Comisia parlamentară pentru propunerile legislative în materie electorală
20 Iunie 2019, 14:07
Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru elaborarea, modificarea și completarea propunerilor legislative în materie electorală şi-a început de astăzi activitatea.
Până pe 5 iulie urmează să fie redactat un proiect de act normativ, care să reglementeze desfășurare a procesului electoral în afara țării.
Comisia specială parlamentară își propune să lucreze zilnic, astfel încât până la începutul lunii iulie să fi elaborat proiectul legislativ care reglementează alegerile în diaspora.
Săptămâna viitoare, luni, la ședință sunt așteptați reprezentanții Autorității Electorale Permanente, ai Ministerului Afacerilor Externe, ai Ministerului de Interne, Ministerul Românilor de Pretutindeni și ai Ministerului Justiției.
Daniel Fenechiu, senator PNL: Este cât se poate de evident în raport de faptul că primul ciclu electoral este alegerea președintelui României, care va avea loc în noiembrie. Modificarea asta ar trebui să fie, practic, adoptată până în luna septembrie. Cum noi peste o săptămână intrăm în vacanță, singura variantă în care puteam să eficientizăm dorința românilor din diaspora, și nu doar, era ca pe 5 iulie să avem propunere elaborată, sens în care conducerea Camerei și Senatului vor putea convoca o şedinţă extraordinară, dacă vor cu adevărat ca românii să voteze și să o adoptăm.
Președintele Comisiei speciale, senatotrul ALDE Dorin Bădulescu, arătat că se ia în calcul organizarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului:
Dorin Bădulescu, senator ALDE: Trebuie să luăm toate proiectele care sunt în piață în momentul de față și să ne raportăm strict, respectiv la facilitarea votului în diaspora, ulterior să și centralizări toate celelalte proiecte. Ideea noastră este extrem de generoasă, pentru că nu pot să preiau toate proiectele fără să și consult organizațiile de români din afara ţării. În viziunea noastră, această comisie trebuie să aibă un dublu rol. În afară de rolul legislativ ar trebui să aibă şi rolul de a elabora nişte recomandări pentru organizarea în bune condiții a alegerilor în diaspora, recomandări către guvern.
Pe de altă parte, Comisia specială parlamentară își propune să analizeze și toate proiectele de lege care există în acest moment pe traseul legislativ în materie electorală.