"Comportament nedemocratic" faţă de demersul moţiunii de cenzură
Moţiunea de cenzură depusă de PNL a fost respinsă de plenul Parlamentului cu 176 voturi pentru şi 19 împotrivă, a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici.
Articol de Iulia Gherman, 26 Mai 2014, 18:29
Moţiunea de cenzură "Opriţi Guvernul Ponta 3 - Guvernul corupţiei, demagogiei şi minciunii" a fost respinsă de plenul Parlamentului cu 176 voturi pentru şi 19 împotrivă, a anunţat secretarul Camerei Deputaţilor Niculae Mircovici.
Au fost prezenţi 326 de deputaţi şi senatori, din care au votat 196. Un vot a fost anulat.
Conform Constituţiei, pentru a fi adoptată, moţiunea de cenzură trebuie să obţină cel puţin 286 de voturi pentru.
Preşedintele demisionar al PNL, Crin Antonescu, l-a acuzat pe premierul Victor Ponta de comportament nedemocratic faţă de demersul moţiunii de cenzură dezbătute astăzi, în condiţiile în care acesta a venit la microfon şi, în loc de discurs, a rostit doar o singură frază, conform căreia moţiunea este un element de campanie electorală.
Moţiunea a fost citită astăzi în faţa Camerelor reunite ale parlamentului de către deputatul PNL Eugen Nicolăescu.
În moţiunea de cenzură, cabinetul Ponta este acuzat că nu şi-a respectat angajamentele asumate în 2012 în numele USL cu privire, între altele, la neimpozitarea profitului reinvestit şi reducerea CAS cu 5% la angajator.
După citirea moţiunii de cenzură în plenul reunit al parlamentului, premierul Victor Ponta a avut o intervenţie foarte scurtă.
"Moţiunea actuală a fost introdusă ca un element de campanie electorală, campania s-a terminat, oamenii au votat, cred că trebuie să ne întoarcem toţi la treabă", spune Victor Ponta.
Promisiuni "neîndeplinite"
Preşedintele interimar al PNL, Crin Antonescu, a catalogat atitudinea premierului de a nu răspunde acuzaţiilor aduse prin moţiunea de cenzură drept nedemocratică.
"Poate că sunteţi obosit după campania electorală, nu este un motiv, domnule prim-ministru, să expediaţi un demers fundamental al democraţiei parlamentare, cum este o moţiune de cenzură cu propoziţia pe care aţi pronunţat-o aici.
"Obligaţia dumneavoastră este să veniţi şi să-i răspundeţi", spune Crin Antonescu.
Cei 231 de semnatari ai moţiunii de cenzură au acuzat cabinetul Ponta că nu şi-a respectat angajmentele luate în 2012, în numele USL.
Au fost criticate neîndeplinirea promisiunilor de reducere a contribuţiilor pentru asigurările sociale cu 5 % la angajator sau de neimpozitare a profitului reinvestit.
Semnatarii au mai subliniat, între altele, că premierul Victor Ponta foloseşte resursele bugetare în scop electoral şi că încearcă să controleze justiţia.
Moţiunea a fost semnată şi votată de parlamentari PNL, PDL, PP-DD şi neafiliaţi.