Comunitatea românească, "reprezentată" în parlamentul ungar
Premierul Emil Boc a cerut Budapestei ca în parlamentul ungar să fie reprezentată cât mai rapid şi comunitatea românească.
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 26 Februarie 2010, 08:42
Premierul Emil Boc a declarat că a cerut Budapestei ca în parlamentul ungar să fie reprezentată cât mai rapid şi comunitatea românească.
El a participat la două summituri organizate la Budapesta şi a avut o întrevedere şi cu şeful statului ungar Laszlo Solyom.
La această întâlnire s-au abordat subiecte legate de sprijinirea comunităţii româneşti din Ungaria şi de soluţionarea problemei reprezentării minorităţilor naţionale în parlamentul de la Budapesta potrivit prevederilor constituţionale.
Emil Boc a afirmat că a discutat cu preşedintele Laszlo Solyom şi despre găsirea de modalităţi legale de prevenire a aşa-numitului "fenomen al etno-businessului".
Acesta se referă la situaţiile în care minorităţile din Ungaria sunt reprezentate de persoane care nu aparţin comunităţilor respective, un aspect care în opinia domnului Boc tinde să devină "o regulă nefuncţională, ineficientă şi abuzivă".
Cel mai probabil în toamna acestui an va fi organizată o nouă şedinţă comună a guvernelor din România şi Ungaria, a mai anunţat Emil Boc.
Declaraţia premierului are loc în contextul în care coaliţia de guvernare PDL-UDMR şi-a propus ca proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale să fie aprobat de parlament în actuala sesiune.
Proiectul de lege privind statutul minorităţilor naţionale elaborat de guvernul Tăriceanu se află de 5 ani în dezbaterea parlamentului.
Adoptarea documentului a fost de fiecare dată subiect de negociere pentru intrarea UDMR în coaliţiile de guvernare.
Premierul Emil Boc a mai declarat după întrevederea cu omologul său ungar Gordon Bajnai că următoarea şedinţă comună a guvernelor României şi Ungariei va avea loc cel mai probabil în toamna acestui an.
În timpul discuţiilor dintre cei doi oficiali au fost abordate mai multe subiecte de interes comun.
În vizita sa la Budapesta, premierul Emil Boc a declarat că în cadrul discuţiilor purtate au fost abordate "probleme pragmatice legate de interconectarea în domeniul gazului şi electricităţii, probleme legate de susţinerea comună a priorităţii noastre şi a Ungariei cu privire la proiectul Nabucco".