Crin Antonescu: USL nu mai există
PNL se retrage de la guvernare, iar USL nu mai există, a anunţat marţi seară preşedintele PNL, Crin Antonescu. PSD caută noi aliaţi pentru a-şi asigura majoritatea în parlament.
Articol de Radiojurnal, 26 Februarie 2014, 07:15
PNL se retrage de la guvernare, iar USL nu mai există, a anunţat aseară preşedintele PNL, Crin Antonescu.
El a declarat că decizia nu a fost luată uşor, nu a fost una dorită, dar votul în Delegaţia Permanentă a partidului a fost covârşitor.
"Prin încălcarea repetată şi flagrantă, ajunsă la un prag inacceptabil, a unor elemente ale înţelegerii politice, la alcătuirea guvernului, de către primul ministru Victor Ponta. PNL a decis să pună capăt unei crize prelungite artificial de către primul ministru, dl Victor Ponta, vreme de două săptămâni, să nu accepte o prelungire păguboasă, de încă 45 de zile, să ia act de decizia care a fost la primul ministru şi, ca atare, să decidă retragerea miniştrilor săi din acest cabinet, împreună cu demisia tuturor demnitarilor politici ai PNL" a declarat liderul PNL.
Înainte ca liberalii să ia o decizie, premierul Victor Ponta a făcut un apel în favoarea menţinerii USL.
Prim-ministrul Victor Ponta a precizat că este gata să îi numească pe candidaţii liberali pe posturile existente acum în guvern.
"Cred că Guvernul României şi eu, ca prim ministru, vom putea să ne facem datoria mai bine, în măsura în care rămânem împreună. Decizia mea şi mâna întinsă către partenerii liberali este în continuare şi va fi în continuare valabilă" a spus premierul.
Social-democraţii se pregătesc, totuşi, să guverneze şi fără liberali, iar cooptarea UDMR este una dintre variante.
Reprezentanţii Uniunii aşteptau decizia formală a liberalilor înainte de a începe să negocieze cu PSD portofoliile pe care le vor prelua în cabinet.
Mai multe ştiri despre destrămarea USL găsiţi pe portalul nostru special.
Convorbire cu Victor Ponta
Delegația permanentă a PNL s-a întrunit marți seara pentru a decide dacă partidul rămâne în Uniunea Social Liberală sau trece în Opoziție.
Liderul liberal, Crin Antonescu, a precizat înaintea ședinței că a avut o discuție telefonică cu premierul Victor Ponta, care i-a precizat că nu ar fi dispus să convoace Parlamentul pentru a vota formula propusă de PNL cu Klaus Iohannis vicepremier și ministru de Interne.
Înaintea Delegației permanente a PNL, premierul Victor Ponta le-a cerut liberalilor să rămână la guvernare.
Klaus Iohannis, nominalizarea PNL
Criza guvernamentală a început pe 7 februarie, când liderul PNL Crin Antonescu a anunţat că l-a propus pe vicepreşedintele partidului Klaus Iohannis pentru funcţia de vicepremier şi ministru de interne.
Tot atunci, PNL i-a nominalizat pe Eugen Nicolăescu pentru funcţia de ministru de finanţe, în timp ce Teodor Atanasiu şi Cristian Buşoi au fost propuşi pentru a ocupa funcţiile de ministru al economiei şi respectiv al sănătăţii.
Până la aceste nominalizări, vicepremierul liberal nu avea portofoliul internelor, ci pe cel al finanţelor, iar PSD a susţinut că dacă primarul Sibiului Klaus Iohannis, în calitate de ministru de interne, devine vicepremier, guvernul îşi modifică structura.
PSD a propus ulterior o nouă structură guvernamentală, cu un vicepremier suplimentar din partea Partidului Conservator, iniţiativă respinsă de PNL.
PSD, Partidul Conservator şi Uniunea Naţională pentru Progresul României (UNPR) au format apoi o alianţă pentru alegerile europarlamentare numită USD.
Până de curând, PNL a cerut desfiinţarea USD.