Consemn PDL la Senat
După ce opoziţia a anunţat că nu mai participă la lucrările curente ale parlamentului, grupul PDL de la Senat cere mobilizare generală pentru votul final la proiectele de lege.
02 Februarie 2012, 08:34
Grupul PDL din Senat a stabilit, miercuri, ca "absolut toţi miniştrii şi senatorii coaliţiei" să fie prezenţi în fiecare luni la şedinţele de plen ale acestei camere.
În acest fel s-ar asigura majoritatea necesară pentru votul final la proiectele de lege.
Liderul Grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, citat de Mediafax, a declarat că limita de 68 de senatori necesară pentru întrunirea cvorumului va fi asigurată cu ajutorul lui Iulian Urban, care a demisionat miercuri din acest grup, dar a promis că "va vota orice proiect care vine de la guvern".
Aceste probleme au apărut după ce opoziţia a anunţat că nu mai participă la lucrările parlamentului, în semn de protest în principal faţă de numeroasele legi adoptate prin asumarea răspunderii guvernului şi faţă de absenţa parlamentarilor puterii de la dezbaterile moţiunilor de cenzură.
Liderul deputaţilor liberali, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat că protestul parlamentar este o formă de atenţionare extrem de gravă şi serioasă la adresa majorităţii.
"În faţa acestei atitudini extreme pe care noi o adoptăm astăzi, de grevă parlamentară, majoritatea ar trebui să aibă un moment serios de reflecţie, să tragă toate concluziile necesare şi să adopte atitudinea care ar fi normală, firească într-o democraţie", a declarat Călin Popescu Tăriceanu.
Preşedintele Senatului, Vasile Blaga (PDL), a declarat că respectă decizia parlamentarilor opoziţiei, dar a menţionat că locul opoziţiei este în parlament.
"Este adevărat că sunt comisii în care opoziţia are majoritatea, dar tot la fel de adevărat este că, în conformitate cu prevederile regulamentului, nu este nevoie de raportul comisiei pentru ca o lege să ajungă în plen", ne-a spus Vasile Blaga.
După ce senatorii Mircea Banias şi Iulian Urban şi-au anunţat demisiile din PDL, situaţia a devenit incertă la Senat pentru grupurile parlamentare din arcul guvernamental, care au în prezent 67 de senatori, majoritatea în această cameră fiind de 68 de voturi.
La Camera Deputaţilor, PDL deţine majoritatea şi poate asigurara cvorumul necesar promovării legilor.
Deputaţii şi-au ales, miercuri, noul Birou Permanent şi l-au înlocuit pe Adrian Năstase (PSD) din funcţia de vicepreşedinte.
Noul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor este Florin Iordache (PSD).
Fostul premier Adrian Năstase a spus că nu mai candidează la funcţia de vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor după ce săptămâna aceasta Curtea Supremă l-a condamnat la doi ani de închisoare pentru unele nereguli privind fondurile de campanie din 2004.