Continuă negocierile pentru susţinerea unui guvern minoritar
Continuă negocierile pentru susţinerea unui guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Octombrie 2021, 07:54
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Negocierile pentru susţinerea unui guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă avansează greu.
Duminică au fost discuţii cu liderul social democrat, Marcel Ciolacu, dar nu s-a anunţat deocamdată nimic concret.
Nu a fost finalizat nici programul de guvernare, pentru că ar trebui introduse şi propuneri de la PSD, care ar vrea şi garanţii că viitorul guvern va rămâne în funcţie doar până la 1 februarie.
Şi în încercarea de a obţine o susţinere cât mai largă în Parlament, astăzi, premierul desemnat are programată o întâlnire şi cu reprezentanţi ai USR.
Alina Bordeiaşu urmăreşte evoluţia negocierilor: "Programul de guvernare PNL-UDMR a trebuit actualizat pentru a cuprinde măsuri de gestionare a crizei din domeniile sănătății și energiei. Aceste două măsuri se regăsesc, de altfel, și pe lista de condiții pusă de PSD pentru a sprijini noul executiv în Parlament. Oricum, liderul social democrat Marcel Ciolacu atrăgea atenția că ar fi vorba despre o susținere limitată în timp.
Marcel Ciolacu: Noi vorbim totuşi de un armistiţiu politic ca să depășim situația pandemiei și a problemelor din energie. Nu s-a vorbit niciodată despre o învestire a unui guvern pe următorii trei ani de zile. În cazul în care Partidul Social Democrat decide să susțină un guvern minoritar, acest lucru nu se poate face decât pe o perioadă limitată de timp, cel mult până la 1 februarie.
Președintele PNL, Florin Cîțu, spunea că votul de încredere pentru Cabinetul Ciucă se va da, cel mai probabil, joi şi aprecia drept un pas important armistiţiul despre care vorbeau social-democraţii.
Florin Cîţu: Dacă e vorba de armistiţiu, acum nu ştiu dacă e până la 1 februarie sau până la 1 martie, aprilie, dar e nevoie de un moment în care toate partidele politice să spună: ok, patru luni de zile nu se întâmplă nimic, pentru că uitaţi-vă, trebuie să trecem România prin această perioadă și e nevoie de un guvern cu puteri depline. Faptul că se vorbește de un armistiţiu este un pas înainte important, vom vedea dacă și celălalt partid, USR, va fi de acord să trecem acest guvern cu o majoritate largă.
Reporter: Liderul UDMR, Kelemen Hunor, preciza că o dată armonizate punctele de vedere pe programul de guvernare, va urma discuţia pe portofolii.
Kelemen Hunor: Dacă ne-am înțeles pe programul de guvernare, pe structura guvernului și pe portofolii ne vom înțelege sută la sută.
USR a anunțat că nu dorește să susțină un guvern minoritar în parlament, iar președintele formațiunii, Dacian Cioloş, spunea că a avut discuții telefonice cu premierul desemnat, dar până acum, acestea nu au fost convingătoare."