Dan Voiculescu spune că are încredere în Curtea Supremă
Potrivit unei instanţe inferioare, preşedintele de onoare al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a colaborat cu fosta securitate.
Articol de Diana Surdu, 05 Februarie 2010, 13:35
Dan Voiculescu va ataca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie decizia prin care Curtea de Apel Bucureşti a confirmat decizia Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii de colaborare cu fosta Securitate.
El arată într-un comunicat că a primit "cu surprindere" decizia Curţii de Apel de astăzi.
Dan Voiculescu se arată convins că, "în ciuda momentului extrem de dificil pe care îl traversează instituţiile din România, aflate sub presiunea unui grup politic cu dirijor unic", decizia Înaltei Curţi va fi diferită, "restabilind adevărul în graniţele sale fireşti".
Dan Voiculescu mai spune că nu a făcut poliţie politică şi nu a fost informator al Securităţii, limitându-se doar la respectarea normelor care reglementau activitatea în comerţul exterior.
Astăzi, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins ca neîntemeiată contestaţia lui Dan Voiculescu la decizia Colegiului CNSAS de colaborare cu fosta Securitate.
Totodată, au fost admise cererile de intervenţie în interesul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii făcute de verişoarele fostului lider PC, Paraschiva Silaghi şi Mikaela Kallbery.
Acestea au făcut cereri de intervenţie în proces împotriva fostului lider al Partidului Conservator.
La ultimul termen de judecată, instanţa i-a audiat pe Dan Voiculescu şi pe una dintre verişoarele acestuia, Paraschiva Silaghi.
Dan Voiculescu a negat că a colaborat cu Securitatea comunistă, recunoscând că a dat, în 1980, o notă conducerii întreprinderii de comerţ exterior la care lucra.
El a susţinut că nu l-a denunţat Securităţii pe tatăl Paraschivei Silaghi, aşa cum susţine aceasta.
Referitor la notele semnate cu pseudonimul "Felix", apărătorul lui Dan Voiculescu a declarat ca acest fapt se datorează caracterului clientului său, care a semnat cu acest nume, "din ironie", o parte dintre notele date conducerii întreprinderii unde lucra.
Avocatul fostului lider al conservatorilor a cerut instanţei anularea actelor administrative emise de CNSAS în acest dosar, deoarece legea de funcţionare şi organizare a instituţiei a fost declarată neconstituţională.
O soluţie "legală şi temeinică"
Consilierul CNSAS, Mihai Ionescu, a declarat că decizia de astăzi a Curţii este "o soluţie legală şi temeinică".
Potrivit CNSAS, Dan Voiculescu a fost recrutat ca informator de Securitatea comunistă, în februarie 1980, primind numele conspirativ "Mircea".
CNSAS afirmă că Dan Voiculescu ar fi fost recrutat şi în reţeaua Direcţiei a III-a a Securităţii sub numele "Felix".
În iunie 2006, Colegiul CNSAS a constatat că Dan Voiculescu "a făcut poliţie politică".
Dan Voiculescu "a relatat verbal despre contactele şi schimburile de pachete între sportivi români şi cei străini", cu prilejul campionatelor de box din 1969.
De asemenea, el a însoţit ca translator echipele româneşti de hochei pe gheaţă şi ar fi relatat şi despre activitatea acestor sportivi.