Daniel Constantin: Declaraţie după consultările de la Cotroceni
Articol de Radiojurnal, 05 Iunie 2019, 14:07
Dăm legătura la Palatul Cotroceni unde s-au încheiat consultările preşedintelui, Klaus Iohannis, cu reprezentanţii Partidului Pro România. Îl ascultăm pe prim-vicepreşedintele formaţiunii, Daniel Constantin.
Daniel Constantin: /.../ sigur că am mai discutat şi de alte aspecte care ţin de direcţia europeană pe care ar trebui să o aibă România în perioada următoare. L-am informat pe domnul preşedinte cu privire la faptul că noi am dori, în acest proces de modificare a Constituţiei, să cuprindem şi alte aspecte care sunt în momentul de faţă neclare, nu lucruri care necesită o consultare amplă a cetăţenilor şi o dezbatere amplă în Parlamentul României, pentru că asta ar necesita timp. Am înţeles necesitatea exprimată şi de preşedinte, şi de cetăţeni ca aceste lucruri să fie implementate cât mai repede în Constituţie.
De aceea cred că dacă va exista o majoritate largă la nivelul Parlamentului şi alte partide vor agrea, noi o să prezentăm câteva puncte care trebuiesc modificate. Le-am prezentat şi domnului preşedinte, o să le discutăm şi cu ceilalţi colegi din Parlament, absolut cu toate partidele politice să vedem dacă o să întrunim o majoritate. În caz contrar, sigur că ne aliem acestei majorităţi care deja se prefigurează pentru modificarea Constituţiei în cele două puncte, aşa cum poporul s-a exprimat. Este un proces care probabil că va începe imediat la nivelul Parlamentului şi cel mai probabil se va finaliza spre sfârşitul acestui an, posibil chiar şi cu ocazia alegerilor prezidenţiale. Dacă este de interes pentru dumneavoastră, vă prezentăm şi lucrurile pe care noi le-am dori modificate în continuare. Foarte pe scurt, un prim aspect este legat de faptul că în Constituţia actuală nu este prezentat niciunde faptul că România este stat membru al UE şi NATO. Acum doi ani de zile, dacă ne întrebați, poate că ne gândeam dacă e bine sau nu e bine să trecem acest lucru pentru că toți eram pro-europeni și știam importanța faptului de a fi stat membru al UE. După dezbaterea din alegerile europarlamentare avem această siguranță că trebuie să avem în Constituție această prevedere.
Al doilea lucru, garantarea dreptului la nivel constituțional de vot pentru românii din țară și din străinătate. Cred că e un lucru care trebuie precizat, e o clarificare care cred că toate partidele trebuie să fie de acord, mai ales după problemele pe care le-am avut în alegerile din 26 mai, în special cu votul din străinătate. O altă clarificare, avem în Constituţie acea prevedere: încălcări grave ale Constituției. Ele nu sunt definite și atunci sunt interpretabile. Vrem să venim cu aceste modificări astfel încât să nu mai ajungem de fiecare dată cu sesizări la Curtea Constituţională, pierderi de timp ș.m.d., să fie lucruri cât mai clar prevăzute la nivelul Constituției. Mai sunt și alte aspecte pe care le-am prezentat, care țin de drepturile omului, în special, și pe care o să le supunem dezbaterii parlamentare.