Declaraţii ale miniştrilor din noul cabinet
Noul guvern a fost învestit de Parlament cu 240 de voturi pentru și 143 împotrivă.
Articol de Alexandra Cristea, 24 Decembrie 2024, 08:17
Noul guvern are o structură mai restrânsă comparativ cu precedentul. PSD deține opt ministere, PNL șase, iar UDMR două.
Şi-au păstrat pozițiile Cătălin Predoiu la Interne, Angel Tâlver la Apărare, Sorin Grindeanu la Transporturi, Alexandru Rafila la Sănătate sau Sebastian Burduja la Energie.
Au apărut nume noi de miniștri, precum cele a lui Daniel David la Educație sau Emir Hurezeanu la Externe, care nu sunt membri de partid, dar sunt susținuți de PNL.
În fruntea noului Minister al Economiei și Digitalizării se va afla social-democratul Bogdan Ivan, iar la Justiție intră în cabinet parlamentarul PSD Radu Marinescu.
Alte două portofolii deținute de UDMR sunt la Dezvoltare, Cseke Attila, și la Finanțe, Tánczos Barna. Toți miniștrii au primit astăzi aviz favorabil din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului. Alexandra Cristea face o sinteză a celor mai importante declarații.
Noul cabinet PSD-PNL-UDMR și Grupul minorităților naționale va avea 16 ministere și trei funcții de vicepremier. Partidul Social Democrat va deține opt portofolii, între care Transporturile, unde Sorin Grindeanu a fost propus să continue mandatul actual.
El a declarat în cadrul audierilor că în cei trei ani de mandat la Transporturi au fost semnate contracte de peste 10 miliarde de euro din fonduri europene, ceea ce reprezintă un record.
Sorin Grindeanu: Pot să vă spun că la sfârșitul anului 2021, când am preluat acest minister, bugetul ministerului era de 14 miliarde, cel mai mare din istorie de până atunci. Încheiem anul 2024 cu o execuție de 35 şi în trei ani mai mult decât dublu, pentru că sunt foarte multe proiecte în derulare, pentru că toate aceste proiecte se fac cu bani și e nevoie și pe anii viitori ca acest ritm de finanțare să se mențină dacă vrem să ajungem într-un timp cât mai scurt, cel puțin în ceea ce privește zona rutieră sau feroviară, la o rețea decentă de infrastructură în România.
La Muncă va continua Simona Bucura-Oprescu, iar la Sănătate Alexandru Rafila. La Ministerul Justiției, PSD l-a propus pe avocatul Radu Marinescu, deputat PSD de Dolj. Acesta declara în cadrul audierilor că își dorește o justiție independentă, resurse, calitatea normei, continuarea digitalizării și un dialog interinstituțional.
Radu Marinescu: În calitate de ministru al justiției, intenționez să pun în aplicare un program de guvernare care are ca principii fundamentale independența justiției, funcționarea acesteia în mod responsabil pentru cetățean, cu respectarea tuturor drepturilor și libertăților fundamentale, implementarea unor standarde europene în ceea ce privește fenomenologia juridică în România. Programul de guvernare conține soluții concrete. Am deplina încredere că vom asigura, în ceea ce privește justiția, o funcționalitate deplină în interesul celor care ne-au mandat și ne-au trimis aici.
Ministerul Apărării va fi condus în continuare de Angel Tîlvăr, care a precizat că instituția a semnat achiziția unei escadrile de avioane F-35, care ar putea fi livrate până în anul 2030, și că, de asemenea, Baza Mihail Kogălniceanu va fi modernizată cu o investiție de 2,5 miliarde de euro, ceea ce va transforma acest amplasament în cel mai important punct militar NATO din Europa.
Angel Tîlvăr: Am prezentat astăzi (luni) o serie de măsuri pe care Ministerul Apărării le-a luat și cred că cifrele pe care le-am prezentat sunt dovada faptului că deciziile pe care le-am luat au fost bune și vom continua să le aplicăm și în același timp vom căuta să creștem numereărul de activități și de acțiuni ca să ducă la transformarea sau păstrarea domeniului militar ca fiind un domeniu atractiv pentru cei care își doresc o carieră în acest sens.
În premieră în România, Ministerul Finanțelor Publice revine UDMR, prin Tánczos Barna, alături de cel al Dezvoltării, unde s-a întors Cseke Attila. Tánczos Barna a declarat la audierile din Parlament că este pregătită deja ordonanța trenuleț, iar aceasta trebuie aprobată pe 27 sau 3 decembrie. El a dat asigurări că nu vor crește taxele în 2025 și, de asemenea, că va fi păstrat același sistem de impozitare.
Tánczos Barna: Ceea ce este esențial pentru anul 2025 este să păstrăm această traiectorie a României, o traiectorie de creștere economică. Chiar dacă există unb deficit, deficit bazat pe investiții, adică în momentul în care deficitul provine din investiții masive, lucrurile nu stau chiar așa de rău. Am vrut să spun că cel mai important pentru 2025, să putem plăti toate cheltuielile pe care le-a antamat guvernul actual sau precedent. Toți indicatorii macroeconomici arată stabilitate în România. Deficitul este deficit și trebuie adresată problema cu responsabilitate și cu cumpătare în cheltuirea banului public. Cumpătare înseamnă și gestionarea responsibilă a banului public la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, la nivelul fiecărei instituții deconcentrate, la nivelul fiecărui minister, la nivelul companiilor de stat. Vă spun încă o dată, cu siguranță, coaliția va lua o decizie în acest sens. UDMR nu susține creșterile de taxe.
Tot UDMR va conduce și Ministerul Dezvoltării. Cseke Attila spunea la audieri că își propune, printre altele, să finalizeze codul administrativ și să elaboreze lege a Capitalei, Bucureștiul fiind singura capitală europeană care nu are o lege proprie de funcționare.
Cseke Attila: Acest guvern își asumă ca în acest mandat cât mai rapid posibil să aibă o lege a Capitalei, care va trebui trecută și în Parlament. Marile capitale din Uniunea Europeană au o asemenea lege în care se stabilesc toate aceste raporturi și relații între Primăria Generală și primăriile de sector, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al documentațiilor de urbanism.
PNL va avea în executivul Ciolacu 2 șase portofolii, o noutate înregistrându-se la Educație, unde responsabil va fi actualul rector al Universității Babeș-Bolyay, Daniel David.
Daniel David: Cea mai mare provocare pentru această funcție este să readuci știința în discursul public și să readuci în mintea oamenilor ideea că educația este calea principală pentru succesul social și pentru onorabilitatea socială. Din punct de vedere social, o națiune fără educație și știinţă nu poate să fie una care să se dezvolte, care să ne asigure bunăstare și să ne dea siguranță.
La rândul său, ministrul afacerilor interne, Cătălin Predoiu, a declarat că în cel de al doilea mandat, prioritatea este lupta împotriva traficului de droguri. El susținea că efectivele Ministerului Afacerilor Interne vor continua să mențină scăzută rata migrației, dar și cea de siguranță, care în România este una ridicată comparativ cu alte state europene.
Cătălin Predoiu: Provocările pe zona de trafic de droguri, trafic de persoane, migrație ilegală, siguranță cibernetică, discurs bazat pe ură și situații de urgență sunt fără precedent numeric, complexe și se manifestă uneori simultan. Această nouă realitate dictează și prioritățile în anii care vin. Lupta cu drogurile, migrația iregulară și traficul de persoane, siguranța străzii, siguranța rutieră, lupta cu crima organizată, placa turnantă a infracțiunilor grave, cyber-criminalitatea, ura și violența propagate online, creșterea capacității de intervenție în situaţii de urgență. Ministerul Afacerilor Interne va continua războiul contra drogurilor. Războiul contra drogurilor trebuie să devină însă unul național.
O noutate se înregistrează și la Ministerul Afacerilor Externe, unde ambasadorul României în Austria, Emil Hurezeanu, va deveni șeful diplomației române. El a propus dezbateri concrete pe teme de politică externă, care ar trebui tratate la fel ca cele de politică internă.
Emil Hurezeanu: Ne-a lipsit în anii din urmă o conexiune de platforme pe care să discutăm în contradictoriu și teme de politică externă, care de multe ori sunt enunțate, declamate în clișee, în mod polarizat de o parte sau de alta. Există partizanii valorilor occidentale absolute la nivelul enunțului, la nivelul clișeelor, uneori fără nuanțare şi există și cei care contestă multe din atitudinile Uniunii Europene, de exemplu, poate și ale Alianței Nord-Atlantice. De aceea e bine, cred, pentru că am mai multă experiență de narator decât de actor politica externă, adică de cel spune şi povești de politică externă, să vorbim de fiecare dată ca și cum ar fi treaba noastră despre politica externă.
Noul guvern a fost învestit de Parlament cu 240 de voturi pentru și 143 împotrivă.