Decizia CCR "va fi pusă în aplicare"
Ministrul de externe, Titus Corlăţean, i-a asigurat pe ambasadorii Germaniei şi Franţei că decizia Curţii Constituţionale privind referendumul va fi respectată.
Articol de Sorin Solomon, 22 August 2012, 17:02
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, l-a asigurat, miercuri, pe ambasadorul german la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, că guvernul va respecta decizia Curţii Constituţionale privind invalidarea referendumului de demitere a preşedintelui, partea română exprimându-şi totodată speranţa că Germania îşi menţine sprijinul pentru aderarea României la spaţiul Schengen conform calendarului convenit.
Titus Corlăţean l-a primit miercuri pe ambasadorul Republicii Federale Germania la Bucureşti, Andreas von Mettenheim, în vizită de curtoazie, a informat Ministerul Afacerilor Externe, într-un comunicat.
"Ministrul Titus Corlăţean a exprimat convingerea că, în pofida reacţiilor uneori emoţionale, fireşti la nivelul opiniei publice şi al actorilor politici, decizia Curţii Constituţionale va fi respectată. Va fi important, în continuare, efortul comun de asigurare a stabilităţii politice şi economice, care să permită concentrarea acţiunii guvernului asupra priorităţilor macro-economice ale ţării şi ale agendei publice. A dat asigurări privind poziţia guvernului în acest sens" se arată în comunicatul MAE.
Ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean, i-a prezentat, miercuri, ambasadorului Franţei la Bucureşti, Philippe Gustin, ultimele evoluţii în plan intern urmare a deciziei CC privind referendumul şi a solicitat sprijinul Parisului pentru aderarea la spaţiul Schengen.
"Ministrul Titus Corlăţean a reiterat interesul prioritar al ţării noastre privind aderarea la spaţiul Schengen, în baza propunerii de compromis formulate anterior de Franţa şi Germania, şi a solicitat sprijinul guvernului francez pentru adoptarea unei decizii în acest sens, potrivit calendarului stabilit anterior. Totodată, a fost exprimat interesul ambelor părţi de a continua strânsa cooperare în dosarele europene şi internaţionale de interes comun", arată un comunicat MAE.
Titus Corlăţean a reafirmat angajamentul României şi guvernului pe linia îndeplinirii recomandărilor raportului Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care să permită adoptarea unui raport intermediar obiectiv înainte de finalul acestui an.
De asemenea, a prezentat ultimele evoluţii în plan intern ca urmare a recentei decizii a Curţii Constituţionale de respectare a acesteia de către toţi actorii politici, inclusiv pentru asigurarea stabilităţii economice.
Ministrul român de externe a apreciat interesul părţii franceze acordat relaţiei privilegiate cu România, interes exprimat prin scrisoarea de felicitare, cu ocazia învestirii sale în funcţie, din partea omologului său francez, Laurent Fabius.
Guvernul federal german salută decizia clară a CCR
Guvernul german aşteaptă ca decizia Curţii Constituţionale să fie pusă în aplicare cu celeritate de către toţi cei implicaţi.
"Premierul Ponta a anunţat acest lucru înainte de pronunţarea verdictului. Acum va fi apreciat conform faptelor sale. Ministrul Westerwelle a făcut o prezentare pe această temă şi în şedinţa de guvern" a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului federal german, Steffen Seibert.
"Stabilirea, respectiv restabilirea capacităţii de funcţionare a instituţiilor politice şi a încrederii cetăţenilor români în democraţie şi în statul de drept este cu adevărat în interesul european.
Din punctul de vedere al guvernului federal, al ministrului de externe şi al cancelarului, verdictul reprezintă o şansă în acest sens.
Guvernul federal va urmări de acum cu atenţie, împreună cu partenerii noştri europeni şi cu instituţiile europene, evoluţia politică internă din România.
Este esenţial ca executivul român să arate respect faţă de independenţa justiţiei şi să pună cu adevărat în aplicare măsurile pe care guvernul Ponta le-a convenit suplimentar cu UE în acest context” se mai arată în declaraţiile purtătorului de cuvânt al guvernului federal german, Steffen Seibert, traduse de MAE.
Cvorum al parlamentului pentru ca decizia CCR să fie citită în plen
Liderii grupurilor parlamentare ale PDL, Mircea Toader şi Cristian Rădulescu, au anunţat miercuri că au adunat numărul de semnături necesare pentru convocarea sesiunii extraordinare pentru a se lua act de decizia Curţii Constituţionale şi revenirea în funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.
"Partidul Democrat Liberal este în măsură să anunţe că a adunat numărul de semnături necesare pentru convocarea unei sesiuni extraordinare a parlamentului, având pe ordinea de zi citirea hotărârii Curţii Constituţionale privitoare la referendumul din 29 iulie", se arată într-un comunicat.
Şedinţa Birourilor Permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor pentru stabilirea şedinţei de plen reunit pentru citirea hotărârii Curţii Constituţionale privind referendumul va avea loc joi, la ora 12.00.
Anunţul a fost făcut de preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, care a spus că speră că va fi cvorum, în condiţiile în care mulţi colegi l-au anunţat, telefonic, că au nevoie de două-trei zile pentru a ajunge în Bucureşti.
El a spus că a avut discuţii marţi seară cu colegi din Birourile Permanente, mulţi spunându-i că sunt în concedii, cu familiile.
"Vom vedea dacă vineri este o zi fezabilă pentru plenul reunit. Biroul Permanent reunit se poate întruni doar dacă sunt jumătate plus unu din membri", a spus Valeriu Zgonea.
El a menţionat că dacă nu va fi cvorum, şedinţa Birourilor Permanente va fi reprogramată cât de repede, astfel încât să existe cvorum, iar prevederile legale să fie îndeplinite, astfel încât preşedintele suspendat să se poate întoarce la Cotroceni.