"Consolidăm securitatea regiunii Mării Negre și a spațiului euro-atlantic"
Declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis, aflat în vizită la Batalionul de Instrucţie Olt din Caracal.
Articol de Florin Lepădatu, 19 Mai 2022, 15:25
Declaraţii ale preşedintelui Klaus Iohannis, aflat în vizită la Batalionul de Instrucţie Olt din Caracal
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -
Klaus Iohannis: "Domnule prim-ministru Costa, domnule prim-ministru Ciucă, dragi militari, doamnelor și doamnelor,
România și Portugalia sunt ţări prietene, care împărtășesc valorile democratice și care au interese comune de securitate, pace și prosperitate. Am avut astăzi discuții foarte bune cu domnul prim-ministru Costa, în cadrul cărora am evidențiat convingerea că vom dezvolta cooperarea noastră bilaterală, inclusiv în domeniul apărării. Domnule prim-ministru, vă adresez mulțumiri pentru prezența militarilor portughezi în România. Dragi militari, bine ați venit!
Românii apreciează solidaritatea de care dați dovadă prin angajamentul de a vă alătura militarilor noștri și celorlalți aliați din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est. Consolidăm astfel securitatea regiunii Mării Negre și a spațiului euro-atlantic. România și Portugalia se coordonează, de asemenea, cu succes pentru consolidarea apărării și pe Flancul sudic. Războiul Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în fața unei noi realități strategice. Am reacționat şi vom continua să reacționăm unitar, curajos și hotărât în cadrul NATO prin întărirea posturii de descurajare şi apărare pe Flancul estic, în special în regiunea Mării Negre. Deciziile şi acţiunile noastre comune în cadrul Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prezența dumneavoastră aici, dovedesc hotărârea și operativitatea care definesc NATO și pe noi, ca aliați.
Doamnelor şi domnilor, în anul 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, am început împreună procesul amplu de adaptare a Alianței la un mediu de securitate volatil și impredictibil. În acel context, am pus bazele unei prezențe robuste a NATO pe Flancul estic în domeniile terestru, aerian și maritim, așa-numita prezență aliată înaintată (Forward presence). În urma acelor decizii au fost înființate și operaționalizate pe teritoriul României o serie de structuri NATO, inclusiv Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, căreia i s-au alăturat militarii portughezi.
Realitatea actuală mult mai brutală decât cea din anul 2014 ne determină să mergem mai departe în eforturile noastre comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre. Am convingerea că în cadrul Summitului NATO de la Madrid de luna viitoare vom decide noi direcții comune de efort și ne vom asuma noi angajamente substanțiale pentru resetarea consistentă a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul estic pe termen mediu și lung, în beneficiul securității globale. Dragi militari aliați, datorită dumneavoastră, Alianța este eficientă în îmbunătățirea securității noastre comune, alături de ceilalți aliați prezenți în România, inclusiv efecte ale forței de răspuns a NATO, oferiţi exemplul reacției prompte și solide a Alianței la schimbările mediului de securitate. Adresez mulțumiri Portugaliei și pentru excelenta cooperare în ceea ce privește modernizarea forțelor aeriene ale României. Suntem, totodată, deschiși și interesați de contribuția Portugaliei la misiuni de poliție aeriană în România și pe Flancul estic.Domnule prim-ministru Costa, vă mulțumesc încă o dată pentru contribuția importantă a militarilor portughezi care s-au aflat și care se află pe teritoriul României și care consolidează prietenia dintre națiunile noastre. Dragi militari aliați, vă doresc succes în toate misiunile pe care le veți îndeplini!"