Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Conferinţă de presă a preşedintelui Klaus Iohannis

Conferinţă de presă a preşedintelui Klaus Iohannis

Articol de Radu Dobriţoiu, 13 Noiembrie 2019, 19:34

Klaus Iohannis: Bună seara tuturor! Iată, după primul tur al alegerilor prezidenţiale cred că este momentul să stăm şi să analizăm un pic ce s-a întâmplat, respectiv ce credem că s-ar putea întâmpla în viitor. Prima dată despre alegeri daţi-mi voie să spun în primul rând că sunt foarte mulţumit şi mulţumesc românilor care au venit în număr mare la vot. O menţiune specială şi mulţumiri speciale diasporei, care s-a mobilizat într-un mod exemplar şi cred că au beneficiat de condiţii considerabil mai bune decât până acum fiindcă şi la insistenţele mele s-a schimbat legislaţia, au avut la dispoziţie trei zile de vot, au avut la dispoziţie foarte multe secţii peste tot în lume. O mulţumire specială, personală, tuturor românilor care m-au votat pe mine. Trebuie menţionat, de asemenea, că noul guvern, noul guvern Ludovic Orban a organizat impecabil partea care revine guvernului în organizarea alegerilor şi ca atare, practic, nu am avut incidente notabile în cursul zilei de duminică. Alegerile din primul tur au fost o victorie pentru mine şi o înfrângere pentru PSD. A fost cel mai prost rezultat al PSD-ului din primul tur din ultimii 30 de ani. Şi dacă am ajuns aici vreau să spun câteva lucruri şi despre PSD, acest PSD care de 30 de ani este o piedică în dezvoltarea României. Dar în ultimii trei ani de când guvernează au reuşit să ne ducă pe toţi într-o stare de aproape disperare. PSD a guvernat cras împotriva românilor şi împotriva României. Au încercat să acapareze justiţia, învăţământul, sănătatea, toate sistemele publice, au încercat să legifereze pentru hoţi şi au încercat să îşi înşurubeze pilele şi neamurile peste tot în instituţiile publice, şi nu numai. Au atacat firmele private, au atacat tot ce a funcţionat în România.

Dar românii le-au dat câteva lecţii pesediştilor - şi aşa ajungem la ce s-a întâmplat mai recent. Suntem în curs de realizare a ceea ce am numit "România normală". Primul pas semnificativ s-a făcut în mai, 26 mai, la alegerile europarlamentare şi la referendum. La referendum, împreună cu 6,5 milioane de români am spus "Stop" asaltului pesedist asupra justiţiei. După care parlamentul a spus "Stop" guvernării pesediste - până şi parlamentul nu i-a mai răbdat! Şi duminica trecută românii au spus clar că nu mai vor PSD.

Despre mine: am dovedit în ultimii ani că ştiu să lupt împotriva PSD-ului şi că am făcut acest lucru cu folos. Am dovedit că ştiu să reprezint România bine în lume şi am făcut acest lucru spre folosul României şi al românilor. Am dovedit că pot să coagulez forţele de dreapta, forţele democratice din România, şi în acest fel s-a produs schimbarea de guvern - trebuie să recunoaştem, o schimbare aşteptată de puţini, sperată de mulţi. În aceşti ani am dovedit că mă implic eficient pentru îmbunătăţirea securităţii României şi a românilor. Chiar de la început am adunat toate forţele politice pentru acel pact prin care alocăm 2% pentru apărare. Şi la finalul mandatului am dovedit că ştiu să opresc PSD-ul.

În fine, despre dezbatere... Asta este o conferinţă de presă, şi îmi face mare plăcere să vă revăd. Nu asta este dezbaterea!

Klaus Iohannis: ...De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD? Acum câteva minute am spus câteva lucruri despre PSD. Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost prim-ministru, dat jos prin moţiune de cenzură, a fost partea activă a tuturor mârlăniilor PSD, a sprijinit activ încercările de acaparare a justiţiei, a fost foarte activă când a fost vorba să facă zid împreună cu guvernul împotriva unor persone cu probleme penale, fiindcă asta a fost uşor de văzut. A fost o persoană foarte activă în a guverna, pe scurt, împotriva românilor.

Doamna Dăncilă este reprezentanta unui partid antidemocratic, nereformat care a guvernat împotriva românilor şi acum, iată, în campanie electorală mimează candidatul democrat şi se aşteaptă să fie tratată cu mare respect de toată lumea ca şi cum până acuma ar fi apărat democraţia românească şi pe români. Nu accept o dezbatere cu o astfel de persoană care reprezintă tot ce este mai rău în politica ultimilor ani din România. Nu pot să legitimez comportamentul mizerabil al PSD din ultimii ani, acceptând o dezbatere cu candidata acestui PSD. Eu îmi doresc o Românie fără PSD şi ,ca să fiu bine înţeles, doresc o Românie fără PSD în structurile de conducere. Nu are decât PSD să stea în opoziţie. Dacă vrea să se reformeze, dacă nu, nu, treaba lor! Eu lupt pentru o Românie normală. În conceptul meu nu este loc pentru un astfel de PSD şi nu este loc pentru o dezbatere cu un astfel de candidat.

În ultimele zile s-a discutat mult şi bine despre dezbatere, despre rolul ei într-o democraţie şi este foarte bine aşa. Înţeleg perfect nevoia, dorinţa de a avea o dezbatere reală, aşezată cu candidaţii din turul doi. Cum nu accept însă această dezbatere cu doamna Dăncilă de la PSD, voi organiza eu, împreună cu echipa mea, o dezbatere aşezată săptămâna viitoare, marţi seara, o dezbatere la care vor fi invitaţi să dezbată, împreună cu mine, mandatul pe care l-am încheiat, planul meu pentru mandatul care sper să îl obţin în continuare. Voi invita politologi, formatori de opinie, jurnalişti. Va fi o discuţie deschisă, aşezată, care cu siguranţă va fi pe placul românilor. Detalii despre această dezbatere pe care o vom organiza veţi primi de la echipa mea de campanie. În continuare, dacă aveţi întrebări pentru mine, poftiţi!

Robert Kiss: Bună seara, domnule preşedinte. Robert Kiss, digi24.ro. Aţi avut un mandat plin de evenimente şi crize politice. V-aş întreba acum, după cinci ani, care sunt lucrurile pe care regretaţi că le-aţi făcut sau ce nu aţi făcut şi aţi putut să faceţi.

Klaus Iohannis: Regret că nu am putut să terminăm mai repede fază PSD-istă, fiindcă România cu PSD la guvernare a pierdut nenumărate oportunităţi, oportunităţi şi în plan internaţional, oportunităţi în plan european, dar şi importante oportunităţi economice, care au fost ratate din cauza felului în care PSD a acţionat şi a guvernat. Au fost ani complicaţi pentru România şi cred că pot în acest moment să spun că am reuşit în aceşti ani, cu toate că a guvernat PSD-ul, aşa cum am mai descris, am reuşit să ţin România pe linia clară euroatlantică, am evitat crize profunde în România şi sincer mi-aş fi dorit să am ocazia să lucrez împreună cu un guvern care să lucreze pentru români, care să ducă România înainte. Cred că acum, la final, pot să spun că în condiţiile în care s-au desfăşurat evenimentele politice din ultimii cinci ani, dar mai cu seama din ultimii trei ani, am făcut tot ce a putut face un preşedinte în condiţii constituţionale.

Robert Kiss: Şi, de asemenea, un subiect care este şi o temă de campanie, dar a fost şi un subiect discutat pe parcursul celor cinci ani de mandat, subiectul vacanţelor în care pleacă preşedintele României. De când sunteţi preşedintele României, care sunt vacanţele în care aţi plecat şi dacă ne puteţi spune cum arată o săptămână normală de muncă la Palatul Cotroceni.

Klaus Iohannis: O săptămână normală de muncă la Palatul Cotroceni arată diferit de la săptămână la săptămână, fiindcă evenimentele politice sunt în evoluţie. De regulă, săptămâna începe luni şi se termină vineri sau sâmbătă; ziua începe dimineaţă, dar nu ştim când se termină - câteodată se termină la 6:00 seara, câteodată la 12:00 noaptea.

În chestiunea vacanţelor: e foarte interesant că lumea a urmărit, sper cu drag, cum preşedintele lor reuşeşte să rupă câte o zi... Mi-a făcut mare plăcere, în câte-o sâmbătă sau duminică, să merg la munte, să mă întâlnesc şi acolo cu români, să discutăm despre ce se poate face pentru a deschide apetitul pentru munte mai multor români.

Reporter: Astea sunt ieşiri de weekend.
Klaus Iohannis: Am fost plecat în total, în cinci ani, în trei vacanţe. Însă trebuie să vă spun aici - poate va surprinde, poate nu: chiar dacă am fost plecat, am lucrat. Preşedintele nu are dreptul la concediu şi nu există concediu pentru preşedinte, fiindcă munca pe care o face nu poate fi preluată de nimeni. Deci, şi când am plecat în vacanţă o săptămână, mi-am luat mapa cu actele, cu pixul şi am lucrat pe documente, inclusiv pe documente scrise, pe telefon tot timpul. Din păcate, în ultimii doi ani n-am mai avut vacanţe deloc, fiindcă am stat să păzesc România de pesedişti.
Reporter: Vă mulţumesc!

Reporter: Xenia Croitoru (ANTENA 3) - Domnule preşedinte, dacă îmi permiteţi, prima întrebare: aţi spus mai devreme că nu vreţi să participaţi la o dezbatere electorală cu contracandidatul dumneavoastră la prezidenţiale în turul al doilea, cu Viorica Dăncilă. Voiam să vă întreb dacă nu vă temeţi cumva că vă va afecta din punct de vedere al votului în turul al doilea asta, în contextul în care am văzut că aseară, după ce aţi postat pe pagina dumneavoastră de Facebook acel mesaj în care explicaţi de ce nu vreţi să participaţi la o dezbatere cu Viorica Dăncilă, erau foarte multe mesaje din partea oamenilor care v-au susţinut şi v-au votat în turul întâi şi spuneau că ar fi bine să participaţi la o dezbatere electorală cu contracandidatul dumneavoastră. Voiam să vă întreb: credeţi că vă va afecta din punct de vedere electoral în turul al doilea acest lucru?

Klaus Iohannis: Nu cred că mă va afecta. Însă vă spun drept că am înţeles această nevoie de o dezbatere. Am explicat înainte de ce nu accept o dezbatere cu doamna Dăncilă, care deja a fost trimisă acasă de trei ori de români: la referendum, la moţiune şi la primul tur, în afară de comportamentul absolut nedemocratic din timpul în care a ocupat postura de prim-ministru. Însă pentru a suplini această dezbatere voi organiza eu o dezbatere care cu siguranţă va aduce întrebări mult mai interesante şi o atmosferă mult mai potrivită decât o dezbatere cu contracandidata, dezbatere care nu va fi.

Reporter: Şi a doua întrebare, dacă îmi permiteţi, pe o chestiune puţin mai veche, legată de situaţii abuzurilor de la Direcţia Naţională Anticorupţie în perioada în care doamna Kövesi era şefă acolo. Justiţia din România a arătat în repetate rânduri că acolo se petrec multe abuzuri. Voiam să vă întreb de ce nu aţi sancţionat în mod public acele abuzuri petrecute la DNA în perioada în care doamna Kövesi era acolo. Fac referire, de exemplu, la cazul Negulescu de la Ploieşti şi... erau multe altele.

Klaus Iohannis: Am considerat tot timpul şi consider şi acum că lupta anticorupţie este necesară şi importantă. Am lăudat în fiecare an activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi voi continua să fac aşa. Eu voi sprijini în continuare clar, ferm şi declarat lupta anticorupţie din România. Dacă - dacă! - au fost abateri acolo, atunci aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoştinţă. Există un organism specializat care se ocupă de aceste chestiuni, este vorba de Inspecţia Judiciară, şi este un organism constituţional care analizează aceste chestiuni, care se numeşte Consiliul Superior al Magistraturii, care este garantul independenţei justiţiei în România. Acolo se discută toate aceste lucruri, nu la nivel de Administraţie Prezidenţială.

Eu m-am exprimat politic pentru lupta anticorupţie, am lăudat rezultatele DNA şi asta va rămâne în continuare părerea şi opţiunea mea.
Reporter: Mulţumesc!
Klaus Iohannis: Mulţumesc!
Reporter: Cora Muntean (Evenimentul Zilei) - Domnule preşedinte, de ce aţi numit-o totuşi pe doamna Viorica Dăncilă premier şi dacă regretaţi acest lucru, şi altceva decât că nu ştiaţi cum este?

Klaus Iohannis: Hai să încep cu capătul: n-am bănuit că este aşa. Mi s-a prezentat o doamnă din PSD care a fost, nu ştiu, 10 ani europarlamentar, şi am bănuit că acolo la Bruxelles a văzut cam cum funcţionează o democraţie, cum e în Europa cu valorile europene. Nu am cunoscut-o înainte pe doamna Dăncilă şi recunosc că este o megadezamăgire pentru mine această evoluţie înspre un prim-ministru antidemocratic, care a guvernat împotriva românilor şi acum se face că nu a fost acolo şi că nu ea a fost vinovată. Aşa ceva mi se pare foarte-foarte ciudat.
Deci, din acest punct de vedere, ca rezultat final, pot să spun că îmi pare rău, însă la momentul respectiv, haideţi să ne amintim, a fost o majoritate puternică PSD-istă în parlament. PSD împreună cu ALDE au avut o majoritate care nu a putut fi contestată. Eu am declarat cam din campania din 2014 deja că voi face altfel de politică, că voi respecta cutumele politice, voi respecta, evident, litera şi spiritul Constituţiei. În situaţia în care o majoritate puternică în parlament a existat şi a propus un candidat care nu a avut probleme penale, nu a avut antecedente antidemocratice cunoscute mie, am considerat că această persoană poate fi desemnată. Nu am prevăzut evoluţia ulterioară şi cred că nimeni din România nu şi-a imaginat că aşa vor evolua lucrurile.

Reporter: Mulţumesc! Astăzi. preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a făcut o declaraţie foarte interesantă referitoare la susţinerea sau, mă rog, poziţia pe care o are UDMR în turul doi.
Kelemen Hunor, UDMR au votat atât moţiunea de cenzură, cât şi investirea Guvernului Orban. Totuşi, astăzi, domnul Kelemen nu a spus foarte ferm că vă va vota pe dumneavoastră, a spus că va vota candidatul PPE.
Klaus Iohannis: Adică eu!
Reporter: Da, dar nu...
Klaus Iohannis: Altul nu-i!
Reporter: A spus că n-o să vă facă campanie, şi din cauza asta...
Klaus Iohannis: Păi mi-o fac eu...
Reporter: ...bănuiesc că nu a spus exact. Însă a spus că nu le va sugera maghiarilor cu cine să voteze. Sunt totuşi o masă importantă, e un electorat important. Cum îi veţi convinge dumneavoastră să iasă din casă, pentru că, cu siguranţă, cea mai mare parte votează dreapta, însă în condiţiile în care nu-i mobilizează nimeni - eu ştiu, că sunt din zonă - nu vor ieşi din casă. Care este mesajul pe care-l transmiteţi, având în vedere că unii lideri de opinie importanţi dintre maghiari deja spun că nu este bine să vă voteze, având în vedere mesajele antimaghiare transmise de unii oameni apropiaţi dumneavoastră?

Klaus Iohannis: Eu contez pe votul lor, vă spun sincer, şi cred că majoritatea vor înţelege foarte bine care este miza acestor alegeri. Am avut votul lor şi în 2014, fără să existe o mobilizare expresă pentru cei din minoritatea maghiară.
Altceva mi-a plăcut în afirmaţia domnului Kelemen Hunor: că ei îşi doresc o ţară faină, unde toată lumea este respectată de stat. Păi şi eu, şi asta înseamnă România normală. Şi dacă este aşa, atunci contez că vor vota România normală.
Reporter: Mulţumesc! Mai am o întrebare, dar după ce termină colegii.
Klaus Iohannis: Mulţumesc!

Reporter: Elena Crângaş (MEDIAFAX): În 2014 aţi declarat că Victor Ponta îşi menţine atitudinea arogantă în ceea ce priveşte organizarea unei dezbateri electorale, "atât de necesară şi aşteptată de români", spuneaţi. În schimb, în 2019, când Viorica Dăncilă a lansat invitaţia la dezbatere, aţi afirmat că ar fi o manevră PSD şi că nu poate fi niciun schimb de idei cu reprezentantul social-democrat. Ce s-a schimbat de atunci, din 2014, până acum? Care este diferenţa?
Klaus Iohannis: Diferenţa este destul de mare. Nu l-am acuzat atunci pe Victor Ponta de comportament antidemocratic şi pot să spun că, în comparaţie cu doamna Dăncilă, Victor Ponta a fost chiar un politician rezonabil. Deci, din acest punct de vedere, greu de comparat. Sigur, stilurile lor sunt foarte diferite. Iar la ce m-am referit atunci, la aroganţa domnului Victor Ponta, dacă bine îmi amintesc, el şi-a trimis echipa de campanie peste ai mei. Am fost în colţ, acolo, atunci. Sunt unii de faţă care şi atunci au fost. Şi a venit cu nişte pretenţii nenegociabile. "Domnule, am venit, facem patru dezbateri, una, două, trei, patru" - ne-a spus şi zilele, şi orele, şi despre ce să discutăm. Nici aşa nu se putea face dezbaterea. Am acceptat atunci, totuşi, două dezbateri care, drept să vă spun, pe mine nu m-au ajutat, şi pe el, cum se ştie, nici atât. Asta despre utilitatea electorală a unor astfel de dezbateri. Deci lucrurile sunt totuşi foarte diferite. PSD s-a schimbat mult în rău de atunci şi cred că eu nu m-am schimbat mult în rău, poate chiar un pic în bine.

Reporter: Şi o altă întrebare: având în vedere că ocupaţi cea mai înaltă funcţie în stat, vă consideraţi preşedintele tuturor românilor, adică implicit şi a votanţilor celorlalţi candidaţi?
Klaus Iohannis: Da. Pot chiar să detaliez un pic, ca să nu rămână lucrurile nevorbite. Eu am spus că vreau România fără PSD. Asta înseamnă că vreau România fără politicieni PSD în funcţii de conducere în stat. Nu înseamnă în niciun caz că sunt împotriva votanţilor PSD. Treaba fiecăruia cum votează. Este dreptul fiecărui român să voteze cu un partid sau altul. Eu îi respect şi pe votanţii mei, şi pe votanţi altora. Iar lupta politică pe care o duc nu este împotriva votanţilor sau simpatizanţilor PSD sau războiul politic pe care îl duc este împotriva partidului PSD. Şi aici trebuie să facem diferenţe foarte, foarte clare. Şi cred că am dovedit în aceşti cinci ani că sunt preşedintele tuturor românilor, dar nu al tuturor politicienilor din România. Cert, eu sunt împotriva politicienilor PSD, care au încercat să ducă România într-o catastrofă. Dar nu sunt împotriva votanţilor de stânga, care evident îşi exprimă o opţiune, chit că nu cred că ei s-au aşteptat la acest PSD.

Reporter: Vlad Petrişor (Kanal D) - Bună seara! Domnule preşedinte, dacă veţi fi reales, veţi susţine organizarea de alegeri anticipate, aşa cum cereau cei de la USR?

Klaus Iohannis: Dacă bine îmi amintesc, eu şi cu PNL am fost primii care, după căderea guvernului, am spus: "Da, alegerile anticipate sunt cea mai bună variantă pentru a rezolva impasul politic în care se află clasa politică din România". Rămân la această opţiune şi spun clar şi răspicat: da, alegerile anticipate sunt cea mai bună soluţie pentru situaţia politică actuală.

Vlad Petrişor: Şi a doua întrebare, dacă regretaţi declaraţia făcută acum cinci ani, atunci când aţi spus 'ghinion' pentru profesorii care nu au reuşit să strângă şase case din meditaţii?
Klaus Iohannis: Acea declaraţie a fost puţin greşit interpretată şi atunci, dar între timp contat că este o sintagmă care se foloseşte mai degrabă, aşa, într-o notă puţin glumeaţă şi sper să nu se fi simţit nimeni jignit. Atunci nu a fost intenţia mea, cum nu este nici acuma.
Valentina Postelnicu: Bună seara, domnule preşedinte. Valentina Postelnicu, de la Libertatea. Voiam să vă întreb legat de acest subiect, iată, cu declaraţia nefericită, Viorica Dăncilă, contracandidatul dumneavoastră, vorbeşte deja despre aceste şase case, v-a atacat, chiar ieri spunea că aţi avea probleme în justiţie şi că trebuie să restituiţi bani în urma chiriei pe o anumită casă. Ne puteţi lămurii acest subiect...
Klaus Iohannis: Sigur că da.

Valentina Postelnicu: Şi dacă simţiţi că eu vulnerabilitatea pentru dumneavoastră?
Klaus Iohannis: Nu este nicio vulnerabilitate, însă doamna Dăncilă este prost informată. Nu ştiu cine o informează pe doamna Dăncilă, eu nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal. Nu sunt şase sunt cinci case între timp, fiindcă una a fost eliminată. Această chestiune, această problemă a apărut când am apărut eu în politică. În anul 2000 atunci mi-a fost creată de PSD ca să fie folosită de PSD în campania electorală. Vă daţi seama câtă inventivitate la PSD, dacă din anul 2000, în fiecare campanie cu asta au ieşit. Cred că lumea s-a lămurit între timp. Eu nu-mi reproşez nimic. Sunt un om cinstit, le-am cumpărat într-un mod absolut legal şi cinstit, iar acele chestiuni care s-au dezbătut în justiţie sunt chestiuni de procese civile şi am auzit, parcă zicea doamna Dăncilă ceva că aş fi şi eu un fel de penal. Nu am avut niciodată un dosar penal, în sensul să fiu cercetat penal, nici pentru asta, nici pentru altele. A, că cineva a scris o plângere către Parchet, şi ei trebuie să o pună într-o mapă şi să scrie ceva! Este adevărat, însă nu mă tem de absolut nimic. Nu nu am absolut nimic de ascuns. Lucrurile sunt relativ clare şi nu cred că trebuie să le reluăm în detaliu. Ele sau dezbătută în 2000, în 2004, 2008, 2012, 2014. Cred că e suficient.
Valentina Postelnicu: Anul acesta s-au împlinit patru ani de la tragedia din Colectiv. Ziarul Libertatea a publicat acel fragment, aceea filmare din noaptea intervenţiei. Nu aţi avut atunci o reacţie legat de acest subiect extrem de delicat şi aş vrea să vă întreb, în acest context, dacă nu puteţi da un răspuns, dacă secretarul de stat Raed Arafat ar trebui să rămână în guvernul Ludovic Orban, iată girate de dumneavoastră şi care a fost instalat la Palatul Victoria?
Klaus Iohannis: Apropo de acel film, m-a răscolit puternic, recunoscut. A fost cutremurător şi, ştiu cum m-am simţit atunci când a fost incendiul. Întâmplarea a făcut că am aflat atunci imediat şi am venit a doua zi să văd la faţa locului ce s-a întâmplat. Am vizitat victimele în spital. O tragedie care m-a marcat profund, recunosc acest lucru oricând. Însă, dacă abia acum a apărut acest film, este clar că el trebuie să fie analizat şi posibilele implicaţii de cei care cercetează ce s-a întâmplat, de fapt, atunci la groaznicul accident din club şi sper să se facă lumină. Iar în ce priveşte pe Raed Arafat, aici, sigur, domnul prim-ministru Orban şi cu echipa lui vor face o analiză şi vă vor da un răspuns pe termă.

Sorina Ionaşc: Bună seara! Sorina Ionaşc, Ştirile PRO TV. Aţi fost votat de trei milioane de români, 3.000.100 pentru acurateţe. Voiam să vă rog să vă imaginaţi că aveţi în faţă un alegător dintre cele 15 milioane care nu v-au votat. Care ar fi acea calitate a dumneavoastră, acel argument cu care vreţi să îi convingeţi, oameni pentru care nu contează argumentul anti-PSD, oameni pentru care nu contează cum se numeşte partidul respectiv şi care sunt preocupaţi de alte probleme? Care ar fi acel argument cu care vreţi să îi convingeţi să voteze pe dumneavoastră candidatul Klaus Iohannis?
Klaus Iohannis: Poate faptul că doresc să construiesc o Românie normală. Poate faptul că am reprezentat şi reprezint bine, spre foarte bine România în plan internaţional. Poate faptul că am adus pe toţi liderii europeni în inima României şi le-am arătat faţa frumoasă a României. Poate faptul că voi lucra împreună cu un guvern bine intenţionat, pentru a îmbunătăţi viaţa oamenilor. Poate faptul că pentru mine justiţia românească trebuie să fie o justiţie dreaptă şi lupta anticorupţie trebuie să facă ordine. Poate pentru că eu sunt convins că în România hoţii trebuie să stea la puşcărie şi nu în fruntea statului. Şi poate pentru că am dovedit că ştiu să ţin linia dreaptă, corectă, valorile europene şi relaţia transatlantică, cu toate că am avut guverne care nu şi-au dorit acest lucru. Am avut un PSD care a fost anti-european şi anti-american, cum nu sunt nici măcar ţările pro-ruse din zona noastră. Şi poate pentru faptul că sunt un om care m-am dăruit sută la sută cu trup şi suflet acestei munci de preşedinte şi o s-o fac şi în continuare tot aşa.

Sorina Ionaşc: Dacă îmi permiteţi vă citesc: "Nu vreau ca în 2018 sau 2019 românii să se întrebe ce am făcut şi răspunsul să fie prea puţin sau nimic" - asta spuneţi în septembrie 2014, în campanie, cu sloganul "România lucrului bine făcut". Mai devreme aţi spus "Regret că nu am putut să termin mai repede faza PSD-istă, sub sloganul "România normală". Cu ce sunt cele două diferite şi într-o lume fără PSD care ar fi cele trei probleme mari pe care le au românii şi care trebuie să le rezolvaţi?

Klaus Iohannis: Problemele mari ale românilor sunt problemele mari pe care le are orice european: îşi doreşte o viaţă sigură, un venit sigur, o anumită prosperitate, să fie apărat, să ştie că trăieşte într-o ţară în care i se respectă drepturile, o ţară care îi protejează efectiv drepturile. Sunt chestiuni care sunt legate şi de felul în care este reprezentată România, sunt chestiuni care sunt legate şi de felul cum funcţionează economia românească, cum funcţionează marile sisteme publice, cum funcţionează spitalele, cum funcţionează şcolile şi cum funcţionează de exemplu Jandarmeria, care trebuie să îi apere pe români şi nu să îi atace în piaţă când merg la un miting paşnic.
România lucrului bine făcut s-a realizat în unele locuri chiar destul de vizibil. România, trebuie să recunoaştem, s-a schimbat în ultimii cinci ani. Şi dacă ar fi să dau doar un exemplu ce s-a schimbat foarte mult este felul în care se manifestă societatea civilă. Românii şi-au dat seama că ei contează, vocea lor contează, o spun clar şi răspicat. Acest lucru s-a văzut poate cel mai vizibil la protestele generate de nefericita Ordonanţă 13, proteste la care am fost şi eu de faţă.

Geanina Vatcovici - România TV: Aş vrea să vă întreb cum le răspundeţi românilor din diaspora, pentru că aţi avut de acolo o susţinere foarte mare în primul tur, aţi avut practic cel mai mare număr de voturi de acolo, cum le răspundeţi având în vedere că aceştia ar fi vrut să vă vadă într-o dezbatere electorală, poate chiar la Madrid, pentru că de acolo a venit o solicitare şi pentru că spuneau că au foarte mare încredere în dumneavoastră, tocmai de aici şi voturile respective.
Klaus Iohannis: Bun, acum în campania electorală nu am reuşit eu să merg la Madrid, la Roma, la Londra. Dar m-am simţit foarte bine reprezentat de colegii mei din echipă şi din PNL. Ştiu că, de exemplu, Rareş Bogdan şi Robert Sighiartău au umblat atât de mult în această campanie să le explice românilor ce vreau eu cu România normală şi de ce să alegem Iohannis pentru al doilea mandat. Şi le mulţumesc pentru acest lucru. Diaspora pentru mine este importantă şi a fost importantă. În toate vizitele pe care le-am făcut în străinătate m-am întâlnit cu şefii de state, cu şefii de guverne şi obligatoriu cu românii. De fiecare dată a fost o plăcere. Acum, recunosc că ar fi o şi mai mare plăcere dacă am fi în stare să facem România atât de normală încât mulţi dintre ei s-ar întoarce acasă.

Geanina Vatcovici: Şi dacă-mi permiteţi o a doua întrebare, având în vedere şi întâlnirea de astăzi de la Palatul Cotroceni, dacă ne puteţi spune ce informaţii v-a prezentat ministrul finanţelor cu privire la bugetul pensiilor şi salariilor?

Klaus Iohannis: Nu. Aceste chestiuni o să vi le spună ministrul finanţelor. Nu doresc să fac declaraţii în locul lor. Dar mi se pare absolut normal şi împreună cu domnul prim-ministru am hotărât să avem acest stil de lucru, să ne întâlnim destul de des pentru a ne informa reciproc şi pentru a discuta care sunt cele mai bune abordări, evident guvernul pe partea de care se ocupă guvernul, şi eu pe partea de care se ocupă preşedintele. Însă vreau să ştiu ce se întâmplă, ei vor să mă informeze. Am avut discuţii foarte bune. Sigur, în această etapă prepomderent discuţii pe analiză, pe ce au găsit. Este cutremurător de multe ori ce dezastru au lăsat PSD-iştii şi ce dezordine. Dar noi avem soluţii, ei au soluţii, împreună avem soluţii şi chiar dacă situaţia este foarte proastă, o să aflaţi de la miniştri despre aceste lucruri. Vom găsi soluţii! Asta este important de ştiut pentru români. Vom găsi soluţii şi vom construi cu răbdare pe parcursul următoarelor luni condiţiile pentru o nouă guvernare, o nouă majoritate în Parlament împreună cu celelalte forţe democratice.

László Cialno, B1 TV: Domnule preşedinte, ştim că la o discuţie, la o şedinţă cu reprezentanţii PNL aţi discutat despre o demobilizare a românilor la primul tur de scrutin în anumite judeţe. Aveţi o strategie pentru cel de-al doilea tur de scrutin şi care ar fi aceasta, pentru ca românii să meargă în număr mai mare la urne?
Klaus Iohannis: Acea dezbatere pe care doresc să o organizez şi această conferinţă de presă şi alte întâlniri pe care le voi avea, şi cu jurnaliştii, dar şi cu simpatizanţii, cu românii peste tot în judeţe unde merg, cred că o să-i convingă să meargă în număr mare.
Nu am avut o discuţie pe demobilizare, însă am putut să constatăm cu toţii că în anumite judeţe participarea a fost relativ scăzută. Vom analiza care sunt cauzele pentru această participare relativ scăzută, însă în ansamblu, repet ce am spus în deschiderea conferinţei, numărul mare de români care au mers la vot mă bucură. În ansamblu, summa summarum, o să avem mâine probabil rezultatele finale, participarea a fost de peste 50%, ceea ce e bine.

Reporter: În urma primului tur de scrutin aţi avut o discuţie cu liderul USR, Dan Barna, despre formarea unei noi majorităţi parlamentare PNL-USR? Şi dacă nu, dacă intenţionaţi să aveţi această discuţie?
Klaus Iohannis: Nu am avut această discuţie fiindcă acum mă concentrez pe turul doi al alegerilor, pe campania, pe pregătirea campaniei din turul doi şi voi avea negreşit o astfel de discuţie după alegeri, indiferent cum se termină alegerile, sper că pentru mine bine, vom avea astfel de discuţii şi ne vom pregăti pentru următorul pas, următorul pas care este, în funcţie de evoluţia politică, alegeri locale sau alegeri parlamentare anticipate, dar oricum ar fi succesiunea lor vom avea locale şi parlamentare în viitorul apropiat. Şi vreau să fim bine pregătiţi, să ştim cine este dispus să îşi asume rezolvarea problemelor României, care sunt multe, lăsate de PSD, şi voi avea astfel de discuţii cu toţi liderii politici.
Reporter: Vă mulţumesc!
Klaus Iohannis: Mulţumesc!

Alina Manolache: Bună seara! Alina Manolache, Digi24. Domnule preşedinte, la 30 de ani de la revoluţie v-aş ruga să ne spuneţi care este din punctul dumneavoastră de vedere, care a fost până acum cel mai bun preşedinte al României?
Klaus Iohannis: Prefer să facă românii această evaluare. Eroii alegerilor sunt întotdeauna românii. Alegătorul cu ştampila de vot în mână este eroul alegerilor şi îl las pe el să îşi spună cuvântul.
Alina Manolache: În mandatul dumneavoastră a rămas un moment puţin elucidat, cel în care aţi semnat până la urmă decretul de demitere a doamnei Laura Codruţa Kövesi. Din informaţiile noastre, în momentele de dinainte aţi avut o întâlnire cu aceasta. Ne puteţi confirma dacă i-aţi cerut demisia în acel moment?
Klaus Iohannis: Pot să vă confirm că am avut mai multe discuţii cu doamna Kövesi, ultima acum câteva săptămâni, când am felicitat-o pentru preluarea poziţiei de procuror şef european.
În rest sunt discuţii care nu se fac publice şi cred că înţelegeţi acest lucru. Dar pot să vă spun că a fost un moment greu când am semnat acel decret. A fost în executarea unei decizii luate de, din păcate, de Curtea Constituţională a României, şi a fost un moment de care România nu a avut nevoie.
Alina Manolache: Doar o continuare a acestei întrebări. Acesta este motivul pentru care aţi ales să nu anunţaţi personal destituirea dumneaei?
Klaus Iohannis: Aşa cum am procedat cred că a fost rezonabil.
Alina Manolache: Vă mulţumesc.

Mioara Costin: Bună seara. Mioara Costin, Realitatea Plus. Domnule preşedinte, în ultima săptămână atât dumneavoastră, cât şi guvernul PNL, aţi anunţat dezastrul găsit la buget după PSD. Voiam să vă întreb dacă consideraţi că în toţi aceşti cinci ani aţi făcut tot ce vă stătea în putinţă din punct de vedere constituţional ca prerogative să preîntâmpinaţi acest dezastru.
Klaus Iohannis: Da, sunt convins că am făcut tot. Am avertizat de nenumărate ori. Am arătat şi căile de evitare a acestor dezastre. Doar că PSD a ales să guverneze aşa cum a ales, ignorând nevoia de sustenabilitate, ignorând clar, cras şi sancţionabil nevoia de predictibilitate în actul de guvernare şi ce avem acum este rezultatul, din păcate, de aşteptat şi natural al unei guvernări eşuate, dezastruoase. I-am dat tot felul de denumiri pe parcurs. Am ieşit de nenumărate ori, am avertizat, dar PSD probabil, nu ştiu, probabil, bănuiesc, că a vrut să îmi demonstreze că poate să facă exact inversul la tot ce am cerut eu. Mi-au demonstrat şi românii le-au dat câteva lecţii şi o să continue acestei lecţii.

Mioara Costin: Dacă îmi permiteţi şi o a doua întrebare. Într-o întâlnire pe care aţi avut-o cu liberalii le-aţi transmis că nu îi veţi mai lăsa de capul lor ca în primul dumneavoastră mandat. Voiam să vă întreb ce înseamnă asta în al doilea mandat pe care îl aveţi, pentru că aveţi un guvern al dumneavoastră, aşa cum aţi anunţat, cum vă veţi implica în activitatea guvernului.
Klaus Iohannis: Avem cu toţii un guvern al României. Acum chiar avem un Guvern al României. Şi, da, recunosc că le-am spus că nu-i mai las de capul lor fiindcă că în opinia mea este obligatorie şi benefică colaborarea strânsă între preşedinte şi guvern. Şi în acest sens deja cred că aţi urmărit, am avut deja o serie de întâlniri şi cu premierul, şi cu miniştrii. Voi continua aceste întâlniri, şi nu numai acum, ci voi continua aceste întâlniri pe tot parcursul mandatului şi al acestui guvern. Este cu siguranţă nevoie de o corelare foarte strânsă între preşedinte şi guvern pentru a corecta multiplele greşeli care s-au făcut şi pentru a începe odată şi odată resetarea României, munca de reconstrucţie. Fiindcă acum, prima dată trebuie făcută curăţenie, dar după aceea trebuie luate lucrurile şi făcute mai bine şi cred că asta aşteaptă românii, şi de la mine, şi de la guvernul Orban, să venim cu soluţii. Şi venim. Mulţumesc.

Reporter: Andreea Pora (Europa Liberă) - Bună seara, domnule preşedinte! Aş dori să vă întreb care este abordarea dumneavoastră faţă de Rusia, în sensul în care... care ar trebui să fie poziţionarea României în contextul în care marile puteri europene refac punţile?
Klaus Iohannis: Relaţia cu Rusia pe care o avem se înscrie, în principiu, în relaţia pe care am stabilit-o în cadrul Consiliului European, pentru a avea o abordare comună faţă de Rusia. Comportamentul Rusiei a fost clasificat - şi eu l-am clasificat - ca fiind asertiv. Rusia este în situaţia în care, după ce a ocupat Crimeea, a dus tot mai multe forţe armate în Crimeea. Rusia aduce tot mai multe forţe în frontul pe care noi îl numim frontul estic - pentru ei, evident, este frontul vestic - şi relaţia economică este puternic afectată de sancţiunile care au fost stabilite pentru, de exemplu, ocuparea Crimeii sau pentru criza din Donbas, care pare că nu se mai sfârşeşte. În acest context, politica noastră este o politică care a fost în linii mari stabilită împreună cu toţi partenerii europeni şi ne vom ţine de această linie şi vom merge mai departe, sigur, în speranţa că în timp lucrurile vor găsi o ameliorare.
Reporter: Mulţumesc! Domnule preşedinte, dacă doamna Viorica Dăncilă ar fi aici, undeva în sală, ce aţi întreba-o, ce i-aţi spune?
Klaus Iohannis: Vi se pare arogant dacă spun că n-aş întreba-o nimic?
Reporter: Atunci, dacă ar fi electoratul PSD aici, pe el ce l-aţi întreba şi lui ce i-aţi spune?
Klaus Iohannis: "Dragă electorat pesedist, e bine aşa? - Nu! - Atunci, alege te rog Iohannis!".
Reporter: Mulţumesc!
Reporter: Florentina Peia (AGERPRES) - Bună seara! Domnule preşedinte, vorbeaţi de decizii pe care le regretaţi. Puteţi să ne spuneţi care este cea mai mare realizare a mandatului dumneavoastră?
Klaus Iohannis: Păi, dacă vreţi, cea mai mare e chiar ultima.
Reporter: Respectiv?
Klaus Iohannis: Respectiv înlocuirea puterii pesediste cu o putere pentru români, care este sublimată în guvernul Orban.
Reporter: Voiam să vă mai întreb: preşedintele ALDE vorbeşte despre o idee că votul în ţară ar trebui să se desfăşoare la fel ca în diaspora, pe trei zile. Cum vedeţi această idee?
Klaus Iohannis: Nicicum. Nu am urmărit această chestiune, şi să vă răspund aşa, pe loc, la o chestiune de aşa mare amploare nu mi se părea chiar corect.
Reporter: Mulţumesc!

Reporter: Marius Vulpe (TVR) - Bună ziua! Domnule preşedinte, acum cinci ani, în timpul campaniei pentru primul mandat, promiteaţi mai puţine vorbe şi mai multe promisiuni respectate. Totuşi, în ultimii cinci ani au existat şi voci, pe care nu le putem ignora, care v-au reproşat o anumită lipsă de acţiune în momente cruciale. Voiam să vă întreb dacă vreodată v-aţi temut de perspectiva suspendării şi dacă suspendarea, aceasta idee a suspendării, care a fost promovată de multe ori de PSD, a reprezentat un impediment sau un obstacol în calea unei acţiuni mai profunde - de exemplu, să participaţi la mai multe şedinţe de guvern sau să participati la şedinţele CSM, aşa cum aveţi, de altfel, în atribuţiile dumneavoastră.
Klaus Iohannis: Nu. Acum, haideţi să lămurim un pic chestiunea cu suspendarea: în realitate, pentru un preşedinte în funcţie, suspendarea este un joc facil şi cu câştig clar. Asta, ca să fim foarte lămuriţi. Deci de temut n-am avut de ce să mă tem. Ba chiar au fost etape în care recunosc că mi-ar fi convenit, fiindcă ar fi luat un pic din elanul PSD şi probabil m-ar fi ajutat electoral. Dar în ansamblu, nu cred că suspendările preşedinţilor sunt soluţia la ceva într-o democraţie - decât, sigur, dacă există fapte grave de încălcare a Constituţiei, dar aşa ceva nu am avut încă în ultimii 30 de ani şi sper că n-o să avem niciodată aşa ceva. La noi, suspendarea este făcută sau vehiculată din motive strict politicianiste, de politică de partid, şi probabil şi aici va trebui să ne gândim un pic dacă lucrurile sunt foarte bine stabilite, aşa cum sunt în Constituţie, că o simplă majoritate poate să fluture această suspendare. Mai degrabă cred că se sperie câteodată electoratul, chit ca nu are de ce. Un preşedinte bine aşezat în funcţie nu are de ce să se teamă de suspendare. Pentru mine, din aceste motive, nu a fost niciodată un argument nici pro, nici contra.
Reporter: Am înţeles. Dar nu mi-aţi răspuns la partea a doua a întrebării: de ce n-aţi participat, nu v-aţi implicat mai mult în activitatea guvernului? Aşa cum aţi făcut atunci cu "elefanţii", cum bine ştim...

Klaus Iohannis: Da, asta cu "elefanţii" recunosc că mi-a ieşit, i-am alungat. Dar astea sunt măsuri excepţionale. Nu este rolul preşedintelui să meargă în guvern şi să sperie guvernul. Este eventual rolul preşedintelui să meargă în guvern şi să-i ajute să lămurească anumite chestiuni de externe, de securitate ş.a.m.d. Şi de aceea a făcut-o exact numai când a trebuit, şi a funcţionat.
Reporter: Şi a doua întrebare, dacă îmi permiteţi. Ştiţi foarte bine că România este singura ţară care a rămas sub acest mecanism de verificare (MCV - n.r.). E un an greu, eu un an în care avem un guvern minoritar. Ce se poate face în următorul an pentru a elimina acest mecanism de deasupra românilor?
Klaus Iohannis: În următorul an se pot face multe lucruri, dar mecanismul nu va fi eliminat, după părerea mea. Şi nu suntem singurii; şi Bulgaria este încă cu MCV, şi decizia de eliminare a MCV-ului este una la care trebuie să achieseze cam toţi, ceea ce acum nu este dat, Deci discuţia se poate purta mai degrabă de ce a acceptat Comisia să declare că Bulgaria a îndeplinit toate solicitările. Şi pentru România ştim de ce s-a dat un raport aşa cum s-a dat. După o guvernare catastrofală, vădit antijustiţie, vădit pe politizarea justiţiei, nu ştiu cine s-a aşteptat să avem un raport mai bun. Dar lucrurile pot fi corectate. Nu uşor, va fi greu, însă deja noul ministru al justiţiei, domnul Cătălin Predoiu, s-a apucat cu echipa domniei sale şi se va găsi, pas cu pas, ce trebuie făcut ca să ajungem în situaţia să spunem: "Ok, asta ne-aţi cerut, asta am făcut. E bine? - Da! - Mulţumesc, trecem la altă etapă".
Recunosc că nu mi-a căzut bine când am aflat că această comisie care îşi încheie mandatul totuşi face o diferenţiere crasă între România şi Bulgaria, diferenţiere pe care noi nu o vedem chiar aşa.
Reporter: Mulţumesc!
Reporter: Sebastian Zachmann ("Adevărul") - Bună seara! Domnule preşedinte, spuneţi că vă preocupă justiţia şi statul de drept. Dar de ce nu aţi participat la nicio şedinţă a CSM, atribut conferit de Constituţie, la fel cum aţi făcut-o în cazul "elefanţilor" din guvern, în condiţiile în care în ultima jumătate de an am asistat la un război acolo între doamna Lia Savonea şi Ana Birchall pe tema secţiei pentru magistraţi?
Klaus Iohannis: Pentru un motiv foarte simplu: eu respect cu sfinţenie independenţa justiţiei. CSM este creat pentru a garanta independenţa justiţiei şi pentru a gestiona problemele din justiţie. Faptul că în Constituţie scrie că dacă preşedintele merge acolo conduce şedinţa nu înseamnă în niciun caz că votează sau şi impune punctul de vedere. Dacă la guvern am mers şi am încercat să-i conving, cu relativ succes, asta a fost o acţiune eminamente politică. Nu accept să meargă nimeni în CSM să facă acţiuni politice, nici eu, drept care nu am făcut-o şi nu o voi face. CSM are suficiente atribuţii, are suficienţi oameni bine pregătiţi şi va face până la urmă treburile aşa cum se cuvine. Sigur, şi eu am avut anumite îngrijorări, dar sunt convins că lucrurile vor intra pe făgaşul normal./cvanatoru
Reporter: A doua întrebare. Şeful DNA spunea ieri într-un interviu, chiar la Adevărul Live că instituţiile statului nu mai trimit sesizări către DNA aşa cum o făceau înainte şi, mai important, şi mai grav, nici măcar SRI nu mai trimite sesizări către DNA, deşi CCR nu a pus niciodată această piedică. Aveţi vreo explicaţie de la domnul Eduard Hellvig pe această temă?
Klaus Iohannis: Este o chestiune pe care cu siguranţă noul ministru al justiţiei o va prelua şi, la momentul potrivit, o să îmi prezinte o opinie şi atunci discutăm chestiunile.
Reporter: Şi dacă îmi permiteţi a treia întrebare. Mai mulţi colegi se întreabă pe grupurile de WhatsApp dacă aveţi cască în ureche şi dacă vă suflă cineva?
Klaus Iohannis: Aici nu, aici nu. Cred că...
Reporter: Mulţumesc!

Klaus Iohannis: Da, e totuşi ciudat ce spuneţi, scuze, numai un pic. Mă bănuiţi câteodată că fără copiuţă să nu merge? Nu, nu cred că mă bănuiţi de aşa ceva, să fim serioşi.
Adreea Neacşu: Bună seara! Adreea Neacşu, Prima TV. Domnule preşedinte, dacă în permiteţi, a rămas celebră o frază a dumneavoastră: "Am decis să dau PSD-ului încă o şansă". Dacă în eventualitatea unui al doilea mandat veţi fi pus din nou în situaţia în care să mai daţi PSD-ului o şansă, ce veţi face atunci?
Klaus Iohannis: M-am învăţat minte.
Reporter: Nu veţi mai da nici o şansă?
Klaus Iohannis: Nu, cum nu cred că PSD-ul în viitorul previzibil va mai avea sau va mai dispune de o majoritate în parlament, nu. Am spus-o că nu o să mai desemnez prim-ministru de la PSD în mandatul meu şi asta este. Aşa a fost situaţia parlamentară atunci şi chiar dacă nu ne convine, de undeva trebuie să începem să respectăm jocul democratic. Eu am asumat atunci şi între timp recunosc că se vede că m-am înşelat puţin că şi PSD-ul îşi asumă jocul democratic. Nu au făcut-o. Electoratul şi-a dat seama şi îi sancţionează foarte dur.
Reporter: Dacă îmi permiteţi o a doua întrebare. O parte din electoratul dumneavoastră este nemulţumit de faptul că nu aţi avut dezbateri televizate, nu aţi venit în emisiuni tv în cei cinci ani de mandat. Vom avea aceste lucruri într-un eventul al doilea mandat? Veţi veni la o dezbatere doar cu moderatorul sau doar cu analişti politici, să spunem?
Klaus Iohannis E o idee interesantă, o să discut cu echipa mea.
Reporter: Mulţumesc!
Klaus Iohannis: Mulţumesc!

Dan Tăpălagă, G4 Media: Domnule preşedinte, aţi spus că nu doriţi să participaţi la o dezbatere cu doamna Dăncilă, pentru a nu o legitima...
Klaus Iohannis: Pentru a nu o legitima PSD şi comportamentul pesedist.
Dan Tăpălagă: PSD şi comportamentul PSD.
Klaus Iohannis: Corect.
Dan Tăpălagă: Totuşi, în 2014 aţi participat, aţi spus că aţi făcut-o pentru că nu l-aţi acuzat pe domnul Victor Ponta de atitudine antidemocratică. Vă întreb, 'marţea neagră' 2013, premier Victor Ponta, atac la justiţie, a fost o acţiune democratică?
Klaus Iohannis: Marţea neagră a fost o încercare penibilă a guvernului Victor Ponta, mai exact a părţii pesediste a guvernului Victor Ponta...
Dan Tăpălagă: Domnul Ponta nu era pesedist?
Klaus Iohannis: Îmi daţi voie să-mi termin ideea. A părţii pesediste din guvernul Ponta, împreună cu Victor Ponta, de a da ordonanţă pe amnistie şi graţiere. Este o dorinţă veche a PSD aceasta amnistie şi graţiere. Ei tot timpul au făcut zid în jurul persoanelor cu probleme penale, cu condamnări şi aşa mai departe. Atunci, 'marţea neagră' nu s-a transformat în ceva negru pentru România, fiindcă Partidul Naţional Liberal, din care am făcut parte, a intervenit clar, dur şi eficient şi nu s-a făcut atunci nimic decât o iniţiativă eşuată în parlament.
Dan Tăpălagă: Acţiunea de suspendare a preşedintelui sub premierul Victor Ponta 2012, considerată de mulţi, văzută drept o tentativă de lovitură de stat prin modul în care a fost operaţionalizată, prin tăierea tuturor instituţiilor de echilibru şi control într-o societate democratică, prin anihilarea Avocatului Poporului, prin scoaterea din circuit a altor instituţii - deci a fost o acţiune democratică? Vă întreb. Vă spun de ce, pentru că aţi spus nu l-am acuzat pe Victor Ponta de acţiuni antidemocratice. Toate acestea nu au fost acţiuni antidemocratice?
Klaus Iohannis: Ţin să vă amintesc, şi sunt convins, cu memoria bună pe care o aveţi, vă amintiţi şi dumneavoastră că la vremea respectivă eu am spus din postura de independent politic ce am fost atunci, primar al Sibiului, această acţiune a fost o prostie şi o inutilitate. Că a fost o lovitură de stat, nu am crezut nici atunci, şi nici acum. Au fost prea slabi pentru aşa ceva, prea slabi de înger, nu de altceva, nu de intenţie. Însă, lucrurile s-au terminat destul de repede, suspendarea nu s-a întâmplat. Suspendarea în sine, însă, nu poate fi considerată un act nedemocratic, este un act inutil, inoportun...
Dan Tăpălagă: A fost prin modul în care a fost operaţionalizat, n-a fost o acţiune democratică...
Klaus Iohannis: Auziţi, nu ştiu cum s-a operaţionalizat. Eu atunci am fost primar al Sibiului şi am devenit foarte nepopular, în pe atunci în USL, când am spus că asta a fost o prostie, fraţilor! De ce nu aţi mai întrebat pe unii şi pe alţii, că vă spunea oricine..., când nu se face, şi nu este.
Dan Tăpălagă: Îmi cer scuze colegilor, e ultima întrebare, dar de fapt este una şi aceeaşi. Încerc să înţeleg de ce nu participaţi la o dezbatere cu doamna Dăncilă, pe care o acuzat de comportament nedemocratic, având în vedere că acelaşi lucru îl puteaţi reproşa domnului Ponta, de comportament antidemocratic prin ce a făcut, şi domnul Ponta a fost chemat la Bruxelles, şi domnul Ponta a îngrijorat cancelariile occidentale - va amintiţi sosirea lui Philip Gordon în România, sub Victor Ponta. Adică, comportamente antidemocratice au avut amândoi. Totuşi, doar unuia îi reproşaţi şi atunci întrebarea e - adică, Vioricăi Dăncilă îi reproşaţi asta, nu i-aţi reproşat şi domnului Ponta - şi întrebarea e: cum convingeţi alegătorii că nu doriţi să participaţi la o dezbatere, pentru că vă temeţi, pentru că vă e frică să faceţi asta şi invocaţi acest argument care, repet, la fel de bine îl puteaţi invoca şi în 2014?
Klaus Iohannis: Da, dar nu l-am invocat. Acum, ca să vă răspunde exhaustiv ar trebui să încep să-l apăr pe Victor Ponta într-un anume fel, ceea ce nu voi face. Nu am fost de acord cu stilul lui de guvernare, însă pot să vă spun că sunt oripilat de stilul de guvernare al PSD din ultimii trei ani, de felul în care doamna Dăncilă acuma mimează pe democrata, după ce a achiesat la toate prostiile pesediste şi, în consecinţă, nu voi face o dezbatere cu doamna Dăncilă.
Dan Tăpălagă: Mulţumesc.

Roxana Neagu, DG News: Bună seara, domnule preşedinte.
Aţi spus că electoratul vă cunoaşte, atât pe dumneavoastră, cât şi pe doamna Dăncilă, ştie cine sunteţi, acesta fiind un argument împotriva acestei dezbateri pe care o refuzaţi în continuare. Cu toate acestea, colegii mei v-au adresat foarte multe întrebări din primul mandat de cinci ani. Când aveţi de gând să ne prezentaţi un bilanţ serios şi poate critic al primului mandat?
Klaus Iohannis: La dezbaterea pe care o voi organiza marţi probabil vor fi întrebări bine pregătite şi bine ţintite şi atunci ar fi un moment foarte bun să mergem mai în profunzime. Dar cred că şi astăzi aţi avut întrebări, vorbesc toţi, nu numai dumneavoastră, foarte bune, şi cred că românii s-au mai lămurit un pic de ce este bine să mă voteze.
Roxana Neagu: Şi a doua întrebare. Domnul Ludovic Orban s-a oferit să meargă în locul dumneavoastră la o dezbatere cu doamna Dăncilă. Doamna Dăncilă i-a spus că peste un an. Cum apreciaţi această ofertă a domnului Orban să meargă la o dezbatere pentru alegerile prezidenţiale cu doamna Dăncilă?
Klaus Iohannis: Eu ştiu ce a spus domnul Ludovic Orban, fiindcă am fost împreună când am discutat despre oportunitatea unei dezbateri sau a unui refuz de dezbatere şi domnul Orban a spus, şi aici, la etaj am stat, şi a spus şi public că, dacă doamna Dăncilă vrea neapărat să vorbească cu cineva, să vorbească cu el despre dezastrul din guvernare, nu era vorba de preşedinţie.

Roxana Neagu: Mă scuzaţi, dar...
Bogdan Bolojan - ştiridiaspora.ro: Domnule preşedinte, aţi avut întâlniri la cel mai înalt nivel cu Donald Trump, alte întâlniri la nivel de NATO. Cum comentaţi afirnaţia preşedintelui Emmanuel Macron care a spus că NATO este, citez: "în moarte cerebrală"?
Klaus Iohannis: Este o afirmaţie, ca să zic aşa, foarte puternică. Dar ne vom întâlni la început de decembrie în cadrul NATO la nivel de şef de stat şi de guvern şi vom dezbate ce poate NATO să facă mai bine ca să funcţioneze, aşa cum se aşteaptă toţi aliaţii.
Bogdan Bolojan: Şi încă o întrebare. Refuzul de a accepta o dezbatere cu doamna Dăncilă v-a aparţinut personal sau a fost sugerată de staful de campanie?
Klaus Iohannis: Acum, de regulă astfel de chestiuni nu se dau publicităţii şi nu o să o fac nici eu.

Reporter: Marco Badea (dialectica.ro) - Bună seara, domnule preşedinte! Aţi avut un mandat cu o politică externă destul de vizibilă. Cu toate acestea, în ce proporţie vă consideraţi vinovat de eşecurile României pe plan extern? Şi vorbesc aici de pierderea postului de reprezentant în Consiliul de Securitate al ONU pentru România, de faptul că nu avem un vicepreşedinte al Parlamentului European, de faptul că n-am aderat la Spaţiul Schengen, exact cum ne spunea domnul...
Klaus Iohannis: Vicepreşedinte al Comisiei...
Marco Badea: Nu, vicepreşedinte al Parlamentului European. Nu avem un post de vicepreşedinte al Parlamentului European. De faptul că nu am aderat la Spaţiul Schengen, exact cum ne spunea domnul Juncker acum câţiva ani, că la finalul mandatului de preşedinte al Comisiei Europene România va fi în Spaţiul Schengen, şi de faptul că aţi avut două întâlniri oficiale cu domnul preşedinte al SUA, Donald Trump, şi, în conformitatea acestui fapt, României nu i s-au ridicat vizele, dar Poloniei i s-au ridicat vizele. Mulţumesc!
Klaus Iohannis: Ridicatul vizelor este un procedeu tehnic. Şi se intră, conform legislaţiei americane, în procedură de "visa waiver", adică eliminarea vizelor, dacă rata de refuz la aplicaţie este sub 3%. Rata de refuz la România este 10%. Deci, este o decizie tehnică, care nu poate fi substituită printr-o decizie politică. Dar noi lucrăm împreună cu americanii la asta şi lucrurile, uşor-uşor, se vor îmbunătăţi şi vom scăpa şi noi de vize.
Chestiunea Schengenului, ca şi chestiunea MCV-lui, ca şi faptul că nu am reuşit să obţinem un loc în Consiliul de Securitate se datorează politicii catastrofale, diletante şi neavenite făcută de conducerea PSD şi de doamna Dăncilă. Şi doamna Dăncilă, şi mentorul domniei sale, pe care nu doresc, din varii motive, să-l numesc cu nume şi prenume, au crezut că nu contează ce face PSD şi că atacă justiţia şi statul de drept, că ei trebuie să se profileze în politică externă, şi rezultatul a fost catastrofal, catastrofal. Noi şi cu MCV şi cu Schengen am fost atât de aproape de a găsi soluţii. La Consiliul de Securitate ONU am avut nenumărate promisiuni de vot, care după ce "s-a băgat în seamă" - popular vorbind - doamna Dăncilă la New York, au dispărut, pur şi simplu. Deci, nu vreau să reiau acestei chestiuni. Sunt câteva chestiuni care au dus politica externă şi credibilitatea României înapoi cu ani şi ani, şi mă voi implica total şi, sunt convins, cu succes să repar ce au stricat aceşti pesedişti diletanţi în politica externă.
Reporter: Şi încă o scurtă întrebare: cu ce gând pleacă în seara asta la culcare omul Klaus Iohannis?

Klaus Iohannis: Cu gândul că mâine îmi voi continua campania şi sper să conving cât mai mulţi români să mă voteze; aşa e în campanie. Vă mulţumesc!


TRANSCRIERE RADOR

Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă
Politică 20 Noiembrie 2024, 13:11

Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă

Cele două comisii parlamentare de anchetă au fost înființate cu o largă majoritate de voturi.

Parlamentul a aprobat înfiinţarea a două comisii de anchetă
Plenul Parlamentului se reunește pentru aprobarea a două comisii de anchetă
Politică 20 Noiembrie 2024, 08:26

Plenul Parlamentului se reunește pentru aprobarea a două comisii de anchetă

Una dintre ele vizează investigarea mafiei imobiliare, pornind de la cazul Nordis.

Plenul Parlamentului se reunește pentru aprobarea a două comisii de anchetă
Premierul Marcel Ciolacu a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump
Politică 19 Noiembrie 2024, 21:32

Premierul Marcel Ciolacu a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că a avut marți seară o convorbire telefonică foarte bună cu preşedintele ales al Statelor...

Premierul Marcel Ciolacu a avut o convorbire telefonică cu preşedintele ales al SUA, Donald Trump
La alegerile din primul tur prezidenţial se va putea urmări online contorizarea voturilor
Politică 19 Noiembrie 2024, 18:15

La alegerile din primul tur prezidenţial se va putea urmări online contorizarea voturilor

Pe lângă evoluţia participării la urne, se va putea urmări online şi contorizarea voturilor, astfel că rezultatele...

La alegerile din primul tur prezidenţial se va putea urmări online contorizarea voturilor
Autorităţile de la Evidenţa Persoanelor îi îndeamnă pe cetăţenii cu drept de vot să verifice dacă actul de identitate este valabil
Politică 19 Noiembrie 2024, 18:11

Autorităţile de la Evidenţa Persoanelor îi îndeamnă pe cetăţenii cu drept de vot să verifice dacă actul de identitate este valabil

Autorităţile de la Evidenţa Persoanelor îi îndeamnă pe cetăţenii cu drept de vot să verifice dacă actul de identitate este în...

Autorităţile de la Evidenţa Persoanelor îi îndeamnă pe cetăţenii cu drept de vot să verifice dacă actul de identitate este valabil
Plenul Parlamentului se reunește pentru a aproba înființarea a două comisii de anchetă
Politică 19 Noiembrie 2024, 16:46

Plenul Parlamentului se reunește pentru a aproba înființarea a două comisii de anchetă

PNL a solicitat verificarea cazului Nordis, iar PSD o analiză a chetuielilor Administrației Prezidențiale.

Plenul Parlamentului se reunește pentru a aproba înființarea a două comisii de anchetă
Premieră la alegerile prezidențiale: Se va putea urmări, în timp real, centralizarea voturilor
Politică 19 Noiembrie 2024, 16:38

Premieră la alegerile prezidențiale: Se va putea urmări, în timp real, centralizarea voturilor

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Toni Greblă, spune că rezultatele finale vor fi cunoscute imediat după...

Premieră la alegerile prezidențiale: Se va putea urmări, în timp real, centralizarea voturilor
Camera Deputaţilor marchează cele 1.000 de zile care au trecut de la declanşarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei
Politică 19 Noiembrie 2024, 14:46

Camera Deputaţilor marchează cele 1.000 de zile care au trecut de la declanşarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei

Camera Deputaţilor marchează, marți, cele 1.000 de zile care au trecut de la declanşarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei.

Camera Deputaţilor marchează cele 1.000 de zile care au trecut de la declanşarea agresiunii Rusiei asupra Ucrainei