Deciziile juridice au interferat "masiv" politica economică
Preşedintele României Traian Băsescu afirmă că au fost probleme serioase în discuţiile cu FMI, CE, BM legate de "credibilitatea şi predictibilitatea" deciziilor instituţiilor juridice ale României.
Articol de Sorin Solomon, 11 Noiembrie 2010, 14:54
Preşedintele României, Traian Băsescu, a declarat, joi, că au fost probleme serioase în discuţiile cu FMI, CE, BM legate de "credibilitatea şi predictibilitatea" deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea "fară justificare şi temei constituţional" au interferat "masiv" politica economică a Guvernului.
"Am avut probleme extrem de serioase în discuţiile cu FMI, UE şi Banca Mondială legate de credibilitatea şi predictibilitatea deciziilor instituţiilor juridice ale României, care adesea fară justificare şi temei constituţional sau legal au interferat masiv politica economică a Guvernului", a spus preşedintele Traian Băsescu la o conferinţă economică.
Potrivit şefului statului, faptul că s-au luat decizii extrem de importante nu pe criterii constituţionale, ci pe criterii de oportunitate "pune România într-o situţie exterem de dificilă".
"Aici cred că este evident pentru oricine cât de penibilă poate fi o instituţie a statului român care spune, da, facem pensiile după contribuţie, dar la o sigură categorie nu, cea în care sunt şi eu. Sau, da, ar fi bună Legea educaţiei, dar să afectezi profesorii... păi şi noi câţiva suntem profesori", a mai spus el.
Creşterea TVA, "o lovitură grea"
Potrivit preşedintelui, s-a pus la nivel politic şi de experţi problema cine stabileşte în fapt politicile economice.
"A fost un lucru exprimat şi la nivel politic şi la nivelul experţilor care numai ce au părăsit Romania: Cu cine trebuie să vorbim, cu cine stabilim politicile economice?! Le stabilim cu Guvernul sau mergem să negociem cu Curtea Constituţională?!", a spus Traian Băsescu.
În opinia sa, este o problemă pe care România nu a rezolvat-o şi care trebuie rezolvată rapid.
"Instituţiile abilitate să ia măsuri pe timp de criză sunt Guvernul şi Parlamentul şi nu alte instituţii. Sper ca anul 2011 să fie un an în care cei care au responsabilitate pentru politica economică a ţării să fie şi cei care să poată lua decizile - Guvern şi Parlament", a subliniat şeful statului.
Traian Băsescu a adăugat că "cea mai mare lovitură pe care a primit-o România a fost nevoia de a creşte TVA".
"Şi acum regret enorm creşterea TVA, ca alternativă la decizia Curţii Constituţionale de a nu accepta scăderea temporraă a pensiilor."
Reprezentanţii Curţii Constituţionale nu au dorit să comenteze declaraţiile preşedintelui.