Convocarea noului Parlament, în cel mult 20 de zile de la scrutin
Preşedintele are la dispoziţie cel mult 20 de zile de la scrutin pentru convocarea Parlamentului proaspăt ales.
Articol de Adriana Leu, 16 Decembrie 2016, 13:40
Birourile electorale de circumscripţie vor aloca, începând de astăzi, noilor aleşi mandatele de senatori şi deputaţi, rezultate în urma alegerilor parlamentare.
Acestea trebuie validate înainte de depunerea jurământului de către comisiile parlamentare speciale, care se vor constitui în prima şedinţă a noului legislativ.
Potrivit rezultatelor, PSD a obţinut 221 de mandate în viitorul Parlament, PNL - 99 de mandate, USR - 43, UDMR - 30, ALDE - 29 şi PMP 26 de mandate. 17 mandate revin minorităţilor, altele decât cea maghiară.
Care sunt etapele de parcurs până la constituirea noului Parlament şi pentru formarea Guvernului, ne spune acum Adriana Leu.
Potrivit Constituţiei, preşedintele are la dispoziţie cel mult 20 de zile de la scrutin pentru convocarea Parlamentului proaspăt ales.
După stabilirea datei convocării, Senatul şi Camera Deputaţilor se întrunesc în şedinţe separate conduse de cel mai în vârstă parlamentar.
Se constituie comisiile de validare a mandatelor şi grupurile parlamentare.
Confirmarea mandatelor se aprobă cu votul majorităţii deputaţilor sau senatorilor prezenţi. După constituirea grupurilor parlamentare sunt declanşate consultările pentru desemnarea unui premier.
În Legea Fundamentală se precizează că şeful statului desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament, ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a formaţiunilor politice reprezentate în legislativ.
Premierul desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru alcătuirea echipei şi a programului de guvernare, după care vine în Parlament pentru a primi votul de încredere.