Curtea Constituţională dezbate suspendarea preşedintelui
Curtea Constituţională se pronunţă asupra cererii USL de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Avizul este unul consultativ, parlamentul urmând să dezbată şi supună votului cererea de la ora 17.00.
Articol de Iulia Gherman, 06 Iulie 2012, 08:01
Curtea Constituţională discută vineri dimineaţă cererea parlamentului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.
După emiterea unui aviz consultativ al acestei instituţii, parlamentul va lua în dezbatere del a ora 17.00 solicitarea, la şedinţă urmând să ia parte şi şeful statului, pentru a răspunde acuzaţiilor.
În documentul care a fost doar prezentat de USL joi în plenul celor două camere, autorii au susţinut, în esenţă, că preşedintele ţării ar fi luat decizii politice în afara cadrului democratic şi nu ar fi ţinut cont de Constituţie.
În replică, Traian Băsescu i-a acuzat pe iniţiatorii suspendării sale că, de fapt, vor doar să preia controlul asupra tuturor instituţiilor statului, inclusiv asupra justiţiei.
Documentul iniţiat de USL este semnat de 154 de parlamentari şi conţine şapte motive pentru care se solicită suspendarea din funcţie a şefului statului.
Între acestea se numără încălcarea principiului separării puterilor în stat, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor şi a rolului premierului.
"Acţiunile făţişe ale preşedintelui Traian Băsescu, care şi-a asumat în mod deschis, neechivoc şi rolul de prim-ministru şi de preşedinte de facto al Partidului Democrat Liberal, a încercat să domine şi să submineze, să subordoneze legislativul şi puterea judecătorească, fapt ce a ridicat şi ridică grave probleme de ordin politic şi juridic", a spus senatorul Toni Greblă.
Preşedintele Traian Băsescu a acuzat Uniunea Social Liberală că încearcă să-şi subordoneze instituţiile statului şi în special justiţia.
"Mulţi dintre dumneavoastră credeţi că instituţiile statului mai sunt ca în anul 2004. Doamnelor şi domnilor senatori şi deputaţi, vă înşelaţi amarnic. Sunt opt ani de când, cu migală, cu perseverenţă, s-a construit independenţa justiţiei faţă de politic.
Nu puteţi să întoarceţi realităţile instituţiilor ca Parchet General, DNA, Înaltă Curte de Casaţie şi Justiţie la modul de supunere din anii 2000-2004", de declarat Traian Băsescu în plenul reunit al parlamentului.
Şeful statului a făcut apel către noua majoritate parlamentară ca procedura de suspendare să se desfăşoare pe baza prevederilor legale şi constituţionale.