au început să discute despre o nouă modificare a statutului.
"În PD-L nu s-a discutat acest subiect. Există poate iniţiative personale. Nu este bătut în cuie practic, însă nimic.
"Săptămâna viitoare probabil vom avea un Colegiu director care va stabili calendarul acţiunilor noastre în perioada următoare şi sigur, eventual, va lua în discuţie din nou statutul", a declarat vicepreşedintele PD-L, Sorin Frunzăverde.
Un alt element care ar putea fi luat în calcul pentru amânarea sau nu a alegrilor din PD-L este chiar candidatul pentru şefia partidului.
Până acum se vorbea de un singur candidat, Emil Boc. Majoritatea reprezentanţilor PD-L recunoşteau că Emil Boc ar fi singura soluţie şi cea corectă, pentru că sub comanda sa partidul a câştigat cam toate alegerile de ceva vreme încoace şi în plus a adus PD-L la guvernare.
De când însă guvernarea se confruntă cu o criză economică peste previziunile clasei politice şi de când se vorbeşte de măsuri dure, apar voci care condiţionează supremaţia lui Emil Boc de reuşită a planului anticriză.
Spre exemplu, consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu afirma pentru "Gândul" că în cazul în care planul anticriză dă greş, premierul ar trebui să demisioneze.
În interiorul PD-L, Cezar Preda, Sever Voinescu, Cristian Preda, Valeriu Stoica şi alţii acuzau săptămâna trecută guvernul că a cam bătut pasul pe loc în ultimul timp şi nu a pus în practică anumite măsuri, drept pentru care România se află în situaţia actuală.